Κρέμα με πορτοκάλι και λεμόνι ή αλλιώς orange & lemon curd

Προσοχή... η επόμενη ανάρτηση είναι ...εκπαιδευτικού περιεχομένου. Το βαθύτερο νόημά της είναι η γνωστή ρήση... ο " επιμένων νικά" με άλλα λόγια μην παραιτείστε ποτέ στην πρώτη ή δεύτερη προσπάθεια. Συγκεκριμένο παράδειγμα εγώ και η γνωστή lemon curd ή επί το ελληνικότερον λεμονόκρεμα! Αυτή την κρέμα όλοι (ή σχεδόν) την έχουν φτιάξει και την έχουν απολαύσει. Όλοι εκτός από μένα! Την έφτιαξα μια φορά... μάταιος κόπος, την έφτιαξα δύο φορές ...χαμένος χρόνος! Η μυρωδιά του αυγού ήταν παρούσα όσο κι αν με διαβεβαίωναν οι άμισθοι και εθελοντές δοκιμαστές μου ότι έκανα λάθος. Στην τρίτη ..."καίγεται" σκέφτηκα και πήρα αποφασιστικά ένα λεμόνι από το ψυγείο. Κάπου εκεί δίπλα δύο πορτοκάλια πήραν πόζα για να με κάνουν να τα προσέξω... κι αφού το επιθυμούσαν τόσο... επιλογή άλλη δεν είχα! 
Ο πορτοκαλί χυμός περίμενε ανυπόμονα μέσα στην κανάτα του, ενώ τα αυγά, η ζάχαρη και το βούτυρο ήδη ζεσταίνονταν. Όταν χάρισε στα υπόλοιπα το άρωμα και το χρώμα του η κρέμα έγινε ένα βελούδινο, πορτοκαλοκίτρινο σύννεφο που μοσχοβολούσε! Αρωματική, νόστιμη και σχεδόν εθιστική ...για μένα τουλάχιστον που την είχα τόσο... καημό!! :)
Μια κρέμα που κρύφτηκε μέσα σε μικρά cupcakes πορτοκαλιού με  σταγόνες σοκολάτας, στολισμένα ...έτσι για την υπερβολή... με γλάσο κουβερτούρας. Η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο!!
Ο συνδυασμός πορτοκαλιού και λεμονιού την κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερη! Μια κρέμα που αξίζει να υπάρχει στο ψυγείο και να γεμίσει κρουασάν ή κεκάκια για το Κυριακάτικο πρωινό! 
ΥΛΙΚΑ
Χυμό από 2 πορτοκάλια και 1 λεμόνι (περίπου 110 γρ.)
230 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 αυγά μεγάλα
80 γρ. βούτυρο σε κομματάκια  
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού & λεμονιού 
1 βανιλίνη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μεταλλικό μπολ, βάζουμε το ξύσμα, τη βανιλίνη, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα αυγά.
Χτυπάμε με το σύρμα το μείγμα έως ότου ανακατωθεί καλά και αρχίζει να μισολιώνει η ζάχαρη.
Γεμίζουμε μέχρι τη μέση μια κατσαρόλα με νερό και βάζουμε επάνω το μπολ (μπεν μαρί).
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις το μείγμα στο μπολ αρχίσει να ζεσταίνεται, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Προσθέτουμε σιγά σιγά και ανακατώνοντας το χυμό.
Αφήνουμε την κρέμα να σιγοψηθεί για 25-30 λεπτά, πάνω από την κατσαρόλα με το νερό που βράζει σε σιγανή προς μέτρια φωτιά.
Η κρέμα είναι έτοιμη όταν γίνει παχύρρευστη τόσο που να στέκεται και να καλύπτει χωρίς να χύνεται την πίσω πλευρά ενός κουταλιού.
Αποσύρουμε από την φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει για 2-3 λεπτά και γεμίζουμε ένα βάζο που το έχουμε αποστειρώσει όπως όταν βάζουμε μαρμελάδα.
Η κρέμα διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 εβδομάδες.
Αρχική πηγή: ΕΔΩ
Καλή σας μέρα! :)

38 σχόλια:

  1. Κική μου αυτή την κρεμούλα κι εγώ πολύ την επιθυμώ, τη βλέπω που την φτιάχνετε με μεγάλη επιτυχία αλλά συνέχεια αναβάλλω την εκτέλεσή της. Ο λόγος είναι ότι κινδυνεύω να φάω όλη τη δόση μόνη μου γιατί μου αρέσει τρελλά!!! Δείχνει πολύ επιτυχημένη και βελούδινη η δική σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχχχχ Αμαλία μου είναι πράγματι εθιστική αλλά είναι τόσο νόστιμη που μια κουταλίτσα τη μέρα θα σε ικανοποιεί απόλυτα. Εξάλλου γίνεται μόνον ένα βαζάκι.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Δεν ξέρω τί λέξεις να βρω για να περιγράψω την αίσθηση που μου έδωσαν οι φωτογραφίες σου!!!
    Πάντως... ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΤΩΡΑ!!!
    (Και να πετύχει με την πρώτη, αν γίνεται!!!)
    ;-)
    Καλήμερα, κούκλα μου!
    ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά και πορτοκαλένια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτιάξτο και θα πετύχει Ιωάννα μου!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Να είμαι ειλικρινής Κική μου, οποιαδήποτε συνταγή περιέχει αυγό πάντα τη φοβάμαι!Δεν υπάρχει χειρότερο από το να χτυπάει στη μύτη η μυρωδιά!
    Εύγε για την επιμονή!Η κρέμα σε προκαλεί να τη δοκιμάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάσω μου δοκίμασέ την και θα με θυμηθείς... κι εγώ έχω το ίδιο πρόβλημα με τη μυρωδιά κι όμως αυτή η συγκεκριμένη δεν μυρίζει καθόλου. Απλά ακολούθησε τις οδηγίες και χτύπα καλά τα αυγά με τη ζάχαρη.
      Αν τη δοκιμάσεις στείλε μου εντυπώσεις!! :)

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα ταλαντούχα Κικίτσα μου!!
    Δέν τήν έχω δοκιμάσει ποτέ!!
    Καί φαίνεται νόστιμη καί βελούδινη στήν υφή της!
    Δέν έχη μεγάλο βαθμό δυσκολίας!!
    Θά τήν δοκιμάσω!!Ζήλεψα τά cup cakes!!Φαίνονται τόσο λαχταριστά!!
    Πολλά φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις Δήμητρά μου!! Αξίζει και είναι πολύ αρωματική!!! Όχι, δεν είναι καθόλου δύσκολη και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Μ' αρέσει που συνδύασες τα δυο εσπεριδοειδή και προέκυψε αυτή η λαχταριστή κρεμούλα!
    Τα cupcakes θα έγιναν υπέροχα γεμισμένα με αυτήν!
    Φιλιά Κική μου, καλό σου μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Έλενά μου έγινε υπέροχη με το συνδυασμό των δύο εσπεριδοειδών αλλά και τα cupcakes πορτοκαλιού είναι τέλεια!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. θα πρέπει να είναι υπέροχη όμως υπάρχει περίπτωση να πετύχει δίχως να βάλω αυγά;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πώς όχι ή μάλλον σίγουρα όχι Τζίνα μου. Εάν δεν βάλεις αυγά (αυτά την "δένουν") θα πρέπει να βάλεις αλεύρι ή κόρν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου.

      Διαγραφή
    2. Να είσαι καλά! Πάντως και με κορν φλάουρ γίνεται διαφορετική αλλά πολύ ωραία κρέμα!

      Διαγραφή
  7. It is so tasty ! I love citrus cream ! I'll try your recipe !
    Greetings :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπώ lemon curd!! Ενδιαφέρουσα η παραλλαγή με το πορτοκάλι!! Και εγώ πάντως δεν την έχω φτιάξει...λες να την δοκιμάσω;; Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να τη δοκιμάσεις Αθηνά μου!!! Θα τη λατρέψεις!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Μμμ, μου αρέσει η προσθήκη του πορτοκαλιού στην, ούτως ή άλλως αγαπημένη κρέμα μου!
    Αυτά το cupckes όμως γιατί μας τα κρύβεις βρε Κική, δείξτα μας λίγο ακόμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ δεν σας τα κρύβω αλλά τώρα πιά ...άντε να τα βρείς... εξαφανίστηκαν!!! χαχαχα
      Ναι είναι πολύ ωραία κρέμα!!

      Διαγραφή
  10. Ο επιμένων νικά, Κική μου!! Και ιδού η απόδειξη αυτής της ρήσης!! Μια υπέροχη κρέμα φρούτων που είναι από τις αγαπημένες μου, μιας και αγαπώ ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή! Εκτός από τα γεμιστά κεκάκια, είμαι σίγουρη ότι και κάπου αλλού θα την χρησιμοποιήσεις σύντομα!!
    Πολλές καλημέρες από τον συννεφιασμένο (και πάλι) Πειραιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ειρήνη και δεν φαντάζεσαι πόσο το χάρηκα που δεν μύριζε αυτό!!! Είναι μια εύκολη και με πολλές χρήσεις κρέμα!!!
      Την καλημέρα μου!!

      Διαγραφή
  11. Αγαπημένη κρέμα και πολυχρηστική! Δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ όμως σε αυτό τον συνδυασμό και έχω και τα δυο στο σπίτι...ξέρω τι θα κάνω το σ/κ!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την και δεν θα το μετανιώσεις!!!
      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  12. Bonjour j'adore vos photos et je vais venir manger je pense bise

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τέλεια κρέμα που και εγώ αναβάλω συνεχώς!1
    Αυτή την κρέμα την βάζουμε και για την lemon pie, ή δεν πηγαίνει?
    Καί η μυρωδιά του αυγού κόπηκε με την προσθήκη λεμονιού ή από την μέθοδο?
    Μου εξάπτεις την φαντασία τώρα και θέλω απαντήσεις, χαχαχα!!
    Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μάχη μου, δοκίμασέ την και θα δεις ότι το αυγό δεν μυρίζει. Όλα βοηθούν και τα εσπεριδοειδή (ειδικά το αιθέριο έλαιο που έχει το ξύσμα) και η βανίλια αλλά και το χτύπημα των αυγών όπως και το μπεν μαρί.
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  14. Τέλεια ιδέα αυτή η κρέμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές!!!
    Ευχαριστούμε!!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κική μου, πολύ την επιθυμώ αυτή την κρεμούλα, το ομολογώ!
    Και η δική σου φαίνεται επιτυχής, χαλάλι οι δοκιμές!
    Καλό σου βράδυ!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το μόνο που χρειάζομαι είναι ένα κουτάλι Κική μου!! Μου αρέσει τόσο!! Και ως σκέτη lemon curd είναι απίθανη αλλά και το άρωμα πορτοκαλιού του χαρίζει πολύ! Φιλιά κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ με το κουτάλι την τρώω... έτσι σκέτη και αρωματική!!! Καλύτερη και από γλυκό!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  17. ΜΜΜΜΜ ενα ονειρο ειναι κικιτσα μου!!!!ετσι σκετη με το κουταλι μπορω να την φαω!!!!ο επιμενων νικα και παρανικα!!!!!!
    φιλακιαααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συμβαίνει και αυτό καμιά φορά Κική... να μη μας βγαίνει κάτι με την πρώτη δηλαδή.
    Συμφωνώ ότι η δυσκολία της συγκεκριμένης κρέμας είναι κυρίως να μη μυρίσει το αυγό και επισκιάσει τα υπόλοιπα αρώματα.
    Ωραία η ιδέα να συνδυάσεις λεμόνι με πορτοκάλι... οι εφαρμογές είναι πρακτικά απεριόριστες!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!