Ψωμάκια - πλεξούδες γεμιστά με κασέρι και ζαμπόν

Καλημέρα, καλημέρα! Το φούρνισμα είναι ένας από τους σύγχρονους τρόπους χαλάρωσης κατά κοινή ομολογία των απανταχού ειδικών. Αυτό που κάποια χρόνια ήταν "φυλαγμένο" για την μαμά-νοικοκυρά και όχι την μαμά-εργαζόμενη, τη γιαγιά, τη θεία ή το μάθημα της οικιακής οικονομίας τώρα σε συνδυασμό με μια πιο υγιεινή διατροφή και τα διατροφικά σκάνδαλα που κάθε λίγο και λιγάκι μας ταρακουνούν έχει γίνει ευχαρίστηση, ανάγκη, χαρά και χαλάρωση!
Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων παρακολουθούν, τώρα πια, εκπομπές μαγειρικής αλλά και τηλεπαιχνίδια σχετικά με τη μαγειρική. Η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική ...χαλαρώνει, τονώνει τον εγκέφαλο και απομακρύνει τη νόσο Αλτσχάιμερ, βοηθά στην καλύτερη οργάνωση, δίνει την αίσθηση του ελέγχου μια κατάστασης, της σιγουριάς για το αποτέλεσμα και αποτελεί πια ένα είδος εύκολης απόδρασης από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Το φούρνισμα-ξεφούρνισμα όμως ακόμα περισσότερο... μια και αποτελεί έναν διασκεδαστικό και σίγουρο τρόπο διαχείρισης του άγχους.
Ποιόν δεν χαλαρώνει το ζύμωμα και η αίσθηση μιας μαλακής ζύμης, το άρωμα ενός κέικ, μιας πίτας ή ενός ψωμιού που σιγοψήνεται; Ποιός δεν αισθάνεται ότι έκανε κάτι δημιουργικό όταν βλέπει ένα φουσκωτό, χρυσόξανθο ψωμάκι να στέκεται καμαρωτό-καμαρωτό μέσα στην κατάμαυρη λαμαρίνα φούρνου; Και, ποιός δεν αισθάνεται καλά απολαμβάνοντας κάτι που έχει ψήσει ο ίδιος... γνωρίζοντας μάλιστα τα υλικά που, ο ίδιος, χρησιμοποίησε.
Κι αυτή είναι μόνον η μια όψη του νομίσματος. Υπάρχει και η άλλη... τα φουρνίσματα μας φέρνουν πιο κοντά! Αυτό δεν συμβαίνει μ' εμάς;; Όλους εμάς που γράφουμε ατελείωτες σελίδες με συνταγές; Αυτό δεν συμβαίνει με όλους όσους μαγειρεύουν; 
Ποιός μπορεί να αρνηθεί μια φέτα φρεσκοψημένο σπιτικό κέικ, ένα μικρό σταφιδόψωμο ή ένα κομμάτι πίτα; Το ψήσιμο μας φέρνει πιο κοντά και μας βοηθά να κάνουμε φίλους, να αναπτύξουμε σχέσεις καθημερινές πολύτιμες για την ζωή και την ψυχική μας υγεία.
Θα το θέσω απλά... το, μη επαγγελματικό (μια και το επαγγελματικό είναι πηγή έντονου άγχους), ψήσιμο είναι ευεργετικό! Η σπιτική μαγειρική και ζαχαροπλαστική είναι μια προσωπική αλλά και κοινωνική δραστηριότητα που μόνον καλά έχει να μας προσφέρει.
Το άρωμα από τα μικρά αυτά, αλμυρά ψωμάκια, είναι ακριβώς ό,τι ανέφερα πιο πάνω... ευεργετικό, χαλαρωτικό κι απολύτως γαργαλιστικό. Κι όταν η πρώτη μπουκιά φτάσει στο στόμα... γίνονται, απλά, εθισμός για μικρούς και μεγάλους, για το πρωινό, το απογευματινό αλλά και το δείπνο με μια ωραία σαλάτα!
Ψήστε τα και διατηρήστε τα στο ψυγείο! Ζεστάνετέ τα ελαφρά κι απολαύστε τα με κλειστά τα μάτια!
ΥΛΙΚΑ
2 φύλλα ζύμης για πίτσα με προζύμι
5-6 φέτες ζαμπόν
5-6 φέτες κασέρι (ή άλλο κίτρινο τυρί)
Σουσάμι για την επιφάνεια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ψιλοκόβουμε το ζαμπόν και το κασέρι με το multi.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170-180 βαθμούς Κελσίου.
Ανοίγουμε το κάθε ένα φύλλο της ζύμης και το μεγαλώνουμε λίγο με το ρολό ζύμης.
Το κόβουμε σε 5 λωρίδες.
Γεμίζουμε κάθε λωρίδα κατά μήκος της με μερικές κουταλιές από τη γέμιση.
Βρέχουμε λίγο τις άκρες και τυλίγουμε σε ένα μπαστουνάκι.
Το πιέζουμε λίγο για να κλείσει καλά και το κυλάμε με το χέρι μας πίσω-εμπρός έτσι ώστε η γέμιση να ενσωματωθεί με τη ζύμη.
Σχηματίζουμε μια μικρή πλεξούδα και την τοποθετούμε σε λαμαρίνα φούρνου καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί.
Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, βρέχουμε με λίγο νερό όλες τις πλεξούδες.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή μέχρις ότου πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα.
Σας εύχομαι ένα όμορφο, νόστιμο και ήρεμο Σαββατοκύριακο!


25 σχόλια:

  1. Ζυμαράκι πίτσας?!
    Πες πως έχω ήδη τη γεύση στο στόμα μου! Δεν χρειάζομαι τίποτα άλλο!
    Τα φτιάχνω το συντομότερο (και ελπίζω να φύγει και το άγχος! 2 σε 1!)
    ;-)
    ΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, Κική μου! Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαλαρωτική η ενασχόληση με την ζυμη...ναι!!!!
    Προσφέρει μάλιστα μια τεράστια
    ικανοποίηση το αποτέλεσμα

    Καλημέρα Κική μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εύκολα, γρήγορα, σούπερ νόστιμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μμμμ.......μοσχομυρισαν μέχρι εδώ!!!
    καλό ΣΒ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πω πω τι ωραία... κατι τετοιο μ αρεσει να τρώω για κολατσιό!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φανταστικά Κική!!!!!
    Νομίζω ότι μόλις βγουν απο το φούρνο δεν θα αντισταθώ και θα φάω τη λαμαρίνα επιτόπου. Ετσι μαλακά με το τυράκι τους λιωμένο! Σούπερ λιχουδιά!!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο σου εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σου Κική μου χρυσοχέρα. Πολλές καθόμαστε οικογενειακώς και χαζεύουμε τις συνταγές σου κι όλο ξεχνάω να στο πω. Περιττό να στο πω πως πάντα στη μηχανή αναζήτησης φιγουράρει στις πρώτες θέσεις το ιστολόγιό σου!
    Να έχεις έναν υπέροχο μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μία ζύμη έτοιμη που της έδωσες μορφή και γεύση τόσο λαχταριστή!
    Να είσαι καλά Κική μου, καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τρελαίνομαι για ψωμί με ζαμπόν και κασέρι!!!
    Οπότε, αυτά τα ψωμάκια θα γίνουν πλέον τα αγαπημένα μου!!!!
    Φιλάκια πολλά, Κική μου και καλό Σαββατοκύριακο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η μαγειρική είναι αγχολυτική, και το ζύμωμα δημιουργικά ευχάριστο
    Τέλεια τα ψωμάκια σου Κική μου. Δεν έχω καλύτερο από το κασέρι λιωμένο μέσα στο ψωμάκι.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα τα τσακιζα όλα ευχαριστως! Φαινονται υπέροχα
    Συγχαρητηρια
    Καλή εβδομάδα,
    καλή συνέχεια στη μέρα σου!
    Φιλια πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τί νόστιμα ψωμάκια Κικίτσα μου!!
    Καί γίνονται καί εύκολα!!!Λατρεύω τό κασέρι!!!
    Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα θέλω όλα!!χαχα! Είναι ωραίο πράγμα το ζύμωμα,ξεδίνεις και επανέρχεσαι!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κάτι τέτοια αφράτα και τυρένια, είναι η μεγάλη αγάπη...του αντρικού πληθυσμού στην κατοικία μας!
    Και με τούτη τη ζύμη γίνονται σαφώς πολύ εύκολα και γρήγορα, οπότε μια δοκιμή τους χρειάζεται σίγουρα (!!!) Κική μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ωραία ιδέα για σνακ αλλά και παιδικό πάρτι.
    Εύκολα και με υλικά που αρέσουν σε όλους μας.
    Νομίζω και εγώ πως όταν είναι ζεστά, τα ψωμάκια σου θα καταναλώνονται ασταμάτητα Κική!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πεντανόστιμα και εύκολα φαίνονται !
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ωραίες φωτογραφίες Κική! Μου αρέσει ειδικά η δεύτερα.

    Καλημέρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ωραίες φωτογραφίες Κική! Μου αρέσει ειδικά η δεύτερη.

    Καλημέρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πω πω η αδυναμία μου είναι τέτοια μπινελικάκια!!! Και η χρήση της έτοιμης ζύμης κάνουν τη διαδικασία πιο εύκολη. Τέλεια για παρτυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. και τέλειο και πανεύκολο!!! ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή!!! καλό Σ/Κ!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αφράτα και εντανόστιμα!!!Όλα θα τα έτρωγα χωρίς δισταγμό!!Πολλά φιλιά και καλή Σαρακοστή Κική μου :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μα τί ωραία ιδέα, Κική!!!! Φαίνονται πεντανόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τώρα τελευταία έχω αρχίσει να ασχολούμαι πιο σοβαρά με την μαγειρική/ζαχαροπλαστική και ομολογώ ότι όντως είναι πολύ χαλαρωτική διαδικασία.
    Σαν αρχάρια όμως προτιμώ τις απλές συνταγές! Ακριβώς σαν την δική σου!
    Θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!