Το να φτιάξει κάποιος μια χορτόπιτα είναι μια εύκολη διαδικασία και ειδικά στην χώρα μας όπου όλες, μα όλες ανεξαιρέτως οι γιαγιάδες και μετά απ 'αυτές οι μαμάδες ξέρουν να φτιάχνουν πίτες... ίσως τις καλύτερες πίτες στον κόσμο! Όμως... υπάρχει ένα όμως κατά την μεταφορά της τέχνης και της παράδοσης αυτής στις πιο σύγχρονες γενιές που ναι, φτιάχνουν πίτες αλλά, κάπου μέσα στο νου υπάρχει πάντα μια, έστω... απειροελάχιστη αγωνία για το γευστικό αποτέλεσμα!
Λίγο αυτό, λίγο η έλλειψη χρόνου, συν το γεγονός ότι οι περισσότεροι από μας δεν γνωρίζουμε αρκετά καλά όλα τα χόρτα που η ευλογημένη ελληνική γη έχει την συνήθεια να μας χαρίζει, συχνά πυκνά καταλήγουμε είτε στο ταψάκι της έτοιμης πίτας από το μάρκετ (που δεν έχω τίποτα εναντίον του και πιστεύω ότι κατέχει μια θέση στην κουζίνα μας σε περίπτωση ανάγκης) είτε στο έτοιμο φύλλο! Τί κρίμα!!
Η διαδικασία ετοιμασίας, ψησίματος και μετά απόλαυσης μια πίτας, μια ολοδικιάς μας πίτας φτιαγμένης από τα καλύτερα υλικά είναι απίστευτα δημιουργική αλλά και χαλαρωτική. Το ζύμωμα της ζύμης και το άρωμά της, το καθάρισμα, πλύσιμο και κόψιμο των λαχανικών και μετά το άνοιγμα του φύλλου και το στρώσιμο στο ταψί αφαιρούν από την διαδικασία ακόμα και το ελάχιστο ίχνος αίσθησης μια κάποιας δυσκολίας. Κι όπως σε κάθε τι... η εξάσκηση είναι το παν!
Ωστόσο, άλλο είναι να φτιάξεις μια χορτόπιτα κι άλλο να "κυνηγάς" την τέλεια χορτόπιτα... εκείνη που η γιαγιά έφτιαχνε σε χρόνο ρεκόρ σαν να ήταν το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο! Εκείνη που καρφωμένη, ακόμα, στην γευστική σου μνήμη σε έκανε να παραμιλάς από νοστιμιά σε κάθε της μπουκιά! Το φύλλο τραγανό, τα χόρτα θεϊκά και η γεύση... η απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην αλμύρα και στην γλύκα!
Μέχρι τώρα, η χορτόπιτα της καρδιάς μας είχε χόρτα ζεματισμένα και σοταρισμένα μα αυτή τη φορά... η παράδοση που θέλει τα χόρτα ωμά και ελαφρώς μαραμένα από το τρίψιμο με αλάτι νίκησε κατά κράτος τις όποιες λίγο πιο σύγχρονες πινελιές. Και η γευστική διαφορά φάνηκε! Umami! H μαγεία της γευστικής παράδοσης αν και... κάθε πίτα έχει τη δική της χάρη! Δεν συμφωνείτε;
Να έχετε μιαν όμορφη και νόστιμη ημέρα αλλά και εβδομάδα!! :))
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
|
αναπαυση ζυμησ
|
ΨΗΣΙΜΟ
|
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
|
ΜΕΡΙΔΕΣ
|
30 λεπτά
|
30 λεπτά
|
50 - 60 λεπτά
|
110-120 λεπτά
|
12-24 ανάλογα με το μέγεθος
|
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί με διάμετρο 26-28 εκατ.
Για το φύλλο
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 1/2 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη καστανή
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μηλόξιδο
140 - 160 γρ. νερό (σε θερμοκρασία δωματίου)
Για τη γέμιση
300 γρ. σπανάκι
150 γρ. σέσκουλα
120 γρ. παντζαρόφυλλα (με τον μίσχο μόνον μέχρι εκεί που φτάνει το φύλλο)
1 πράσο
4-5 κρεμμυδάκια
4 κ.σ. άνηθο
4 κ.σ. τραχανά ξινό
1 κ.σ. ζάχαρη (προαιρετικά)
120 ml ελαιόλαδο για τη γέμιση + λίγο ακόμα για το ταψί και την επιφάνεια της πίτας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το ξίδι.
Σταδιακά, προσθέτουμε το νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή, εύπλαστη, που δεν κολλάει στα χέρια.
Την τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε, εκτός ψυγείου, να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε τα χόρτα (το σπανάκι, τα σέσκουλα, το πράσο, τα παντζαρόφυλλα, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο).
Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, την ζάχαρη και το ελαιόλαδο και τρίβουμε καλά τα χόρτα έτσι ώστε να μαραθούν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Φτιάχνουμε την πίτα
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια.
Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο τόσο πιο μεγάλο από τις διαστάσεις του ταψιού όσο
να περισσεύει γύρω από το ταψί.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο.
Το απλώνουμε επάνω στο πρώτο φύλλο χωρίς να το πιέσουμε με τα χέρια μας.
Πασπαλίζουμε με τον τραχανά και γεμίζουμε την πίτα με τη γέμιση.
Ανοίγουμε το επόμενο φύλλο, ακριβώς στις διαστάσεις του ταψιού και το τοποθετούμε επάνω στη γέμιση.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανοίγουμε το τελευταίο φύλλο.
Το απλώνουμε σχηματίζοντας ζάρες και φροντίζοντας να υπάρχει αέρας ανάμεσα στα δύο φύλλα, για να γίνουν τραγανά.
Διπλώνουμε στις άκρες τα κάτω φύλλα προς τα επάνω δημιουργώντας τον κόθρο.
Με ένα πινέλο αλείφουμε απαλά την πίτα με λίγο ελαιόλαδο και την χαράζουμε, προσέχοντας να μην κόψουμε τα κάτω φύλλα.
Βάζουμε το ταψί στην κάτω θέση του φούρνου.
Ψήνουμε για 50-60 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι η πίτα μας έχει πάρει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα.
Ανασηκώνουμε ελαφρά την άκρη της πίτας, ελέγχοντας αν έχει ψηθεί καλά και από κάτω.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για 15-20 λεπτά πριν την κόψουμε στις χαράξεις που ήδη κάναμε και την σερβίρουμε.