Ριζότο λαχανικών με καραμελωμένα κρεμμύδια και zwan


Καλημέρα! Ρύζι, λαχανικά και μια μικρή... ατασθαλία! Μια γεύση από τα παλιά, που ναι μεν δεν την πολυχρησιμοποιώ για τους συνήθεις λόγους  των συντηρητικών, της κονσέρβας κ.λ.π. αλλά μια ή δύο φορές τον χρόνο την ...ατασθαλία μου την κάνω!  Εξάλλου, νομίζω ότι και οι ατασθαλίες έχουν την θέση τους ειδικά όταν πρόκειται για ένα τρόφιμο που, ουσιαστικά, δεν μας είναι απαραίτητο αλλά μας έχει κολλήσει στο νου (αυτό παθαίνω εγώ με το συγκεκριμένο αλλαντικό) εξαιτίας της γευστικής μας μνήμης! Κάθε φορά, λοιπόν, που το παθαίνω, κάθε τέτοια φορά που συμβαίνει, το τονίζω γιατί είναι σημαντικό... μια ή δύο φορές τον χρόνο, τότε υποκύπτω! Όχι όμως περισσότερο! 
Αυτή την φορά το zwan καλοκάθισε επάνω σε ένα ριζότο γεμάτο χρώμα... κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο αλλά και το καστανό των καραμελωμένων κρεμμυδιών. Και σ' αυτή την πανδαισία χρωμάτων έρχεται και στέκεται το αλλαντικό και μια ιδέα αρωματικού δυόσμου που απογειώνει το γευστικό σύνολο! Από το πιάτο αυτό δεν χρειάζεται μεγάλη μερίδα κι αυτό γιατί η γεύση του είναι τόσο πλήρης που σε χορταίνει. Έχει όμως κι ένα άλλο καλό... είναι εύκολο, γρήγορο και οικονομικό! 
Το ιδανικό πιάτο αν δεν έχουμε έτοιμο το φαγητό την ώρα που επιστρέφουμε από την δουλειά, αν ο χρόνος μας είναι λιγοστός αλλά και για κείνες τις στιγμές που η διάθεση για μαγειρική είναι στα πατώματα!
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες
450 γρ. (1 σακουλάκι) ρύζι με καλαμπόκι και λαχανικά
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 zwan (ή άλλο ζαμπόν) σε κύβους
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι & Πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το ρύζι να βράσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Σε ένα τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο βάζουμε τα κρεμμύδια.
Τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και ελάχιστη ζάχαρη.
Τα αφήνουμε να σοταριστούν μέχρις ότου δούμε ότι αποκτούν ένα καστανόξανθο χρώμα.
Προσθέτουμε τους κύβους του ζαμπόν (zwan) και αφήνουμε, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, να σοταριστούν κι αυτοί.
Σερβίρουμε το ριζότο και το γαρνίρουμε με τα κρεμμύδια και το ζαμπόν.
Tante Kiki
16 Comments
No