Κροκέτες πατάτας με τυριά και αμύγδαλα, χωρίς πανάρισμα


Κροκέτες πατάτας με τυριά και αμύγδαλα, χωρίς πανάρισμα

Αγαπημένες μιας άλλης, παλιότερης εποχής οι πατατοκροκέτες στόλιζαν επίσημα, φιλικά ή οικογενειακά τραπέζια είτε σαν χρυσόξανθα μεζεδάκια είτε σαν συνοδευτικά κρέατος ακόμα και ψαριού. Τραγανές απ' έξω και αφράτες από μέσα, αλλά πάντα παναρισμένες. Στο δικό μας σπιτικό η συνταγή ήταν του αγαπημένου Ν.Τσελεμεντέ και κάποιες φορές έμπαιναν στο παιχνίδι και παραλλαγές που αντάλλασσαν η μαμά, η γιαγιά, οι θείες και οι φίλες. Ως εκεί!

Κροκέτες πατάτας με τυριά και αμύγδαλα, χωρίς πανάρισμα

Τα χρόνια πέρασαν και οι πατατοκροκέτες έμειναν στην άκρη παραμελημένες (όπως και πολλές άλλες πεντανόστιμες λιχουδιές) γιατί η μόδα άλλαξε, οι γεύσεις εξελίχθηκαν, η εμφάνιση και οι γαστρονομικές καινοτομίες άλλα ζητούσαν. Τί κρίμα, δεν τους άξιζε τέτοια τύχη!

Κροκέτες πατάτας με τυριά και αμύγδαλα, χωρίς πανάρισμα

Και ήρθε η φετινή "Παναγιά" και μετά από πολύ καιρό η οικογένεια (όλοι εμβολιασμένοι πια) θα έτρωγε όπως παλιά, τον καλό εκείνο τον καιρό που δεν υπήρχε η πανδημία. Και μαζί με τις μνήμες και τις αναμνήσεις, μαζί με το ψάξιμο σε συνταγές για το πολυπόθητο οικογενειακό τραπέζι "έσκασαν μύτη" και οι πατατοκροκέτες. Φυσικά μόνον με τυριά (γιατί κάποιοι δεν θέλουν τα αλλαντικά) και βέβαια χωρίς μοσχοκάρυδο (γιατί κι αυτό κάποιοι δεν το συμπαθούν) αλλά και χωρίς κρεμμύδι, μαϊντανό ή άνιθο (γιατί κι εδώ υπάρχει θέμα... αρνητών)!!! Δηλαδή πατατοκροκέτες χωρίς καμιά ιδιαίτερη πινελιά; Μα, φυσικά, και όχι! Με τυριά και ψημένα, αλμυρά αμύγδαλα μαζί με την καφετιά τους φλούδα που θα τους δώσει έναν ιδιαίτερο γευστικό χαρακτήρα. 

Κροκέτες πατάτας με τυριά και αμύγδαλα, χωρίς πανάρισμα

Κι από την άλλη, ας δούμε τί θα γίνει αν δεν τις πανάρουμε; Μπορούμε να τις πανάρουμε, δεν είναι ότι δεν μπορούμε αλλά γιατί αφού κι έτσι, μόνον με αλεύρι, γίνονται εξίσου τραγανές απ΄έξω με αφράτη σάρκα που λιώνει στο στόμα και κάνει τον ουρανίσκο να χορεύει από χαρά; Και επιπλέον... είναι λίγο πιο ελαφρές!

Κροκέτες πατάτας με τυριά και αμύγδαλα, χωρίς πανάρισμα

Έτσι κι έγινε! Οι κροκέτες στόλισαν μετά από αρκετά χρόνια το οικογενειακό τραπέζι σαν μεζεδάκια, μικροί και μεγάλοι ξετρελάθηκαν και τις εξαφάνισαν σε χρόνο ρεκόρ και για μια ακόμα φορά συνειδητοποιήσαμε την αξία των παλιών και διαχρονικών συνταγών προσαρμοσμένες στο γευστικό παρόν.

Κροκέτες πατάτας με τυριά και αμύγδαλα, χωρίς πανάρισμα

Κροκέτες πατάτας με τυριά και αμύγδαλα, χωρίς πανάρισμα
Κροκέτες πατάτας με τυριά και αμύγδαλα, χωρίς πανάρισμα
Print Friendly and PDF

Περιγραφή: Μακρόστενες, μικρές, χρυσαφένιες, απανάριστες κροκετομπουκιές με απίθανη ξηροκαρπένια γεύση.
Μερίδες: 25-30 κροκέτες

ΥΛΙΚΑ
    • 1 φάκελο νιφάδες πουρέ 125 γρ.
    • 500 γρ. γάλα ζεστό
    • 100 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
    • 100 γρ. πεκορίνο τριμμένο
    • 100 γρ. φέτα τριμμένη
    • 70 γρ. αμύγδαλα (με την φλούδα), ψημένα, αλατισμένα, ψιλοτριμμένα
    • 1 αυγό
    • πιπέρι - αλάτι
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Αναμιγνύουμε τις νιφάδες πατάτας με το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό μείγμα πατάτας.
        2. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
        3. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε τα τυριά, πιπέρι και λίγο αλάτι και τα αμύγδαλα.
        4. Ζυμώνουμε λίγο, δοκιμάζουμε για να είμαστε σίγουροι ότι είναι εντάξει στο αλάτι και προσθέτουμε το αυγό.
        5. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
        6. Σε ένα ταψί βάζουμε ένα αλουμινόχαρτο ή ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί και το πασπαλίζουμε με αλεύρι (με γλουτένη ή χωρίς).
        7. Βάζουμε το μείγμα σε ένα κορνέ (προαιρετικά ή πλάθουμε στο χέρι μικρές κροκέτες μακρόστενες ή στρογγυλές) με μεγάλο στόμιο (οδοντωτό ή απλό) και βγάζουμε μικρές κροκέτες μήκους 5-6 εκατοστών.
        8. Τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τις βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τις ψήσουμε ή να τις τηγανίσουμε .
        9. Τηγανίζουμε ή ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς, σε αντιστάσεις και αέρα (χωρίς να τις γυρίσουμε) μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα.
        10. Μόλις τις βγάλουμε από το τηγάνι, τις τοποθετούμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι και μετά τις σερβίρουμε.
        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ - TIPS
        1. Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε νιφάδες πουρέ μπορούμε να βράσουμε 3-4 μεγάλες πατάτες (περίπου 600 γρ. καθαρό βάρος) και αφού τις βράσουμε να τις πολτοποιήσουμε με το πιρούνι ώστε να έχουμε έναν σφιχτό πουρέ (φυσικά δεν προσθέτουμε γάλα).
        2. Αν θέλουμε μπορούμε να πανάρουμε τις κροκέτες, βουτώντας κάθε μία πρώτα σε χτυπημένο αυγό (για όλες θα χρειαστούν 2 αυγά μεγάλα) και μετά σε φρυγανιά)
        3. Μπορούμε επίσης να τις ψήσουμε στο φούρνο (στους 200 βαθμούς Κελσίου) στις αντιστάσεις και αέρα  μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσόξανθο χρώμα.
        4. Εάν θέλουμε οι πατατοκροκέτες να είναι χωρίς γλουτένη, απλά για να τις αλευρώσουμε χρησιμοποιούμε αλεύρι χωρίς γλουτένη.
        5. Εάν τα αμύγδαλα μας φαίνονται πολλά μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητά τους.
        6. Προσοχήτο λάδι για το τηγάνισμα πρέπει να έχει υψηλή θερμοκρασία γιατί αλλιώς οι κροκέτες λιώνουν, και αδειάζουν γιατί διαλύεται το μείγμα.
        7. Γι αυτό δεν πρέπει να βάζουμε πολλές κροκέτες μαζί στο κατσαρολάκι ή βαθύ τηγάνι που τις τηγανίζουμε  αλλά σταδιακά (δηλαδή, μια κροκέτα ανά 30 δευτερόλεπτα) για να προλαβαίνουμε να τις βγάζουμε από το λάδι πριν γίνουν πολύ σκούρες και να μην ρίχνουμε την θερμοκρασία του λαδιού.

        Κροκέτες πατάτας με τυριά και αμύγδαλα, χωρίς πανάρισμα

        Tante Kiki
        0 Comments
        No