'Ενα ψωμί, γρήγορο και πανεύκολο που μπορείς να το ετοιμάσεις μια δυο ώρες πριν το σερβίρεις για ένα παρεϊστικο ή οικογενειακό δείπνο στην βεράντα μαζί με λίγα φρούτα (ιδανικά σταφύλι με τα), με τυριά ή με μια χωριάτικη. Αν το φρυγανίσεις και το ραντίσεις με λίγο ελαιόλαδο μετατρέπεται σε μια καταπληκτική μπρουσκέτα που μπορείς να απλώσεις επάνω του μερικές φέτες αβοκάντο και ένα αυγό.
Χορταστικό, ιδιαίτερα πλούσιο σε νοστιμιά αλλά και θρεπτικά συστατικά μπορείς να το απολαύσεις και στο πρωινό με τον καφέ σου σκέτο, με 2-3 ντοματίνια εάν αγαπάς το αλμυρό πρωινό ή με λίγο βούτυρο και κάποιο άλειμμα φρούτου εάν προτιμάς το γλυκό πρωινό που όμως θα σε κρατήσει μέχρι το μεσημέρι. Δοκίμασέ το με άλειμμα μήλου με κανέλα και θα με θυμηθείς! Απίστευτη νοστιμιά!
Και θα μου πεις... γιατί το απολαμβάνεις πρώτα με το δείπνο; Μα γιατί, μπορείς να το φτιάξεις το απόγευμα (δεν θα πάρει παρά μόνον ένα δεκάλεπτο μέχρι να το βάλεις στον φούρνο) και να το απολαύσεις και το επόμενο πρωί και τότε θα ανακαλύψεις ότι δεν έχει μπαγιατέψει καθόλου! Το ίδιο και τις επόμενες 3 μέρες και μάλιστα, χωρίς να το φυλάξεις στο ψυγείο (αν, φυσικά, έχει απομείνει έστω και λίγο)!
Και φυσικά, εάν δεν σου αρέσουν τα καρύδια, μπορείς πολύ απλά να βάλεις τον ξηρό καρπό που αγαπάς όπως φιστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλα (για πιο ουδέτερη επίγευση) αλλά και να διαλέξεις τα αρωματικά που αγαπάς ή ακόμα και να το φτιάξεις μόνον με τυρί και χωρίς ξηροκάρπια. Πιο πολυμορφικό ψωμάκι δεν γίνεται!
Ωστόσο, μην αμελήσεις να το φτιάξεις γιατί θα χάσεις! 😉
Ψωμί χωρίς ζύμωμα, με μπύρα χωρίς αλκοόλ, γραβιέρα και καρύδια
Περιγραφή: 1 καρβέλι 10 x 25 εκ.
Μερίδες: 10-12
ΥΛΙΚΑ
- 330 ml μπύρα χωρίς αλκοόλ
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 310 γρ. φαρίνα που φουσκώνει
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 120 γρ. γραβιέρα
- 40 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 1/3 κ.γλ. αποξηραμένο θυμάρι και ρίγανη
Για την επιφάνεια : λιναρόσπορο & παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί (ή λαδώνουμε και αλευρώνουμε) μια φόρμα του κέικ με διαστάσεις 10x30 εκατοστά.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε την μπύρα, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το θυμάρι, τη ρίγανη, τα καρύδια και την γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη σπάτουλα (ή και με ένα κουτάλι).
- Ρίχνουμε το μπέικιν στην φαρίνα, ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υγρά υλικά σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας καλά με την σπάτουλα.
- Η τελική ζύμη είναι ελαφρώς υγρή και κολλάει στα χέρια γι αυτό και την αδειάζουμε από το μπολ στην φόρμα.
- Ισιώνουμε την επιφάνεια έτσι ώστε οι άκρες να είναι υπεριψωμένες σε σχέση με τη μέση του μείγματος. Αυτό το κάνουμε επειδή το μπέικιν φουσκώνει στη μέση το ψωμί ή το κέικ. Εάν οι άκρες είναι υπεριψωμένες θα έχουμε μια επίπεδη επιφάνεια (όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες).
- Τέλος, πασπαλίζουμε την επιφάνεια, προαιρετικά, με λιναρόσπορο και παπαρουνόσπορο.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά (περίπου, ανάλογα με τον φούρνο).
- Αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει, ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Εναλλακτικά μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μισή φαρίνα με την αντίστοιχη ολικής άλεσης και να χρησιμοποιήσουμε άλλα ξηροκάρπια και αρωματικά.