Μπακλαβάς με κολοκύθα και καρύδια


Πρωτοχρονιάτικος μπακλαβάς με κολοκύθα και καρύδια

Καλημέρα και χρόνια πολλά! Ελπίζω να περάσατε καλά και να ξεκουραστήκατε τις μέρες των Χριστουγέννων απολαμβάνοντας την συντροφιά των αγαπημένων σας και κάνοντας μικρές γαστρονομικές "αμαρτίες"! 
Στο σπίτι μας, τέτοιες μέρες, οι "αμαρτίες" αυτές είναι ...σχεδόν ...κανόνας! Πώς όμως να αντισταθείς όταν περνάς από την τραπεζαρία και στο τραπέζι στρογγυλοκάθονται χιονισμένοι κουραμπιέδες και μελένια μελομακάρονα; Μακάρι να ήμουν πιο εγκρατής και να μην άκουγα το "ολόγλυκο" τραγούδι τους! Δύσκολο...πολύ δύσκολο!

Πρωτοχρονιάτικος μπακλαβάς με κολοκύθα και καρύδια

Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, κορμοί,  χριστόψωμα και λίγο μετά βασιλόπιτες, δίπλες, γλυκά κάστανα σοκολατένια ή όχι, τρουφάκια, μπακλαβάδες... ένα πλήθος από υπέροχα γλυκά που συνοδεύουν όλες τούτες τις μέρες σε κάθε σπίτι! Τί να πρωτοδιαλέξεις και τί να πρωτογευθείς! 
Κάπως έτσι, άλλοτε δοκιμάζοντας κι άλλοτε τυλίγοντάς γλυκά δωράκια, φτάσαμε στην Πρωτοχρονιά όπου η κυριαρχία του μπακλαβά γινόταν και γίνεται απόλυτη! "Πρωτοχρονιά χωρίς μπακλαβά γίνεται;" έλεγε η αγαπημένη μου θεία. "Δεν γίνεται"... ερχόταν αμέσως η απάντηση! Θυμάμαι κάτι παιδικές Πρωτοχρονιές που το μόνο ήθελα ήταν ο μπακλαβάς και κάποιες άλλες, νεανικές πια, που τον απέφευγα μέχρι τελικής πτώσεως και ...υπέφερα στην κυριολεξία! Κι όλα αυτά για να φτάσω κάποτε να ισορροπήσω και να συνειδητοποιήσω ότι όλα πρέπει να έχουν ένα μέτρο!
Εφέτος, λοιπόν, αποφάσισα, να αλλάξω κάτι σ' αυτή την οικογενειακή παράδοση, σ' αυτό το γλυκό των παιδικών μου χρόνων... κάποτε κι ο μπακλαβάς πρέπει να ...μεγαλώνει και να αλλάζει... έστω και λίγο! Μου το επιβεβαίωσε και η κολοκύθα που στεκόταν λίγο πιο κει σε μια γωνιά της κουζίνας! 

Πρωτοχρονιάτικος μπακλαβάς με κολοκύθα και καρύδια

Ο συνδυασμός είναι υπέροχος... ένα μελένιος, θεϊκός μπακλαβάς με διαφορετική γεύση που γίνεται ακόμα πιο γιορτινός! Σας διαβεβαιώνω πώς αξίζει να τον δοκιμάσετε...αξίζει να τον κεράσετε στην γιορτή σας! Κολοκύθα, καρύδια και αμύγδαλα, σταφίδες και κανελογαρίφαλο συνδυασμένα με ελαφρώς βουτυρένιο άρωμα δημιουργούν μια μοναδική συντροφιά, τόσο γιορτινή όσο και χειμωνιάτικη!


ΥΛΙΚΑ για ταψί 25x35 εκ.
Για τον μπακλαβά
  • 1 πακέτο φύλλο Βηρυτού για γλυκά (500 γρ. και 14 πολύ λεπτά φύλλα)
  • 1 κιλό κολοκύθα τριμμένη (καθαρό βάρος), σε χοντρό τρίφτη
  • 120 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • 120 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 60 γρ. σταφίδες μαύρες 
  • 8-9 μπισκότα petit-beurres τριμμένα στο multi
  • 1 1/2 κ.γλ. κανέλα
  • 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 30 καρφάκια γαρίφαλου (μοσχοκάρφια)
  • 250 γρ. βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ (προαιρετικά ή σκέτο βούτυρο)
Για το σιρόπι
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 350 γρ. νερό
  • 4 κ.σ. μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φέτα πορτοκάλι
    Πρωτοχρονιάτικος μπακλαβάς με κολοκύθα και καρύδια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
  1. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε την ζάχαρη, το νερό, το μέλι, το ξυλάκι κανέλας και την φέτα πορτοκάλι.
  2. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 2-3 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
  3. Αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε  να κρυώσει μέχρι να ψηθεί ο μπακλαβάς.
Ετοιμάζουμε τον μπακλαβά
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμιγνύουμε την κολοκύθα με τα 2/3 από τα αμύγδαλα, τα 2/3 από τα καρύδια, τις σταφίδες και τα τριμμένα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
  3. Αναμιγνύουμε σε άλλο μπολ, τα υπόλοιπα αμύγδαλα και καρύδια.
  4. Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το λιωμένο βούτυρο με το ελαιόλαδο.
  5. Αλείφουμε το ταψί με το μείγμα αυτό και απλώνουμε το πρώτο φύλλο.
  6. Ραντίζουμε το φύλλο με βούτυρο χωρίς το πινέλο να ακουμπάει στο φύλλο.
  7. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με ένα ακόμα φύλλο.
  8. Στο τρίτο φύλλο ρίχνουμε λίγα από τα καρύδια με τα αμύγδαλα. 
  9. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία του ραντίσματος του φύλλου με το μείγμα βούτυρου και ελαιόλαδου για το τέταρτο και πέμπτο φύλλο.
  10. Ρίχνουμε και πάλι λίγα από τα αμύγδαλα και τα καρύδια.
  11. Στρώνουμε άλλα δύο φύλλα (έκτο και έβδομο) με τον ίδιο τρόπο. 
  12. Απλώνουμε την γέμιση με την κολοκύθα.
  13. Στρώνουμε και πάλι δύο φύλλα, ραντισμένα με μείγμα βούτυρου-ελαιόλαδου και πασπαλίζουμε με λίγα καρύδια και αμύγδαλα.
  14. Επαναλαμβάνουμε ακόμα μια φορά την διαδικασία φύλλο - καρύδια και αμύγδαλα.
  15. Τέλος, στρώνουμε τα τρία τελευταία φύλλα ραντίζοντάς τα κι αυτά με το ίδιο μείγμα αλλά χωρίς γέμιση.
  16. Πιέζουμε γύρω γύρω στο ταψί το πινέλο έτσι ώστε το τελευταίο φύλλο να καλύψει όλα τα υπόλοιπα.
  17. Περιχύνουμε τον μπακλαβά με όσο μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου έχει μείνει.
  18. Χαράζουμε προσεκτικά τον μπακλαβά, έτσι ώστε να μην φτάσει το μαχαίρι μέχρι το ταψί.
  19. Ψήνουμε τον μπακλαβά στον αέρα, για 1 ώρα, περίπου ή μέχρι να ψηθεί και αποκτήσει ένα ωραίο καστανό χρώμα.
  20. Μόλις ψηθεί, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και όπως είναι ζεστός τον σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
  21. Αφήνουμε τον μπακλαβά ...στην ησυχία του, μέχρι να κρυώσει και να ρουφήξει το σιρόπι.
  22. Κόβουμε και απολαμβάνουμε την κάθε μπουκιά κι αν θέλουμε την υπερβολή τούτες τις γιορτές ...τον συνοδεύουμε με μια μπάλα παγωτό βανίλια... έτσι, για ένα ...σούπερ ουάου γλυκό!!!!
Μπακλαβάς με κολοκύθα και καρύδια για την Πρωτοχρονιά
Και τώρα τα αποτελέσματα του Giveaway: True Random Number Generator
  5Powered by RANDOM.ORG

Το βιβλίο "Ωδή στη γεύση" το κερδίζει η Vita / Βαγγελιώ Κασαπάκη. Συγχαρητήρια Βαγγελιώ μου και πάντα να είσαι τυχερή! 
Βαγγελιώ μου, περιμένω τη διεύθυνσή σου για να σου το στείλω αμέσως μετά τις γιορτές!
Κι αν κι εσείς δεν έχετε φτιάξει ακόμα την βασιλόπιτα (όπως κι εγώ) τότε ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω συνταγές...
Βασιλόπιτα κέικ
Πολίτικη βασιλόπιτα
Βασιλόπιτα κέικ με ξερά φρούτα
Βασιλόπιτα με γιαούρτι
Καλή Πρωτοχρονιά σας εύχομαι και ο νέος χρόνος 2018 να φέρει κάθε καλό σε σας και τις οικογένειές σας!
Tante Kiki
16 Comments
No