Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Βροχερή, χειμωνιάτικη, με χαμηλή θερμοκρασία αλλά όταν η αισιοδοξία φωλιάζει στην καρδιά μας αυτά δεν μας πειράζουν μια και είναι η εποχή τους.
Ποιός δεν γνωρίζει το πιάτο που σας προτείνω σήμερα; Πιστεύω κανείς ή σχεδόν κανείς! Εξάλλου, σηματοδοτεί μιαν ολόκληρη εποχή και μερικές γενιές που η ζωή τους, παρά τις πάμπολλες νοστιμιές και όμορφες αναμνήσεις είχε αρκετές δυσκολίες αλλά και κινδύνους.
Ωστόσο, το γενικό κλίμα στην Σμύρνη όπου έχει τις ρίζες του το συγκεκριμένο πιάτο, ιδιαίτερα από τα μέσα του 19ου αιώνα είναι κλίμα ευημερίας του ελληνικού στοιχείου.
Η Σμύρνη με τα έξι ποτάμια που εκβάλλουν στον κόλπο της, με το προστατευμένο λιμάνι της αλλά και τη γεωγραφική της θέση μετατρέπεται από τα μέσα του 16ου αιώνα σε σημαντικό εμπορικό λιμάνι αντικαθιστώντας το λιμάνι της Χίου. Έτσι ξεκινά ο γνωστός σμυρναίικος κοσμοπολιτισμός και η Σμύρνη γεμίζει από εμπόρους αλλά και εμπορικούς οίκους απ' όλη την Ευρώπη.
Το μαργαριτάρι του Λεβάντε, όπως ονομάζουν την Σμύρνη πολλοί ταξιδιώτες, εντυπωσιάζει το 1806 τον περαστικό Σατομπριάν που εκστασιασμένος την παρομοιάζει με το Παρίσι αποκαλώντας της "όαση πολιτισμού, Παλμύρα στη μέση της ερήμου και της βαρβαρότητας."
Ωστόσο, η Σμύρνη πλέον αναλαμβάνει και τον ρόλο της μεγάλης ελληνικής πόλης "με τραπέζια τόσο εκλεκτά και με τέτοια αφθονία όσο πουθενά αλλού στην Ανατολή" όπως τονίζει ο ακόλουθος της γαλλικής Πρεσβείας J. M. Tancoigne. Η καλύτερη περίοδος της σμυρναίικης κουζίνας αρχίζει από τα μέσα του 19ου αιώνα και φτάνει μέχρι την Καταστροφή. Είναι μια κουζίνα με επιρροές πολυπολιτισμικές από την Ευρώπη και την Ανατολή, μια κουζίνα "δουλεμένη" με ιδιαίτερες τεχνικές, χωρίς στεγανά αλλά και αφθονία υλικών. Όσο πιο εύπορη η μαγείρισσα τόσο πιο ευρωπαϊκές οι συνταγές της ενώ στις φτωχότερες τάξεις κυριαρχεί η αιγειοπελαγίτικη "πειραγμένη" κουζίνα με σαφείς τουρκικές επιρροές.
Γενικά, η κουζίνα της Σμύρνης με ευρωπαϊκές ή τουρκικές επιρροές δεν είναι αυτό που ονομάζουμε "ελαφριά" αντίθετα είναι ευρωπαϊκή κουζίνα της παλιάς σχολής με άφθονο βούτυρο, μπαχαρικά, τηγανητά...με άλλα λόγια η αποθέωση της "βαριάς και ανθυγιεινής" κουζίνας αλλά ταυτόχρονα και η αποθέωση της νοστιμιάς. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν αγαπημένες συνταγές όπως το ατζέμ πιλάφι, τα ντολμαδάκια, το ιμάμ αλλά και τα σμυρναίικα σουτζουκάκια που δείχνουν και την επιρροή της κουζίνας της Σμύρνης στην Ελλάδα όταν οι πρόσφυγες κατέφθασαν φέρνοντας μαζί τους μπαχαρικά και μυρωδικά. Η συνταγή που σας δίνω σήμερα είναι αρκετά παλιά, βγαλμένη από το βιβλίο συνταγών της γιαγιάς μόνον που εγώ της έδωσα μια πιο σύγχρονη κι ελαφριά πινελιά ...ψήνοντας τα μπιφτεκάκια αντί να τα τηγανίσω κάτι που οι ..."τολμηροί" μπορούν να το παραλείψουν ακολουθώντας την διαδικασία του τηγανίσματος.
Μετά, λοιπόν, απ' αυτήν την ιστορική "βόλτα", απολαύστε ένα τόσο μεστό στην γεύση πιάτο!
ΥΛΙΚΑ- 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 200 γρ. κιμά χοιρινό
- 5 φέτες ψωμί μουσκεμένο σε νερό με λίγο ούζο και καλά στυμμένο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα στο multi
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη στο multi
- 2 αυγά
- 1/2 κ.γλ. πιπέρι
- 1 1/2 κ. γλ. κύμινο
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το ταψί
- 1 κ.σ. μηλόξιδο
- 1 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 700 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας (ή ντομάτα στον τρίφτη)
- 2 μέτριες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/2 κ.γλ. ρίγανη
- 1/3 κ.γλ. κύμινο
- 1/3 κ.γλ. πιπέρι
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε πρώτα τα μπιφτεκάκια
- Βάζουμε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (ψωμί, κρεμμύδια, σκόρδο, αυγά, πιπέρι, κύμινο, αλάτι, μηλόξιδο και ελαιόλαδο) και ζυμώνουμε καλά, για
- 7-8 λεπτά περίπου έτσι ώστε το μείγμα να πάρει αέρα και να γίνει αφράτο.
- Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο ταψί και το βάζουμε στον φούρνο.
- Ύστερα, λαδώνοντας τα χέρια μας, πλάθουμε μέτρια, μακρόστενα σουτζουκάκια.
- Βγάζουμε το ζεστό ταψί από τον φούρνο και, προσεκτικά για να μην καούμε, τα τοποθετούμε εκεί.
- Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε τα σουτζουκάκια για 20 λεπτά.
- Στο μεταξύ...
Ετοιμάζουμε την σάλτσα
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό ντομάτας, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον πελτέ, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ρίγανη, το πιπέρι, το κύμινο και τα φύλλα δάφνης.
- Βράζουμε την σάλτσα για 5 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
- Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, βγάζουμε το ταψί, γυρίζουμε τα σουτζουκάκια και προσθέτουμε την ζεστή σάλτσα.
- Ξαναβάζουμε στον φούρνο για άλλα 20-25 λεπτά ή μέχρις ότου δούμε ότι η σάλτσα έχει βράσει.
- Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε με ρύζι ή πουρέ που περιχύνουμε με λίγη από την σάλτσα.
- Η παραδοσιακή συνταγή θέλει τα σουτζουκάκια να τρώγονται την επόμενη μέρα για να αναμειχθούν αρώματα και γεύσεις αφού πρώτα φυλαχθούν σε πήλινη γαβάθα με καπάκι.
Οι συμμετοχές ήταν οι εξής...
1
|
|
2
|
|
3
|
|
4
|
|
5
|
|
6
|
|
7
|
|
8
|
|
9
|
|
10
|
|
11
|
|
12
|
|
13
|
|
14
|
|
15
|
|
16
|
|
17
|
|
18
|
|
19
|
|
20
|
|
21
|
|
22
|
|
23
|
|
24
|
|
25
|
|
26
|
|
27
|
Δώρα
Κουτρολού
|
28
|
|
29
|
|
30
|
|
31
|
|
32
|
|
33
|
|
34
|
|
35
|
True Random Number Generator 28Powered by RANDOM.ORGΚαι το δεύτερο δωράκι, οι δύο φόρμες για σοκολατάκια πάνε στο Νο 11, τον Ονειρόκοσμο.
True Random Number Generator 11Powered by RANDOM.ORGΣυγχαρητήρια κορίτσια και περιμένω τα mail σας για να στείλω τα δωράκια!