Kορμός cheesecake με ψητά κυδώνια & GIVEAWAY το βιβλίο "Ωδή στη Γεύση"


Καλημέρα! Επιτέλους ξανά εμπρός στην οθόνη για να καταγράψω μιαν ακόμα συνταγή για έναν υπέροχο κορμό με κρέμα cheesecake από κείνους που λατρεύω. Κανέλα, γαρίφαλο, καστανή ζάχαρη, καρύδια και κυδώνια είναι από τα αγαπημένα μου υλικά καθώς προχωράμε τρέχοντας προς τα φετινά Χριστούγεννα που, αν και ο χρόνος τρέχει, εγώ τον κυνηγάω κι εκείνος πάντα μου ξεφεύγει, τα απολαμβάνω περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά!! Η ατμόσφαιρα  με το Χριστουγεννιάτικο δέντρο δίπλα στο τζάκι που, μπορεί να μην είναι συχνά αναμμένο αλλά και μόνον η παρουσία του μου αρκεί (μέχρι να αρχίσουν οι διακοπές), οι Χριστουγεννιάτικες μυρωδιές που σιγά σιγά τρυπώνουν και στην δική μου κουζίνα με χαλαρώνουν και με γεμίζουν χαρά!
"Ωδή στη γεύση" με άλλα λόγια... στη γεύση του χειμώνα, στη γεύση των Χριστουγέννων!
Ο κορμός που θα σας κεράσω σήμερα, θα μπορούσε να γίνει το φετινό γλυκό για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι...αν βέβαια... δεν είστε από τους φανατικούς της σοκολάτας. Ταιριάζει τέλεια με ένα γρήγορο λικεράκι με ψητά κυδώνια (ΕΔΩ) ή λικεράκι κανέλας (ΕΔΩ) και είναι το τέλειο κλείσιμο ενός παραδοσιακού Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού... ακόμα και χωρίς σοκολάτα.
Η ημίγλυκη αφράτη, δροσερή και πολύ ελαφριά κρέμα τυριού κάνει ιδανικό συνταίριασμα με το παντεσπάνι κανέλας που απογειώνονται με την γλύκα των ψητών κυδωνιών που μοσχοβολούν κι αυτά κανέλα και γαρίφαλο. Το στόμα, ο νους και οι αισθήσεις γεμίζουν χειμωνιάτικα αρώματα που συνδυάζεται με θεϊκή νοστιμιά! Δεν είναι ένα γλυκό που μπουκώνει, που λιγώνει αλλά ένα γλυκό που χαρίζει ιδιαίτερη απόλαυση! Απλά ζητά λίγο περισσότερο χρόνο για την παρασκευή του!
Θα σας αποζημιώσει όμως η νοστιμιά του γιατί πάντα η γεύση ήταν αχώριστος σύντροφος των ανθρώπων στις καλές και τις δύσκολες στιγμές της καθημερινότητας αλλά και των γιορτών! Τόσες πολλές όψεις της ζωής έχουν συνδυαστεί με την τροφή...
ωστόσο η απόλαυση αυτού του κορμού είναι ...
Για να λάβετε μέρος αφήστε το σχόλιό σας κάτω από την ανάρτηση... τόσο απλά!
Ο διαγωνισμός λήγει στις 24/12/17 στις 12 το μεσημέρι.
ΥΛΙΚΑ για ταψί 30x40
Για το παντεσπάνι
  • 4 αυγά μεγάλα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 45 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα στο multi
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1/3 κ.γλ. τζίντζερ
  • 2 καψουλάκια βανιλίνης
  • 100 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
Για την κρέμα γέμισης
  • 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 500 γρ. τυρί κρέμα
  • 80-100 γρ. ζάχαρη άχνη 
  • 80-100 γρ. λευκή σοκολάτα λιωμένη, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 καψουλάκια βανιλίνης
Για την επικάλυψη
  • 2 κυδώνια μεγάλα κομμένα σε φέτες κυδωνάτες αλλά λεπτές
  • 1 ποτηράκι κονιάκ (ή κρασί λευκό, γλυκό... ιδανικά Μοσχάτο Λήμνου ή "Σάμος")
  • 300 γρ. ζάχαρη καστανή (ή λευκή)
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 5 γαρίφαλα (καρφάκια)
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2-3 κ.σ. καρυδόψιχα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε πρώτα τα ψητά κυδώνια
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις και αέρα.
  • Βάζουμε σε ένα ταψάκι τα κυδώνια και τα περιχύνουμε με το κρασί και το νερό.
  • Προσθέτουμε την ζάχαρη, την κανέλα, τα γαριφαλάκια και τα βάζουμε στον φούρνο.
  • Τα αφήνουμε να ψηθούν για 40-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.
  • Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τα κυδώνια να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, την κανέλα, το τζίντζερ και την βανιλίνη και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρις ότου έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
  • Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε τα καρύδια με την φαρίνα και τα προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας με μια μαρίζ.
  • Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί 30x40 και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
  • Ισιώνουμε την επιφάνεια και βάζουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά.
  • Αφού περάσει ο χρόνος, ελέγχουμε αν έχει ψηθεί αρκετά αλλά χωρίς να έχει παραψηθεί και βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο.
  • Αφήνουμε για 5 λεπτά και μετά αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί και το απλώνουμε στο παντεσπάνι από την άλλη πλευρά για να μην κολλήσει.
  • Τυλίγουμε τον κορμό από την στενή του πλευρά και τον αφήνουμε έτσι μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα τυριού (ο δικός μου είναι τυλιγμένος από την φαρδιά πλευρά για να έχει λιγότερο παντεσπάνι μια και οι "πελάτες" του τριωρόφου έχουν ιδιαίτερες απόψεις επί του θέματος. 😁😉
Ετοιμάζουμε την κρέμα γέμισης & γεμίζουμε τον κορμό
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε το μαλακό βούτυρο, το τυρί κρέμα, την άχνη, την βανιλίνη και τα χτυπάμε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουμε μια αφράτη κρέμα. 
  • Προσθέτουμε και την λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Ξετυλίγουμε προσεκτικά το παντεσπάνι και γεμίζουμε το ρολό με τα 2/3 της κρέμας.
  • Γαρνίρουμε τον κορμό με λίγη από την κρέμα ή τον καλύπτουμε ολόκληρο με την υπόλοιπη κρέμα και τον βάζουμε στο ψυγείο.
  • Την ώρα που πρόκειται να σερβίρουμε τον κορμό, τον γαρνίρουμε με τα ψητά κυδώνια και το σιρόπι τους και πασπαλίζουμε με λίγη καρυδόψιχα.

Και τώρα θα σας μιλήσω γι αυτό το υπέροχο βιβλίο της φίλης & food blogger του πολύ ωραίου "The toothpick"http://sotiriastrati.blogspot.gr/ που μόλις κυκλοφόρησε και μας χαρίζει μια διαφορετική πιο... ποιητική και λογοτεχνική όψη του καθημερινού μας φαγητού. Είναι μια τιμή προς την τροφή και την γεύση όπως την όρισε ο Επίκουρος... ένα βιβλίο που διαβάζεται με μιαν ανάσα!
Την Σωτηρία την γνώρισα σε μια συνάντηση food bloggers πριν αρκετά χρόνια. Ανήκει στους ανθρώπους που είναι αφοσιωμένοι σ' αυτό που κάνουν και σ' αυτό που πιστεύουν. Το πρώτο της βιβλίο "Πώς να σκοτώσετε τον sommelier σας" είναι ένας οδηγός κρασιών.
Το "ΩΔΗ στη γεύση" είναι το νέο  βιβλίο  που έγραψε με κίνητρο την ανάγκη της για την ποιητική έκφραση αλλά και τα πιστεύω της για την απόλαυση της γεύσης που όλοι δικαιούνται.
Αυτό το υπέροχο, λοιπόν, βιβλίο υπογεγραμμένο από την ίδια την Σωτηρία Στράτη έχουμε σήμερα στο GIVEAWAY μας... γιατί όσο απαραίτητη είναι η τροφή του σώματος άλλο τόσο απαραίτητη είναι και η τροφή του πνεύματος!
Ευχαριστώ πολύ Σωτηρία μου για την τιμή να παρουσιάσω κι εγώ το βιβλίο σου και εύχομαι να είναι τόσο ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ  όσο του αξίζει !!!
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, την ερχόμενη Τρίτη στις 19/12/17, στις 7.00 το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ στην πλατεία Αριστοτέλους! Μην την χάσετε!!
Tante Kiki
8 Comments

8 σχόλια:

  1. και cheescake και με κυδωνι....ενταξει δε μπορω να διαβασω ολη την αναρτηση....θα λιποθυμήσω από την υπογλυκαιμια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ουαου!!!!Κολαση το γλυκάκι σου Κικίτσα μου!!
    Και με κυδώνι λατρεμένο!!!Πολυ όμορφη η παρουσίαση του βιβλίου!!Καλοταξιδο!!Καλες γιορτές με υγεία και χαρούμενες στιγμές σου εύχομαι!!Πολλα φιλάκια!!! 🎅🏻🎄⛄️❄️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το διάβασα τόσο με λεπτομέρεια που μου φάνηκε ότι το γεύτηκα.
    Τέλειο το γλυκό αλλά και το βιβλίο το ίδιο πιστεύω ότι θα είναι!!
    Καλές γιορτές με αγάπη και υγεία εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ξεχωριστό γλυκό ο ωραίος σου κορμός με τα κυδώνια, Κική μου!!!
    Αρχίζω και το σκέφτομαι για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!
    Καλοτάξιδο το βιβλίο της φίλης σου και καλές γιορτές!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλές γιορτές Κική μου! Υπέροχη η πρότασή σου για cheesecake με κυδώνια. Γιορταστικό και στην εμφάνιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραίο όντως τούτο το γλυκό Κική μου. Καθώς έχω ιδιαίτερη αδυναμία στο κυδώνι ως γλυκό αλλά και στα παντός είδους cheesecakes, θα το έτρωγα με απόλυτη ευχαρίστηση μετά από ένα όμορφο γεύμα.
    Καλές γιορτές εύχομαι ολόψυχα και άκρως αρωματικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραίο το γλυκό Κική μου και το βιβλίο φαίνεται ενδιαφέρον.
    Καλές γιορτές σου εύχομαι. Να περάσετε όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραίο και εντυπωσιακό γλυκό Κική!
    Τα cheesecakes τα αγαπώ πολύ και ειδικά το συγκεκριμένο είναι εξαιρετική επιλογή για το γιορτινό τραπέζι!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No