Πατάτες γεμιστές ...τί καλύτερο;

Τα γεώμηλα, τα "μήλα του διαβόλου" όπως τις αποκαλούσαν οι Ρώσοι, οι πατάτες... και ποιός δεν τις αγαπά; Σίγουρα υπάρχουν κι αυτοί που δεν αγαπούν τούτο τον ιδιαίτερο βολβό που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μας εδώ και πολλά χρόνια αλλά οι περισσότεροι τον ...λατρεύουμε μια και μαγειρεύεται με χίλιους δυο τρόπους!

Σήμερα, λοιπόν, μια πρόταση για το μεζεδάκι - ορεκτικό - πρώτο πιάτο (πες το όπως θέλεις) για το Κυριακάτικο τραπέζι και όχι μόνον! 
Αγαπάς ...πατάτες όπως εγώ;
Τότε διάβασε αυτήν την απλούστατη συνταγή με τα τόσο συνηθισμένα υλικά που ωστόσο θα απογειώσει τους γευστικούς σου κάλυκες και ολοταχώς προς την κουζίνα!! 
Ετοίμασε τις πατάτες και σερβίρισέ τες επάνω σε ένα στρώμα από καταπράσινα μαρουλάκια! Τα υπόλοιπα θα τα δεις σε ...χρόνο ρεκόρ! 

ΥΛΙΚΑ
  • 8 πατάτες με μέτριο προς μεγάλο μέγεθος
  • 250 γρ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη
  • 200 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο και σοταρισμένο
  • 130 ml κρέμα γάλακτος
  • 25 γρ. βούτυρο, σε κομματάκια
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Γλυκιά πάπρικα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και, αφού τις ξεπλύνουμε, τις κόβουμε στη μέση.
  • Κόβουμε μια λεπτή φέτα από την κάτω πλευρά του κάθε κομματιού έτσι ώστε όταν το τοποθετήσουμε στην πιατέλα να στέκεται καλά.
  • Καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε στο ταψί, τοποθετημένες ανάποδα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  • Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι πολύ (για να μπορέσουμε να τις γεμίσουμε και να τις ξαναψήσουμε για λίγο).
  • Μόλις ψηθούν όσο χρειάζεται, τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορέσουμε να τις γεμίσουμε.
  • Παίρνουμε το κάθε κομμάτι πατάτας, το γυρίζουμε από την πλευρά που είναι κομμένο και κάνοντας μια σταυρωτή τομή στο κέντρο το αδειάζουμε προσεκτικά με ένα κουταλάκι, τόσο όσο χρειάζεται για να βάλουμε τη γέμιση.
  • Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε το μπέικον, το τυρί, την κρέμα γάλακτος και λίγα από τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια.
  • Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και πάπρικα.
  • Γεμίζουμε με το μείγμα τις πατάτες και από πάνω προσθέτουμε ένα μικρό κομματάκι βούτυρο.
  • Τοποθετούμε και πάλι τις πατάτες στο ταψί και τις βάζουμε στον φούρνο.
  • Αφήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι ψήθηκαν κανονικά.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε με κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
Παραλλαγή συνταγής από ΕΔΩ.

21 σχόλια:

  1. Αχ αυτό το φρέσκο κρεμμυδάκι, μου έσπασε τη μύτη!
    Χάρμα οι πατατούλες σου, Κική μου! 'Γεια στα χεράκια σου!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά, κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερούδια κούκλα μου! Χαίρομαι που σου άρεσαν!!!
      Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. ενταξει...το παραδέχομαι...μου ετρεξαν τα σαλια.....απλη , ευκολη και σχετικα γρηγορη συνταγη που θα δοκιμαστει σιγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να την δοκιμάσεις Λίτσα μου... αν τώρα σου έτρεξαν τα σάλια με την πρώτη μπουκιά θα ξετρελλαθείς!!! :)
      Φιλιά καλημέρας!

      Διαγραφή
  3. Απλή αλλά λαχταριστή η συνταγή σου Κική μου
    Αγαπάω όλα τα υλικά της γέμισης όπως και την πατάτα

    Σε φιλώ πολύ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι τόσο ταιριαστά όλα τα υλικά μεταξύ τους... που γίνεται μια λιχουδιά άνευ προηγουμένου Ελένη μου!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Μου αρέσουν όλα οι πατάτες όπως κι αν είναι μαγειρεμένες.
    Θα τις δοκιμάσω σίγουρα .
    Καλή συνέχεια Κική μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα το ίδιο Ρένα μου!! Αξίζει να τις δοκιμάσεις ...θα ξετρελλαθείς!

      Διαγραφή
  5. Φεγγαρένια μου είναι υπέροχες!
    Βλέποντας την προετοιμασία, τα υλικά και το αποτέλεσμα, νιώθω την εξαίσια γεύση τους και θα τις φτιάξω σίγουρα!

    Φιλάκια κι ευχές για καλό φθινόπωρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να τις δοκιμάσεις γλυκιά μου Μαίρη!!
      Φιλιά καλημέρας! Επίσης καλό φθινόπωρο!

      Διαγραφή
  6. Τέλεια συνταγή! Μπορώ χωρίς να έχω δοκιμάσει να νιώσω στον ουρανίσκο μου όλες τις γεύσεις και τα αρώματα των υλικών....τρέχουν βέβαια κάτι σαλάκια αλλά τι να πω, πολύ νόστιμη θα είναι σίγουρα. Ευχαριστούμε πολύ που την μοιράστηκες μαζί μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι πεντανόστιμες Ειρήνη μου και αξίζει να τις φτιάξεις!!!
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  7. Λατρευω της γεμιστες πατατες !!!!
    Καλη εβδομαδα Κικη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώωωω!! Αξίζουν ...επιμένω!!!
      Την καλημέρα μου και καλή εβδομάδα!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραίο φαγάκι Κική, με υλικά που αρέσουν πολύ σε όλους!
    Είναι πολύ καλή ιδέα και για ένα μπουφέ, μιας που είναι νοστιμότατη και πρωτότυπη!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ερμιόνη μου, με τόσο συνηθισμένα υλικά γίνονται πεντανόστιμες!! Για μπουφέ, για πάρτυ αλλά και για μεζεδάκι είναι τέλειες!!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Νοστιμοτατη πρόταση για πολλές περιστάσεις και για όλα τα γούστα, δύσκολα να βρεθεί κάποιος που θα μείνει ασυγκίνητος! Καλή εβδομάδα Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Αμαλίτσα μου... μόνον η Ιωάννα μας δεν τις δοκίμασε γιατί δεν τρώει πατάτες!!! Αλλά, είναι θεϊκές!!
      Φιλιά και στις δυο σας και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  10. Τι ωραία πρόταση Κική μου γεμιστες πατατες μμμ!!! και τα υλικα τελεια! εφαγα στην Θεσσαλονικη γεμιστες με κιμά..εδώ στην Κρήτη τις βαζουμε και στα γεμιστα μας ...αν δεν βαριεσαι δες εδώ..φιλεναδα https://www.youtube.com/watch?v=lGCFMOJotPA&t=23s..
    Θα δοκιμασω τις πατατούλες σου σιγουρα.!!
    Ευχομαι τα καλύτερα για σενα.. απο οτι διαβασα σε προηγουμενη αναρτηση σου επεστρεψες..ελπίζω να είναι για καλό ..για ότι ναναι να περνας ομορφα .. καλο φθινόπωρο να εχεις.. φιλακιααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!