Κοτόπουλο κοκκινιστό με μανιτάρια


Κοτόπουλο κοκκινιστό με μανιτάρια

Όλο ψητά, ψητά, ψητά ...βαρέθηκα πια! Θα ήθελα κάτι πιο ...ζουμερό! Τα φαγητά κατσαρόλας, έχω την εντύπωση, ότι είναι λίγο πιο παραμελημένα στις μέρες μας! Κι όμως... αυτά τα φαγητά ή αλλιώς εντράδες, όπως άκουγα τη μαμά να τα αποκαλεί, είναι τα, κατά κύριο λόγο, σπιτικά φαγητά. Αυτά που θυμίζουν γιαγιά και μαμά παλιότερων χρόνων τότε που ο φούρνος δεν είχε ακόμα κυριαρχήσει.

Κοτόπουλο κοκκινιστό με μανιτάρια

Όμως, τί ακριβώς σημαίνει εντράδα; Είναι μια ελληνοποιημένη έκφραση της γαλλικής λέξης "entrée" που δηλώνει το πρώτο πιάτο ενός γεύματος. Ωστόσο στην Ελλάδα μιας παλιότερης εποχής εντράδες αποκαλούσαν τα φαγητά που περιείχαν κρέας και λαχανικά και ήταν το κυρίως πιάτο του μεσημεριανού γεύματος. Αυτά τα φαγητά που μαγειρεύοταν στην κατσαρόλα με ή χωρίς σάλτσα ντομάτας, που ήταν πάντα πεντανόστιμα, ζουμερά και γέμιζαν την κουζίνα με αρώματα της ελληνικής γης και το στόμα με γεύσεις τόσο μοναδικές όσο και αυθεντικές.

Κοτόπουλο κοκκινιστό με μανιτάρια

Η σημερινή μου πρόταση είναι ένα τέτοιο, πολύ ιδιαίτερο κοκκινιστό κοτόπουλο με μανιτάρια. Χορταστικό, με θεϊκή νοστιμιά και δεμένη σάλτσα αποτελεί ιδανική λύση για το κυριακάτικο τραπέζι και όχι μόνον. Μαγειρεμένο σε απλή κατσαρόλα θα θελήσει την ώρα του αλλά μαγειρεμένο στην χύτρα ταχύτητας δεν χρειάζεται παρά 30 λεπτά για να γίνει κυριολεκτικά "λουκούμι" και να μην διαφέρει καθόλου από αυτό που θα σιγομαγειρευτεί.

Κοτόπουλο κοκκινιστό με μανιτάρια

Κοτόπουλο κοκκινιστό με μανιτάρια 
Κοτόπουλο κοκκινιστό με μανιτάρια

Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Μαμαδίστικο πιάτο σε πιο πλούσια εκδοχή με την προσθήκη μανιταριών.
Μερίδες: 6
ΥΛΙΚΑ
    • 6 μπουτάκια κοτόπουλου χωρίς κόκκαλο
    • 500 γρ. λευκά μανιτάρια κομμένα
    • 1 μήλο κόκκινο μέτριο
    • 1 καρότο 
    • 2 μέτριες ώριμες ντομάτες 
    • 2 κρεμμύδια μέτρια
    • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης (μικρή)
    • 250 συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
    • 200 ml κόκκινο κρασί
    • 100 ml ελαιόλαδο
    • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
    • Αλάτι - Πιπέρι - Πάπρικα
    • 1/2 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
    • 1 κ.γλ. ρίγανη
    • 1 κ.γλ. ζάχαρη
    • Λίγα φύλλα φρέσκου μαϊντανού για "πασπάλισμα"
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Ψιλοκόβουμε στο multi τα κρεμμύδια, το καρότο, το μήλο, την πιπεριά.
        2. Ξεφλουδίζουμε και πολτοποιούμε τις ντομάτες.
        3. Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το καρότο, το μήλο και την πιπεριά.
        4. Τα αφήνουμε να σοταριστούν για 1 λεπτό,
        5. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το κοτόπουλο.
        6. Αφήνουμε να σοταριστούν για λίγο μέχρι να δούμε το κρέας του κοτόπουλου να γίνεται πιο άσπρο.
        7. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά έτσι ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
        8. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τις πολτοποιημένες ντομάτες, 1 ποτήρι νερό, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, το σκόρδο, την πάπρικα και την ζάχαρη.
        9. Ανακινούμε την κατσαρόλα για να αναμειχθούν τα υλικά.
        10. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 40-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι το κοτόπουλο έχει μαγειρευτεί και η σάλτσα έχει μειωθεί και έχει "δέσει".
        11. Σερβίρουμε το φαγητό με πουρέ, ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        Ο χρόνος βρασμού σε χύτρα ταχύτητας (υπό πίεση) είναι μόνον 22-25 λεπτά. Μετά, ανοίγουμε την χύτρα και βράζουμε για λίγο μέχρι να εκχυλιστεί και να "συμπυκνωθεί" η σάλτσα.

        Κοτόπουλο κοκκινιστό με μανιτάρια
        Tante Kiki
        1 Comments

        1 σχόλιο:

        1. Πολύ ωραίο, πολύ αρωματικό, πολύ ντοματένιο! Ακριβώς όπως μου αρέσει δηλαδή. Δεν ξέρω αν τα φαγητά της κατσαρόλας είναι μόδα που πέρασε, το "μαμαδίστικο" φαγητό που λέμε νομίζω πως ασχέτως μόδας πάντα είναι πιο κοντά στη γευστική μας μνήμη. Κι αυτό το κάνει διαχρονικό κατά τη γνώμη μου. Τα φιλιά μου κι εύχομαι μια ευχάριστη και δημιουργική βδομάδα!

          ΑπάντησηΔιαγραφή

        Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

        No