Γεμιστά ρολά μελιτζάνας με 4 υλικά


Καλοκαίρι χωρίς μελιτζάνες γίνεται; Δεν γίνεται!
Με καταγωγή από την Ασία, οι μελιτζάνες πρωτοκαλλιεργήθηκαν στην Κίνα και στην Ινδία ενώ στην Ευρώπη έφτασαν τον 12ο αιώνα. Το αγγλικό της όνομα "eggplant" προέρχεται από το σχήμα που είχαν οι άσπρες μελιτζάνες που έμοιαζαν με μεγάλα αυγά. 
Μεγάλες, στρογγυλές, χοντρές σκούρες μωβ μελιτζάνες, οι γνωστές "φλάσκες", ιδανικές για μελιτζανοσαλάτα, τηγάνι, μουσακά.
Λεπτές, μακρόστενες, σε λιλά χρώμα με μικρές, λευκές ρίγες, οι γνωστές "τσακώνικες", ιδανικές για παπουτσάκια, ξεφλουδισμένες για τηγάνι αλλά και ρολά που τυλίγονται ιδανικά γύρω από σουτζουκάκια.
Μαύρη, μακρόστενη και λυγερόκορμη, μέτρια σε πάχος η ιδιαίτερη μελιτζάνα Λαγκαδά.
Κι έπειτα, μικρές σχετικά, λαχταριστές, κάτασπρες με φίνα, γλυκιά σάρκα και χωρίς ιδιαίτερα σπόρια οι μελιτζάνες Σαντορίνης που, εδώ, είναι ακριβοθώρητες. 
Λευκές μελιτζάνες! Μια ποικιλία που δεν την είχα δει μέχρι πέρυσι που κατέφθασε στο σπίτι ο παππούς από την λαϊκή, με μια σακούλα λευκές μελιτζάνες και την φράση... "είναι πιο γλυκές από τις μωβ!". Κι όμως, οι λευκές μελιτζάνες είναι οι πρώτες που εμφανίστηκαν!
Όποια, όμως, κι αν είναι η εμφάνιση μιας μελιτζάνας η ουσία είναι ότι είναι ένα αγαπημένο και δημοφιλές λαχανικό που μας κάνει να απολαμβάνουμε την ιδιαίτερη, γλυκόπικρη νοστιμιά της αλλά και την απίστευτη ευελιξία της που αναδεικνύεται από έναν πλούτο συνταγών.
Αυτή τη φορά, δύο από τις λευκές μελιτζάνες, που βρήκα στην αγορά της Καβάλας κάποιο καλοκαιρινό πρωινό, έγιναν μικρά ρολά, με τυρένια γέμιση και σπασμένα αράπικα φιστίκια. Η απαλή νοστιμιά τους ήταν τέτοια που προτίμησα να μην προσθέσω σκόρδο ή κάποιο άλλο αρωματικό μια που αναδεικνύονταν το συνταίριασμα του λαχανικού με την ιδιαίτερη γεύση της βαρελίσιας φέτας. Κι όσο για τα μικρά, ταπεινά φιστίκια... αυτά απογείωναν το σύνολο και έκαναν τον ουρανίσκο να παρουσιάζει φαινόμενα εθισμού ειδικά όταν τα μικρά μελιτζανορολάκια στολίστηκαν με μια πινελιά με βαλσαμικό ξίδι και σύκο.  Με ούζο ή μπύρα αλλά και με κρύο κρασί είναι μοναδικά μεζεδάκια. Θεϊκή απλότητα!

ΥΛΙΚΑ για 8 άτομα
2 μελιτζάνες λευκές (ή όποια άλλη ποικιλία μας αρέσει)
250 γρ. τυρί κρέμα
150 γρ. τυρί φέτα βαρελίσια
100 γρ. φιστίκια αράπικα ωμά (κατά προτίμηση χωρίς αλάτι)
Ρίγανη & Θυμάρι 
Ελαιόλαδο
Αλάτι 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε λεπτές φέτες (κατά μήκος) και τις αφήνουμε για 30 λεπτά μέσα σε αλατόνερο για να ξεπικρίσουν (αν και για τις λευκές μελιτζάνες δεν χρειάζεται το ξεπίκρισμα).
Τις ξεπλένουμε, τις αφήνουμε να στραγγίσουν από τα νερά και τις απλώνουμε σε μια λαμαρίνα που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο σε αντιστάσεις πάνω-κάτω.
Πασπαλίζουμε με αλάτι, ρίγανη και θυμάρι και ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για 20-25 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχουν μαλακώσει και ψηθεί αλλά δεν έχουν ξεραθεί.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.
Στο μεταξύ, χονδροκόβουμε τα φιστίκια στο multi.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα τυριά και τα ανακατεύουμε έτσι ώστε να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Βάζουμε μια κουταλιά από το μείγμα αυτό σε κάθε φέτα μελιτζάνας, πασπαλίζουμε με φιστίκια και τυλίγουμε την μελιτζάνα.
Τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε από πάνω με λίγα ακόμα φιστίκια.
Προαιρετικά, ρίχνουμε λίγο ξίδι βαλσαμικό με σύκο και πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό.
Tante Kiki
14 Comments
No