Όταν τα λιγκουίνι συνάντησαν το ...σπετζοφάι

Και ξημέρωσε μια μέρα ασυνήθιστη και καθόλου ίδια με όλες τις άλλες! Ο ουρανός ήταν καταγάλανος κι ένας λαμπρός ήλιος φώτιζε τη γη... που ακούστηκε αυτό... χειμώνα καιρό!! Ο αέρας φυσούσε δυνατά, λυσομανούσε κι αγκομαχούσε περνώντας με φόρα ανάμεσα από τα κλαδιά των δέντρων και στο πέρασμά του παράσερνε φύλλα, χώματα ακόμα και ξερόκλαδα που δεν μπορούσαν πια να κρατηθούν καλά από τους κορμούς. 
Μέσα στο σπίτι, στ' αναμένο τζάκι έτριζαν τα κούτσουρα που γίνονταν θυσία για να προσφέρουν ζεστασιά κι απ' την κουζίνα ξεπηδούσε μια λαχταριστή, χειμωνιάτικη μυρωδιά! Αυτή του λουκάνικου και της πιπεριάς που τηγανίζονταν! Παραδίπλα, κάποια περήφανα αν και ξενόφερτα λιγκουίνι (ναι... εκείνα τα μακριά και πλατιά μακαρόνια) έριχναν κλεφτές ματιές στο τηγάνι. Αναρωτιόντουσαν γιατί οι πιπεριές και τα λουκάνικα μοσχοβολούσαν τόσο αλλά δεν ήθελαν να παραδεχθούν ότι τα περίμεναν ανυπόμονα! Κι όμως... λίγη ώρα μετά ...συναντήθηκαν!! Ήταν μια συνάντηση σχεδόν μοιραία... καρμική! Μια συνάντηση που έβαψε κόκκινα τα λευκομπέζ λιγκουίνι που έγιναν το βάθρο για να σταθεί μια παραδοσιακή νοστιμιά! Λίγη κατάλευκη φέτα έβαλε το χρώμα της για να κάνει τη διαφορά και η νοστιμιά τους ... απογείωσε αυτούς που είχαν στρογγυλοκαθίσει στο τραπέζι και περίμεναν κρατώντας ήδη τα πηρούνια τους! Ααααα, ωραίος κι ο χειμώνας... έχει τη χάρη του αναφώνησαν τσουγκρίζοντας τα ποτήρια τους με λίγο κόκκινο κρασί! Και τα πηρούνια... πήραν φωτιά!!
Το Πήλιο (με μικρές παραλλαγές) συναντά την Ιταλία αλλά παραμένουν στην Ελλάδα για να απολαύσουν σπετζοφάι με λιγκουίνι και φέτα! Αν σας αρέσει κι εσάς αυτό το καθαρά χειμωνιάτικο πιάτο... δεν έχετε παρά να συνεχίσετε το διάβασμα!!! 

ΥΛΙΚΑ για 3 μερίδες
2/3 από ένα πακέτο λιγκουίνι
2 μεγάλα χωριάτικα λουκάνικα με πράσο, σε ροδέλες
1 μέτριο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
2 κόκκινες πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια
3 πράσινες πιπεριές (κέρατα) σε μεγάλα κομμάτια
150 ml κόκκινο ημίγλυκο κρασί
250 ml ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (ή ντομάτα στον τρίφτη)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/3 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά (ή καυτερή)
1 πρέζα ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
60 γρ. φέτα θρυμματισμένη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Σε μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές.
Αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να μαραθούν ελαφρώς και προσθέτουμε το λουκάνικο.
Αφήνουμε για λίγο ακόμα έτσι ώστε οι ροδέλες του λουκάνικου να πάρουν ένα ελαφρώς πιο σκούρο χρώμα.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τη ρίγανη, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και 150 ml νερό.
Αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει σε σιγανή φωτιά έως ότου εξατμιστεί το νερό και μείνει μόνον με το λάδι του (περίπου 10-12 λεπτά).
Σερβίρουμε τα λιγκουίνι με το σπετζοφάι και θρυμματίζουμε από πάνω λίγη φέτα!


21 σχόλια:

  1. Χειμωνιάτικο, νόστιμο και χορταστικό το σημερινό σου πιάτο, Κική μου! Συνδυασμός ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και Ιταλικής πάστας! Ωραία ιδέα για τις κρύες ημέρες του χειμώνα που έρχεται!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ειρήνη και πράγματι, ο συνδυασμός είναι καταπληκτικός!!
      Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. καλημερα καλη μου φιλη!
    υπεροχη η προταση σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Με τρελλαίνουν αυτές οι συναντήσεις!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Πέπη !
      Είναι πράγματι πολύ καλή συνάντηση... απ' αυτές που ζητάς να επαναλαμβάνονται!!!

      Διαγραφή
  4. να την παλι η κικιτσα με τα παντρεματα της!!!!!!Πως μ αρεσει οταν ανεωαζεις τετοιες συνταγες!!!!!Τρελαινομαι για σπετσοφαι,για ζυμαρικα οχι και τοσο,αλλα τα δυο μαζι.....μμμμμμμμμιιααααμιιιιιι!!!!
    καλο σουκου!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες ούτε πολιτικός να ήμουν ... όλο παντρέματα είμαι... αλλά αυτός ο γάμος Κική μου είναι υπέροχος!!! Φοβερός συνδυασμός!
      Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  5. Σωστά παντρέματα είναι αυτά χαχα Και τα 2 είναι κορυφαία οπότε δέσανε μια χαρά!Καλή συνέχεια Κική μου<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι ταιριαστός ο γάμος!! χαχαχα
      Φιλάκια, καλημέρα και καλή σου εβδομάδα!!

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα Κικίτσα μου!!!Ωωωω,μέ πέθανε τό σημερινό σου πίατο!!
    Τρελαίνομαι γιά σπετσοφάι,τό φτίαχνω συχνά τόν Χειμώνα!!Αλλά ο συνδυασμός μέ τά λιγκουίνι απογείωσαν τήν υπέροχη συνταγή σου!!Τί νά πώ γιά τήν παρουσίασή σου!!ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ!!!!Καλό Σ/Κ!!Καλά νά περάσης!!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατο πιάτο Δήμητρά μου και αξίζει να το δοκιμάσεις! Κυριολεκτικά χειμωνιάτικη απογείωση!!!
      Φιλάκια για καλημέρα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  7. καλησπερα κικη μου.παρ ολο που με τα μακαρονια δεν τα παω καλα τα λιγκουινι τα λατρευω.και με σπετζοφαι θα ειναι σουπερ.πιειτε και ενα ποτηρακι και για εμας.πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι γιατί αξίζει να το δοκιμάσεις αυτό το πιάτο Λίτσα... άντε στην υγειά σου!!!
      Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  8. Ωραίο και σπιρτόζικο πιάτο Κική, ιδανικό για τις πιο δροσερές μέρες.
    Τα ζυμαρικά με σάλτσα και λουκάνικο είναι νομίζω πιάτο που αρέσει σε όλους και αρκετά εύκολο!
    Φιλιά πολλά και καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Ερμιόνη μου είναι χειμωνιάτικο πιάτο ή τουλάχιστον εμένα έτσι μου φαίνεται!! Πάντως είναι νοστιμότατο!!!
      Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Μεχρι εδω μοσχομυρισε Κικη μου , τι ωραια ιδεα και χειμωνιατικο σωστο φαγητο και ζυμαρικο που ειναι πολυ της αρεσκειας μας, θα μπει σιγουρα αυτη τη βδομαδα στο τραπεζι το πιατο αυτο, φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ένα πιάτο γεμάτο ενέργεια και νοστιμιά Μαίρη μου που αξίζει να το δοκιμάσεις!!
      Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  10. Καλάααα, αυτό θα ξετρέλλαινε τη γιαγιά Κασσιανή που όλο φανταζόταν και συνδύαζε σαν κι εσένα Κικίτσα μου !
    Πολλά φιλάκια
    Σόφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πράγματι το λουκάνικο στα ζυμαρικά δεν παιζεται!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι εκπληκτικό πιάτο!!!
      Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!