Αρωματικός αρακάς με σελινόριζα


Χορταστικό, υγιεινό, χειμωνιάτικο και κυρίως νοστιμότατο το πιάτο που αποτελεί την πρώτη (επιτέλους!!) ανάρτηση του 2018. Ξέρω, ξέρω έχω να σας δω αρκετό καιρό αλλά κάποιες υποχρεώσεις (επιμορφώσεις για την δουλειά μου... δηλαδή μαθήματα, διάβασμα, tests) που, ταυτόχρονα με τα μαθήματα γαλλικών με κράτησαν μακριά από κάθε άλλη δραστηριότητα. Τέλος πάντων, σιγά σιγά τα διαβάσματα τελειώνουν...Και κατόπιν της μίνι ..."απολογίας" επιστρέφω στο πιάτο που λάτρεψα όσο κανένα άλλο πιάτο πρόσφατα!
Πάντα αγαπούσα την σελινόριζα! Το απόλυτο λαχανικό, η απόλυτη ρίζα του χειμώνα, που μ' εκείνη την ιδιαίτερη πικάντικη γεύση της και το μοναδικό της άρωμα όπου μπαίνει δίνει ...ταυτότητα! Γλυκιά και τραγανή με μεστή υφή και γεύση που αγγίζει την ψυχή.
Κι ο αρακάς ... αυτά τα μικρά, πράσινα "μπιλάκια" που η γλυκιά, μοναδική τους γεύση είναι επίσης από τις πολύ αγαπημένες μου. Ο αρακάς που είναι το πιο συνηθισμένο φαγητό των φοιτητικών μου χρόνων και το πρώτο πιάτο που έμαθα να μαγειρεύω. Αρακάς και σελινόριζα μαζί με πατάτα, πράσο (άλλη λατρεία αυτή!), καρότο, φρέσκο και ξερό κρεμμύδι κι όλα αυτά αρωματισμένα με άνηθο! Συνδυασμός που ...δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν (σχεδόν) να αρνηθεί έστω και μια δοκιμή! 'Ενα απλό πιάτο που φέρνει στο τραπέζι μας το μεγαλείο της φύσης!! Δεν συμφωνείτε;;;

ΥΛΙΚΑ για 4-6 άτομα 
  • 450 γρ. αρακά κατεψυγμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
  • 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 καρότο κομμένα σε ροδέλες
  • 300 γρ. σελινόριζα σε φέτες
  • 2 μέτριες πατάτες κομμένες σε φέτες
  • 3-4 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
  • Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας.
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε για λίγο να σοταριστεί.
  • Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τα καρότα, το πράσο, τις πατάτες, τον αρακά, την σελινόριζα και τέλος τον άνηθο.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, την ζάχαρη και 350ml ζεστό νερό.
  • Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μισοσκεπασμένο για 35-40 λεπτά.
  • Εάν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας το βράζουμε για 15-20 λεπτά.
  • Λίγο πριν αποσύρουμε το φαγητό από την "φωτιά" προσθέτουμε τον χυμό από 1 λεμόνι.
  • Ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού ο χυμός και αποσύρουμε από την φωτιά.
  • Το σημαντικό, στο συγκεκριμένο φαγητό (όπως και σε όλα τα φαγητά) είναι να μην μείνει χωρίς καθόλου "ζουμάκι" και "λαδάκι" (όπως έλεγε η γιαγιά μου).
Καλή εβδομάδα σας εύχομαι!!
Tante Kiki
8 Comments

8 σχόλια:

  1. αγαπημένο γαφητο ο αρακας. πιστευω η προσθήκη σελινόριζας και πράσου θα το απογειώνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχο φαγάκι Κική, πλούσιο σε γεύση αλλά και καλοσύνη από τα άφθονα λαχανικά!
    Κι εγώ αρακά έμαθα να μαγειρεύω πρώτα από όλα τα φαγάκια!
    Σελινόριζα δε χρησιμοποιώ συχνά είναι η αλήθεια αλλά μου αρέσει έτσι όπως τη βλέπω συνδυασμένη!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τον αγαπάω τον αρακά
    Με την προσθήκη της σελινόριζας
    απογειώνεται η γεύση

    Σε φιλώ πολύ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. υπεροχο !! κ λιγο τυρι κ κρατσανο ψωμι απο διπλα σουπερ!! δεν εχω δοκιμασει σελινοριζα στον αρακα αλλα βλεποντας τις φωτο σου ζηλεψα! την επομενη φορ αθα προσθεσω κ εγω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. I see your blog daily, it is crispy to study.
    Your blog is very useful for me & i like so much...
    Thanks for sharing the good information!
    หนังบู๊

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No