Το μεγάλο κίτρινο μπολ επάνω στον πάγκο της κουζίνας γεμίζει με χρώματα κι αρώματα... κατακόκκινη πάπρικα, κάτασπρο αλεύρι, κατακίτρινη μουστάρδα, ένα ολοστρόγγυλο πορτοκαλί αυγό με στητό κρόκο και μικρά, μπεζ "ροκανίδια" κεφαλογραβιέρας που κατακλύζουν τον τόπο καθώς ξεχύνονται με δύναμη μέσα από τον μεταλλικό τρίφτη. Μικρά, ξερά φυλλαράκια ρίγανης που μοσχοβολούν, σχεδόν αφόρητα συμπληρώνουν την παρέα όταν μια γέρικη, ξύλινη κουτάλα βουτάει και τριγυρίζει μέσα στο μπολ κάνοντάς τα όλα ...άνω κάτω!
Κι ύστερα... μερικά κυβάκια και φλουδάκια από ένα βούτυρο τόσο παγωμένο που πάγωσε όλο τον τόπο!!
Το χέρι άγγιξε το βούτυρο και προχώρησε... χώθηκε στο αλεύρι κι άρχισε δουλεύει απαλά το μείγμα μέχρι που εκείνο έγινε ψίχουλα και μετά μιαν ανάλαφρη, αλμυρούτσικη ζύμη! Ωστόσο, το μυαλό της ταξίδευε! Μακριά, πίσω στον χρόνο... αναζητώντας τις στιγμές που, σαν παιδί, είχε γευθεί μπισκοτάκια τυρένια, πικάντικα, αλμυρούτσικα! Δεν θυμόταν! Το μόνο που της ερχόταν στο νου ήταν τα μπατόν σαλέ που αγόραζαν από το γνωστό ζαχαροπλαστείο στο κέντρο της πόλης! Ήταν το καλύτερο! Καμιά αντίρρηση! Γιατί όμως στο στόμα της έμενε μια περίεργη γεύση και μια ...επίμονη... βουτυρίλα που την ενοχλούσε τόσο;
Όχι! Δεν τα συμπαθούσε τα αλμυρά μπισκοτάκια ή μάλλον τα γνωστά... μπατόν σαλέ! Δεν τα έτρωγε, δεν τα δοκίμαζε... ήταν άχρηστα! Εξάλλου, μπισκότο σημαίνει ζάχαρη, κανέλα, σοκολάτα, μαρμελάδα όχι πάπρικα, τυρί, μουστάρδα κι ίσως ίσως ...πιπέρι! Μπισκότο σημαίνει καφές, τσάι, γάλα! Πώς να φας με τον καφέ ένα τυρένιο μπισκότο που έχει κατακόκκινη πάπρικα και κατακίτρινη μουστάρδα; Απλά... δεν γίνεται!
Και ξαφνικά συνειδητοποίησε κάτι! Κάτι μαγικό! Τ' ακροδάχτυλά της δεν ένιωθαν πια παρά μια μαλακή κι απαλή ζύμη! Μια μπάλα που μοσχοβολούσε σαν να είχε, μόλις, ξεπηδήσει από την αγαπημένη της ταινία... την "Πολίτικη Κουζίνα". Πλησίασε αργά την ζυμένια μπάλα στη μύτη και πήρε μια βαθιά ανάσα... ωωωω, μυρίζει υπέροχα... καμιά σχέση μ' αυτό που η γευστική της μνήμη είχε, τόσα χρόνια, κρατήσει! Υπέροχα, μονολόγησε και κατευθύνθηκε στο ντουλάπι με την διαφανή μεμβράνη... κι είχε δίκιο!
Καμία σχέση! Το διαπίστωσε κι όταν τα μικρά, αλμυρά μπισκοτάκια, βουτηγμένα στο σουσάμι, στο αλάτι, στη ρίγανη και στα φουντούκια βγήκαν ροδοκοκκινισμένα από τον φούρνο κι άλλαξαν τα δεδομένα της μνήμης της!
Ένα ποτήρι λευκό κρασί, μερικά μπισκοτάκια τυρένια σαν τούτα δω κι ένα βιβλίο είναι αρκετά για να περάσω μιαν ώρα χαλάρωσης δίπλα στο τζάκι... σκέφτηκε! Κι είχε δίκιο!!
Αλμυρά μπισκοτάκια γραβιέρας ...γιατί κι αυτά είναι μπισκότα!! Αφιερωμένα σε όσους λατρεύουν τα ...μπατόν σαλέ!!
ΥΛΙΚΑ Αλμυρά μπισκοτάκια γραβιέρας ...γιατί κι αυτά είναι μπισκότα!! Αφιερωμένα σε όσους λατρεύουν τα ...μπατόν σαλέ!!
170 γρ. βούτυρο κρύο, τριμμένο στον χοντρό τρίφτη (ή κομμένο σε κυβάκια)
170 γρ. κεφαλογραβιέρα (παρμεζάνα ή cheddar) ψιλοτριμμένη
1 αυγό μεγάλο (L)
2-3 κ.σ. γάλα (ή νερό)
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. μουστάρδα σε σκόνη
1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά (ή καυτερή)
1/2 κ.γλ. ρίγανη
Για το πασπάλισμα
Ρίγανη - Αλάτι & Σουσάμι
Φουντουκόψιχα ψιλοτριμμένη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, την κεφαλογραβιέρα, την ρίγανη, το αλάτι, την μουστάρδα σε σκόνη, την πάπρικα και τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε το βούτυρο και με τα ακροδάχτυλά μας ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να γίνει "ψιχουλιαστό".
Ανοίγουμε μια μικρή λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το αυγό.
Ζυμώνουμε, προσθέτοντας και το γάλα μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη και σχηματίζουμε τρία μπαστουνάκια.
Τα τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και τα αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα μπαστουνάκια σε φέτες.
Αν θέλουμε, με τις φέτες από το μπαστουνάκι που θα μείνει χωρίς επικάλυψη σχηματίζουμε μικρά μπατόν σαλέ.
Το δεύτερο μπαστουνάκι το κόβουμε σε φέτες και το τυλίγουμε σε φουντουκόψιχα.
Τις φέτες από το τρίτο μπαστουνάκι τις πασπαλίζουμε με ρίγανη, αλάτι και λίγο σουσάμι.
Τοποθετούμε τα μπισκοτάκια σε 2 λαμαρίνες φούρνου που τις έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε για 12-15 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα ανοιχτό καστανό χρώμα γύρω γύρω.