"Γιαουρτλού Κεμπάπ" με γρήγορη σάλτσα πιπεριάς


Γιαουρτλού Κεμπάπ με γρήγορη σάλτσα πιπεριάς

Μια συνταγή του 19ου αιώνα με καταγωγή από την Προύσα της Τουρκίας που κι εδώ στην Ελλάδα την τιμάμε και την αγαπάμε πολύ. Συνήθως τα συγκεκριμένα κεμπάπ γίνονται με μοσχαρίσιο και αρνίσιο χοντροκομμένο κιμά, μια καυτερή σάλτσα από ντομάτα και σερβίρονται με γιαούρτι.

Γιαουρτλού Κεμπάπ με γρήγορη σάλτσα πιπεριάς

Στην συγκεκριμένη συνταγή εγώ έκανα τα κεμπάπ-σουτζουκάκια από κιμά μοσχαρίσιο με χοιρινό και τα συνόδευσα με μια πολύ ιδιαίτερη σάλτσα ντομάτας που εμπλουτίστηκε με πέστο πιπεριάς. Στο γιαούρτι πρόσθεσα και λίγο σκόρδο για να γίνει πιο πικάντικο. Ο συνδυασμός μπορεί να μην είναι ο αυθεντικός των τουρκικών κεμπάπ, αλλά, πιστέψτε με είναι τέλειος γευστικά. 

Γιαουρτλού Κεμπάπ με γρήγορη σάλτσα πιπεριάς

Βέβαια, επειδή εμείς στο σπίτι δεν αγαπάμε τα καυτερά δεν έβαλα μπούκοβο αλλά εσείς, εάν και εφόσον, τα θέλετε πιο πικάντικα δεν έχετε παρά να το προσθέσετε στη σάλτσα. 

Όσο για την σάλτσα, δεν έχετε παρά να χρησιμοποιήσετε ένα βάζο με έτοιμη σάλτσα ντομάτας (εγώ χρησιμοποίησα με βασιλικό) γιατί μας αρέσει πολύ και πρόσθεσα πέστο πιπεριάς Φλωρίνης σπιτικό αλλά υπάρχει και έτοιμο, οπότε η σάλτσα ετοιμάζεται σε χρόνο ρεκόρ και είναι εξίσου νόστιμη.

Γιαουρτλού Κεμπάπ με γρήγορη σάλτσα πιπεριάς

Γιαουρτλού Κεμπάπ με γρήγορη σάλτσα πιπεριάς
            Γιαουρτλού Κεμπάπ με γρήγορη σάλτσα πιπεριάς
         Print Friendly and PDF
Περιγραφή:Τα αγαπημένα κεμπάπ με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης
Μερίδες: 4-6 άτομα


ΥΛΙΚΑ
Για τα κεμπάπ
    • 500 γρ. κιμά ανάμεικτο μοσχαρίσιο με χοιρινό 
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι πολτοποιημένο στο multi
    • 3 φέτες ψωμί του τοστ, βρεγμένο και καλά στραγγισμένο
    • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 κ.σ. ξύδι
    • 1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού (σκόνη)
    • 3/4 κ.γλ. κύμινο
    • 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
    • 1/2 κ.γλ. κόλιανδρο (σκόνη)
    • 1 πρέζα κανέλα (προαιρετικά)
    • Αλάτι & Πιπέρι

    Για την γρήγορη σάλτσα πιπεριάς
    • 2 κ.σ. πέστο πιπεριάς έτοιμο ή σπιτικό (συνταγή ΕΔΩ)*
    • 1 βαζάκι έτοιμη σάλτσα ντομάτας με βασιλικό 
    • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
     
      Για το σερβίρισμα
      • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
      • 1/2 κ.γλ. σκόρδο
      • Πίτες για σουβλάκια
      • Μαϊντανό

      ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
      Για τα κεμπάπ
      1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
      2. Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε πολύ καλά.
      3. Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο για 30 λεπτά.
      4. Μετά, πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια στο μέγεθος που θέλουμε.
      5. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος και τον φούρνο.
      6. Βγάζουμε από τον φούρνο και τοποθετούμε σε πιατέλα επάνω στις ζεστές και κομμένες πίτες.

      Για τη σάλτσα πιπεριάς
      1. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε την σάλτσα βασιλικού, το ελαιόλαδο και το πέστο πιπεριάς και τα αφήνουμε να ζεσταθούν καλά. 
      2. Ανακατεύουμε και περιχύνουμε τα σουτζουκάκια.
      3. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το σκόρδο και προσθέτουμε μερικές κουταλιές στην πιατέλα.
      4. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

      Γιαουρτλού Κεμπάπ με γρήγορη σάλτσα πιπεριάς
      Tante Kiki
      0 Comments
      No