Πάντα αγαπούσα την σελινόριζα! Το απόλυτο λαχανικό, η απόλυτη ρίζα του χειμώνα, που μ' εκείνη την ιδιαίτερη πικάντικη γεύση της και το μοναδικό της άρωμα όπου μπαίνει δίνει ...ταυτότητα! Γλυκιά και τραγανή με μεστή υφή και γεύση που αγγίζει την ψυχή.
- 450 γρ. αρακά κατεψυγμένο ή φρέσκο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
- 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
- 1 καρότο κομμένα σε ροδέλες
- 300 γρ. σελινόριζα σε φέτες
- 2 μέτριες πατάτες κομμένες σε φέτες
- 3-4 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
- Αλάτι και πιπέρι
- Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε για λίγο να σοταριστεί.
- Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τα καρότα, το πράσο, τις πατάτες, τον αρακά, την σελινόριζα και τέλος τον άνηθο.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, την ζάχαρη και 350ml ζεστό νερό.
- Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μισοσκεπασμένο για 35-40 λεπτά.
- Εάν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας το βράζουμε για 15-20 λεπτά.
- Λίγο πριν αποσύρουμε το φαγητό από την "φωτιά" προσθέτουμε τον χυμό από 1 λεμόνι.
- Ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού ο χυμός και αποσύρουμε από την φωτιά.
- Το σημαντικό, στο συγκεκριμένο φαγητό (όπως και σε όλα τα φαγητά) είναι να μην μείνει χωρίς καθόλου "ζουμάκι" και "λαδάκι" (όπως έλεγε η γιαγιά μου).
Καλή εβδομάδα σας εύχομαι!!