Το κέικ του ...φοιτητή! Γιατί το κέικ του φοιτητή; Για ένα πλήθος λόγων. Γιατί είναι εύκολο, δεν χρειάζεται ούτε μεζούρες (ποιός φοιτητής έχει κάτι ανάλογο;), ούτε ζυγαριά (ούτε στον ύπνο μου δεν την είχα δει ως φοιτήτρια), ούτε απλά φλιτζάνια (απ' αυτά που υπάρχουν σε όλες τις κουζίνες... φοιτητικές και μη) για το μέτρημα των υλικών. Ωστόσο είναι ένα κέικ ...πολυμορφικό, αλλάζοντας δηλαδή τα αρωματικά (εδώ σμυρνιό και βανίλιες) αλλά και τις σταφίδες και τα αμύγδαλα μπορούμε να έχουμε κάθε φορά ένα διαφορετικό κέικ ή ακόμα και μια πανεύκολη βασιλόπιτα. Ποιος, λοιπόν, φοιτητής ή φοιτήτρια (και όχι μόνον για να είμαστε ειλικρινείς) δεν θέλει ένα τέτοιο γιαουρτοκέικ στο τραπέζι του;
Αν και το αδικούν λίγο οι φωτογραφίες (μια και όταν το έφτιαξα ο φούρνος μου είχε κάποιο πρόβλημα) είναι ένα κέικ πολύ αφράτο και πεντανόστιμο. Ουσιαστικά, είναι μια συνταγή βάσης για διάφορα κέικς για αρχάριους στην κουζίνα, για φοιτητές, για μαμάδες που δουλεύουν πολλές ώρες και θέλουν κάτι εύκολο και γρήγορο αλλά, οπωσδήποτε,νόστιμο.
Το κέικ του φοιτητή: ένα υπέροχο γιαουρτοκέικ
Περιγραφή: Καταπληκτικό κέικ χωρίς αυγά.
Μερίδες: 8-10 / ταψί με διάμετρο 24 εκ.
ΥΛΙΚΑ
- 2 κεσεδάκια γιαούρτι
- 2 κεσεδάκια φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
- 3 κεσεδάκια ζάχαρη καστανή ή λευκή
- 1/2 κεσεδάκι ελαφρύ ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο
- 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες
- 1 κ.σ. σμυρνιό (μπαχαρικό) ή κανέλα και γαρίφαλο
- 3 κ.σ. σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)
- 4-5 κ.σ. αμύγδαλα φιλέ για την επιφάνεια(προαιρετικά)
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε τα γιαούρτια και μετά πλένουμε τα δύο κεσεδάκια, τα οποία χρησιμοποιούμε για μεζούρες.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το σμυρνιό και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.
- Τέλος, ανακατεύουμε στην φαρίνα το μπέικιν και τις σταφίδες και το προσθέτουμε στο μείγμα του κέικ.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
- Καλύπτουμε τον πάτο του ταψιού με αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε τα πλαϊνά του ταψιού με ελαιόλαδο (ή αραβοσιτέλαιο).
- Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ στο ταψί, πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα φιλέ και βάζουμε στον φούρνο.
- Ψήνουμε για 40-50 λεπτά μέχρι να δοκιμάσουμε το κέικ (βυθίζοντας ένα μαχαίρι που πρέπει να είναι καθαρό όταν το βγάλουμε) και να δούμε ότι έχει ψηθεί.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μετά βγάζουμε από το ταψί κι αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1- Αυτό το κέικ για το οποίο δεν χρειαζόμαστε ούτε μεζούρες, ούτε φλιτζάνια, ούτε ζυγαριά είναι ένα κέικ βάσης. Μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι θέλουμε για άρωμα και γεύση κι έτσι μπορούμε να φτιάξουμε πολλά και διαφορετικά κέικς.
2- Εάν θέλουμε κακάο στο κέικ αφαιρούμε μισό ή ένα κεσεδάκι από το μείγμα και του προσθέτουμε 2-3 κ.σ. κακάο. Ανακατεύουμε καλά, το προσθέτουμε στο υπόλοιπο μείγμα και με ένα μαχαίρι κάνουμε σχέδια.
3- Μπορούμε, επίσης, να προσθέσουμε 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας και 1 κ.σ. καφέ στιγμιαίο (έτοιμο φτιαγμένο) στο μείγμα.
4- Είναι ένα κέικ που μπορούμε να το κάνουμε σαν βασιλόπιτα για την Πρωτοχρονιά.