Κρέμα με πορτοκάλι και λεμόνι ή αλλιώς orange & lemon curd


Προσοχή... η επόμενη ανάρτηση είναι ...εκπαιδευτικού περιεχομένου. Το βαθύτερο νόημά της είναι η γνωστή ρήση... ο " επιμένων νικά" με άλλα λόγια μην παραιτείστε ποτέ στην πρώτη ή δεύτερη προσπάθεια. Συγκεκριμένο παράδειγμα εγώ και η γνωστή lemon curd ή επί το ελληνικότερον λεμονόκρεμα! Αυτή την κρέμα όλοι (ή σχεδόν) την έχουν φτιάξει και την έχουν απολαύσει. Όλοι εκτός από μένα! Την έφτιαξα μια φορά... μάταιος κόπος, την έφτιαξα δύο φορές ...χαμένος χρόνος! Η μυρωδιά του αυγού ήταν παρούσα όσο κι αν με διαβεβαίωναν οι άμισθοι και εθελοντές δοκιμαστές μου ότι έκανα λάθος. Στην τρίτη ..."καίγεται" σκέφτηκα και πήρα αποφασιστικά ένα λεμόνι από το ψυγείο. Κάπου εκεί δίπλα δύο πορτοκάλια πήραν πόζα για να με κάνουν να τα προσέξω... κι αφού το επιθυμούσαν τόσο... επιλογή άλλη δεν είχα! 
Ο πορτοκαλί χυμός περίμενε ανυπόμονα μέσα στην κανάτα του, ενώ τα αυγά, η ζάχαρη και το βούτυρο ήδη ζεσταίνονταν. Όταν χάρισε στα υπόλοιπα το άρωμα και το χρώμα του η κρέμα έγινε ένα βελούδινο, πορτοκαλοκίτρινο σύννεφο που μοσχοβολούσε! Αρωματική, νόστιμη και σχεδόν εθιστική ...για μένα τουλάχιστον που την είχα τόσο... καημό!! :)
Μια κρέμα που κρύφτηκε μέσα σε μικρά cupcakes πορτοκαλιού με  σταγόνες σοκολάτας, στολισμένα ...έτσι για την υπερβολή... με γλάσο κουβερτούρας. Η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο!!
Ο συνδυασμός πορτοκαλιού και λεμονιού την κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερη! Μια κρέμα που αξίζει να υπάρχει στο ψυγείο και να γεμίσει κρουασάν ή κεκάκια για το Κυριακάτικο πρωινό! 
ΥΛΙΚΑ
Χυμό από 2 πορτοκάλια και 1 λεμόνι (περίπου 110 γρ.)
230 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 αυγά μεγάλα
80 γρ. βούτυρο σε κομματάκια  
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού & λεμονιού 
1 βανιλίνη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μεταλλικό μπολ, βάζουμε το ξύσμα, τη βανιλίνη, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα αυγά.
Χτυπάμε με το σύρμα το μείγμα έως ότου ανακατωθεί καλά και αρχίζει να μισολιώνει η ζάχαρη.
Γεμίζουμε μέχρι τη μέση μια κατσαρόλα με νερό και βάζουμε επάνω το μπολ (μπεν μαρί).
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις το μείγμα στο μπολ αρχίσει να ζεσταίνεται, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Προσθέτουμε σιγά σιγά και ανακατώνοντας το χυμό.
Αφήνουμε την κρέμα να σιγοψηθεί για 25-30 λεπτά, πάνω από την κατσαρόλα με το νερό που βράζει σε σιγανή προς μέτρια φωτιά.
Η κρέμα είναι έτοιμη όταν γίνει παχύρρευστη τόσο που να στέκεται και να καλύπτει χωρίς να χύνεται την πίσω πλευρά ενός κουταλιού.
Αποσύρουμε από την φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει για 2-3 λεπτά και γεμίζουμε ένα βάζο που το έχουμε αποστειρώσει όπως όταν βάζουμε μαρμελάδα.
Η κρέμα διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 εβδομάδες.
Αρχική πηγή: ΕΔΩ
Καλή σας μέρα! :)

Tante Kiki
37 Comments
No