Γεμιστά ρολά μελιτζάνας με 4 υλικά

Καλοκαίρι χωρίς μελιτζάνες γίνεται; Δεν γίνεται!
Με καταγωγή από την Ασία, οι μελιτζάνες πρωτοκαλλιεργήθηκαν στην Κίνα και στην Ινδία ενώ στην Ευρώπη έφτασαν τον 12ο αιώνα. Το αγγλικό της όνομα "eggplant" προέρχεται από το σχήμα που είχαν οι άσπρες μελιτζάνες που έμοιαζαν με μεγάλα αυγά. 
Μεγάλες, στρογγυλές, χοντρές σκούρες μωβ μελιτζάνες, οι γνωστές "φλάσκες", ιδανικές για μελιτζανοσαλάτα, τηγάνι, μουσακά.
Λεπτές, μακρόστενες, σε λιλά χρώμα με μικρές, λευκές ρίγες, οι γνωστές "τσακώνικες", ιδανικές για παπουτσάκια, ξεφλουδισμένες για τηγάνι αλλά και ρολά που τυλίγονται ιδανικά γύρω από σουτζουκάκια.
Μαύρη, μακρόστενη και λυγερόκορμη, μέτρια σε πάχος η ιδιαίτερη μελιτζάνα Λαγκαδά.
Κι έπειτα, μικρές σχετικά, λαχταριστές, κάτασπρες με φίνα, γλυκιά σάρκα και χωρίς ιδιαίτερα σπόρια οι μελιτζάνες Σαντορίνης που, εδώ, είναι ακριβοθώρητες. 
Λευκές μελιτζάνες! Μια ποικιλία που δεν την είχα δει μέχρι πέρυσι που κατέφθασε στο σπίτι ο παππούς από την λαϊκή, με μια σακούλα λευκές μελιτζάνες και την φράση... "είναι πιο γλυκές από τις μωβ!". Κι όμως, οι λευκές μελιτζάνες είναι οι πρώτες που εμφανίστηκαν!
Όποια, όμως, κι αν είναι η εμφάνιση μιας μελιτζάνας η ουσία είναι ότι είναι ένα αγαπημένο και δημοφιλές λαχανικό που μας κάνει να απολαμβάνουμε την ιδιαίτερη, γλυκόπικρη νοστιμιά της αλλά και την απίστευτη ευελιξία της που αναδεικνύεται από έναν πλούτο συνταγών.
Αυτή τη φορά, δύο από τις λευκές μελιτζάνες, που βρήκα στην αγορά της Καβάλας κάποιο καλοκαιρινό πρωινό, έγιναν μικρά ρολά, με τυρένια γέμιση και σπασμένα αράπικα φιστίκια. Η απαλή νοστιμιά τους ήταν τέτοια που προτίμησα να μην προσθέσω σκόρδο ή κάποιο άλλο αρωματικό μια που αναδεικνύονταν το συνταίριασμα του λαχανικού με την ιδιαίτερη γεύση της βαρελίσιας φέτας. Κι όσο για τα μικρά, ταπεινά φιστίκια... αυτά απογείωναν το σύνολο και έκαναν τον ουρανίσκο να παρουσιάζει φαινόμενα εθισμού ειδικά όταν τα μικρά μελιτζανορολάκια στολίστηκαν με μια πινελιά με βαλσαμικό ξίδι και σύκο.  Με ούζο ή μπύρα αλλά και με κρύο κρασί είναι μοναδικά μεζεδάκια. Θεϊκή απλότητα!

ΥΛΙΚΑ για 8 άτομα
2 μελιτζάνες λευκές (ή όποια άλλη ποικιλία μας αρέσει)
250 γρ. τυρί κρέμα
150 γρ. τυρί φέτα βαρελίσια
100 γρ. φιστίκια αράπικα ωμά (κατά προτίμηση χωρίς αλάτι)
Ρίγανη & Θυμάρι 
Ελαιόλαδο
Αλάτι 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε λεπτές φέτες (κατά μήκος) και τις αφήνουμε για 30 λεπτά μέσα σε αλατόνερο για να ξεπικρίσουν (αν και για τις λευκές μελιτζάνες δεν χρειάζεται το ξεπίκρισμα).
Τις ξεπλένουμε, τις αφήνουμε να στραγγίσουν από τα νερά και τις απλώνουμε σε μια λαμαρίνα που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο σε αντιστάσεις πάνω-κάτω.
Πασπαλίζουμε με αλάτι, ρίγανη και θυμάρι και ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για 20-25 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχουν μαλακώσει και ψηθεί αλλά δεν έχουν ξεραθεί.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.
Στο μεταξύ, χονδροκόβουμε τα φιστίκια στο multi.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα τυριά και τα ανακατεύουμε έτσι ώστε να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Βάζουμε μια κουταλιά από το μείγμα αυτό σε κάθε φέτα μελιτζάνας, πασπαλίζουμε με φιστίκια και τυλίγουμε την μελιτζάνα.
Τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε από πάνω με λίγα ακόμα φιστίκια.
Προαιρετικά, ρίχνουμε λίγο ξίδι βαλσαμικό με σύκο και πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό.

14 σχόλια:

  1. Ότι έχει σχέση με μελιτζάνα Κική μου το λατρεύω... και ο συνδιασμός με τυρί σιγουρα θα είναι τελειος.. αλλα και το φυστίκι .. το βαλσάμικο σίγουρα θα είναι εξαιρετικες...!! θα δοκιμαστούν..!!!!!!! να περνας ομορφα .. καλο Σαββατοκύριακο φιλακιααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο συνδυασμός είναι υπέροχος Ρούλα μου... δοκίμασέ τα!!!
      Επίσης να περνάς υπέροχα!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Σκέτη αμαρτία τα ρολακια σου
    Την αγαπώ τη μελιτζάνα όπως κι αν μαγειρευτεί....στα υποψιν λοιπον

    Σε φιλω πολυ Κική μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν αυτά τα απλά αλλά πεντανόστιμα ρολάκια Ελένη μου!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Καταρχήν θελω να σου πω που έγινε πολύ ομορφο το μπλογκ σου
    ωραια η αλλαγη !!!! και τα ρολακια απο μελιτζανα φαίνεται πολύ
    νόστιμο ....καλο Σαββατοκυριακο ...φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααα, ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι που σου άρεσε και η αλλαγή αλλά και τα ρολάκια!!!
      Καλή εβδομάδα & φιλάκια!
      Να περνάς καλά!

      Διαγραφή
  4. Μελιτζάνα!! Αγάπη μεγάλη και αυτή η συνταγή σου Κική μου για μένα είναι πολύ καλή και για μεσημεριανό με μια σαλάτα !!
    Φιλιά πολλά και καλό Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι για πολλούς η μελιτζάνα είναι αγάπη όπως και για μένα Νικόλ. Χαίρομαι που σου άρεσαν τα ρολάκια κι έχεις δίκιο... άνετα γίνονται και μεσημεριανό με μια ωραία σαλάτα!!
      Καλή εβδομάδα και φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Τέλεια συνταγή! Οι μελιτζάνες φαίνονται πεντανόστιμες Κική μου! Με φυστίκι δεν θα τις φανταζόμουν ποτέ! Φιλιά πολλά και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμα τα ρολάκια Θάλεια μου και το φιστίκι τους πάει τρελλά!!
      Πολλά φιλιά & καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. Μεγάλη αγάπη η μελιτζάνα και αυτός ο συνδυασμός δείχνει πεντανόστιμος στην απλότητά του! Άσε που κάνει και πολύ...γκουρμέ, όταν το ετοιμάσουμε σίγουρα θα αντυπωσιάσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. με τις τελευταίες μελιτζάνες από τον κήπο του μπαμπά μου...νομίζω ότι θα δοκιμάσω την λαχταριστή συνταγή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέλειο μεζεδάκι πολύ ιδιαίτερο με την αγαπημένη μελιτζάνα συνδυασμό με τα τυριά.
    Το φυστίκι πρέπει να του πηγαίνει πάρα πολύ!!
    Πολλά φιλιά Κική μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι ενδιαφέρον αυτό για το eggplant πραγματικά δεν το γνώριζα!!! Αφαιρώ φέτα βάζω μπόλικο τυρί κρέμα και τσουπ απολαμβάνω!! Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!