Τηγανίτες σιμιγδαλιού με κανελοζάχαρη


"Όλες του κόσμου οι Κυριακές λάμπουν στο πρόσωπό σου..." λέει το αγαπημένο τραγούδι. Όλες του κόσμου οι Κυριακές θέλουν το σπέσιαλ πρωινό τους λέω εγώ πιο ...πεζά. Κι όταν αυτό το πρωινό είναι αναπάντεχα γλυκό τότε στο Κυριακάτικο τραπέζι βλέπεις ματάκια που λάμπουν, στοματάκια που λερώνονται με ζάχαρη και γίνονται ακόμα πιο γλυκά και χεράκια που κρατούν πιρουνάκια φορτωμένα με μικρές, κατάξανθες μπουκίτσες. Τότε είναι που ακούγονται μικρά (τα μεγαλύτερα δεν ακούγονται... απλά ...δουλεύουν αθόρυβα!!!) χειλάκια να "χτυπούν" από τη γλύκα που νιώθουν, γεμάτα ικανοποίηση. 
Εεεε ναι... είμαι από κείνες που θεωρώ ότι οι γλυκομπουκιές είναι απαραίτητες στη ζωή μικρών και μεγάλων, αρκεί να είναι με μέτρο.
Εξάλλου, είναι πια γνωστό ότι η Κυριακή έχει για μένα το δικό της μέτρο, την δική της ομορφιά, το δική της θαλπωρή γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Κι αυτή τη θαλπωρή τη θεωρώ πολύτιμη! Και τί χρειάζονται αυτές οι πολύτιμες στιγμές αγάπης; Ξεκούραση, χαλάρωση, κουβεντούλα, χαρά, γέλια και ...νοστιμιές που περιλαμβάνουν αλμυρές και γλυκές λιχουδιές! 
Ζούμε μιαν εποχή δύσκολη κι αυτό δεν μπορεί κανείς το αρνηθεί! Μιαν εποχή δύσκολη όχι μόνον για την χώρα μας αλλά και παγκόσμια! Το να προστατέψεις τις Κυριακές με ό,τι αυτές σημαίνουν για τον καθένα είναι κάτι που, είμαι σίγουρη ότι κι εσύ το θεωρείς απολύτως απαραίτητο. Το ξέρω, το νιώθω ότι το νιώθεις!
Σ' ένα σπίτι που, γεμάτο ζεστασιά, με στρωμένα τα χαλιά ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον χειμώνα, τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά μικρές, ξανθούλες τηγανίτες για ένα γλυκό πρωινό την Κυριακή σχεδόν επιβάλλονται. Και γίνονται τόσο γρήγορα και με τόσο καθημερινά υλικά που, από τη στιγμή που θα ανοίξεις το ντουλάπι μέχρι  τη στιγμή που τα ξυπόλητα ποδαράκια θα καταφτάσουν αθόρυβα ο χρόνος είναι ελάχιστος. 
Είμαστε όμως στην αρχή της εβδομάδας κι αν εσύ αναρωτιέσαι (που είμαι σίγουρη πως ...δεν αναρωτιέσαι τελικά...) αν θα περιμένεις μέχρι την άλλη Κυριακή, εγώ θα σου πω ότι και κάθε καθημερινό απόγευμα είναι μια καλή στιγμή για γλυκολιχουδιά ... έτσι για μια δόση ενέργειας πριν τις απογευματινές εξωσχολικές δραστηριότητες!
Σας εύχομαι μιαν γλυκιά, ήρεμη και νόστιμη εβδομάδα!
  • Προετοιμασία:             10 λεπτά
  • Τηγάνισμα:                 15 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος:      25 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
150 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 αυγό μεγάλο (L)
1 κ.σ. ζάχαρη
1/3 κ.γλ. αλάτι
100 ml γάλα
80-100 ml νερό ή χυμό πορτοκαλιού
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Κρυσταλλική ζάχαρη & Κανέλα για το σερβίρισμα (ή μέλι & κανέλα)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, την ζάχαρη, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το αυγό και το γάλα και ανακατεύουμε τα υλικά.
Σταδιακά, προσθέτουμε το νερό μέχρι να έχουμε έναν  χυλό τόσο πηχτό ώστε να στέκεται στο κουτάλι.
Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι ελαιόλαδο.
Μόλις ζεσταθεί το ελαιόλαδο, παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και βάζουμε να τηγανιστούν.
Βγάζουμε μόλις αποκτήσουν ένα χρυσόξανθο χρώμα.
Πασπαλίζουμε αμέσως με κανελοζάχαρη κατά προτίμηση με κρυσταλλική ζάχαρη για να "σκάζει" στο δόντι ή αλλιώς με άχνη.

Tante Kiki
25 Comments
No