Πίτσα με βάση πατάτας


Πίτσα με βάση πατάτας

Μια σταλιά ...σύγχρονο... "νεραϊδάκι", στην τρίτη δημοτικού είναι ενημερωμένη για όλα όσα συμβαίνουν γύρω της. Μια μικρή δεσποινίς που, κάθε άλλο παρά "νεραϊδάκι" είναι μια και ήδη, γνωρίζει να χειρίζεται άψογα τον υπολογιστή, την ταμπλέτα, το οποιοδήποτε κινητό έχει ο μπαμπάς, η μαμά, η θεία, που γνωρίζει τί σημαίνει Instagram, Pinterest, Facebook αλλά και blog! Μια λεπτούλα, μικροκαμωμένη, ευγενική δεσποινίς που μαθαίνει αγγλικά και γαλλικά όχι μόνον από τις καθηγήτριές της αλλά και τα σχετικά εκπαιδευτικά βιντεάκια με την ίδια ευκολία που μαθαίνει από τον δάσκαλό της στο σχολείο. Και, βέβαια, δεν μένει απλά εκεί... αλλά προχωράει ακόμα μερικά βήματα πιο πέρα! Προσπαθεί να μάθει στην γιαγιά της να χειρίζεται τον υπολογιστή, γκουγκλάρει για να βρει ό,τι πληροφορίες της χρειάζονται αλλά και τα φαγητά που θέλει να ...δοκιμάσει!!!! 
Αυτό το τελευταίο ήταν που με ...άφησε άφωνη! Εντάξει όλα τα άλλα, μια και όταν το περιβάλλον είναι εξοικειωμένο με την τεχνολογία, αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά το να βλέπεις μια πιτσιρίκα να έρχεται με την ταμπλέτα στο χέρι και να σου λέει..."Δες αυτό το βιντεάκι! Τί λες... να κάνουμε κι εμείς κάτι τέτοιο για να το δοκιμάσουμε;" εντάξει... αυτό με ξεπερνάει!😁😁

Πίτσα με βάση πατάτας

Έτσι ακριβώς συνέβη μια Κυριακή απόγευμα! Η μικρή μας Βασιλική  μου έφερε να δω κάτι αντίστοιχο με μια πίτσα που όμως, αντί για βάση ζύμης είχε βάση πατάτας. "Και γιατί όχι;" ήταν η απάντησή μου μια και, πιστεύω, ότι είναι σημαντικό τα παιδιά να μπορούν να επιλέγουν και να γνωρίζουν το σωστό μέτρο για κάθε τροφή και κάθε πιάτο.Προσωπικά, δεν ανήκω σ' αυτούς που πιστεύουν ότι η πίτσα είναι ανθυγιεινή ακόμα κι όταν γίνεται στο σπίτι με υλικά σωστά επιλεγμένα, με σωστή ποσότητα και είδος λιπαρών (ειδικά όταν τα μικρά είναι "κατηγορίας φτερού") και φυσικά για μία φορά την εβδομάδα.

Πίτσα με βάση πατάτας

Έχοντας, λοιπόν, την ιδέα από το συγκεκριμένο βιντεάκι προχώρησα σε μια παραλλαγή της πίτσας που ήθελε... περιμένοντας ανυπόμονα την ώρα που θα πήγαινα να πάρω από το σχολείο την Βασιλική και την Ιωάννα για να καθίσουμε να δοκιμάσουμε την πίτσα. Καθίσαμε στο τραπέζι και σερβίροντας την μικρή απόλαυσα την σπάνια, για μας, εικόνα μιας Βασιλικής που έτρωγε με απίστευτη όρεξη την πατατοπίτσα ενώ η Ιωάννα απολάμβανε την σαλάτα με τα μαυρομάτικα φασόλια που δεν τα αλλάζει για καμιά πίτσα!! 
Όσο για μένα... θα σας προτείνω να την δοκιμάσετε, διαλέγοντας να την φτιάξετε με τα υλικά που αγαπάτε και να την απολαύσετε χωρίς τύψεις γιατί ...όλα επιτρέπονται αρκεί να έχουμε μέτρο και υγεία!

Πίτσα με βάση πατάτας

ΥΛΙΚΑ για ένα ταψάκι 20χ25
  • 2-3 μεγάλες πατάτες
  • 200 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 4 φέτες κασέρι 
  • 100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 4 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας 
  • Αλάτι - πιπέρι - γλυκιά πάπρικα
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
    Πίτσα με βάση πατάτας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
  • Βάζουμε στον πολυκόφτη τις 4 φέτες ζαμπόν και τις 4 φέτες κασέρι και τις ψιλοκόβουμε.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου, πάνω κάτω αντιστάσεις.
  • Για την συνέχεια, υπάρχουν 2 τρόποι και διαλέγουμε όποιον θέλουμε.
1ος τρόπος: 
  • Τις αλατίζουμε ελαφρά και τις βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και τις τηγανίζουμε μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. 
  • Αφού τηγανίσουμε τις πατάτες, τις τοποθετούμε σε ταψί, που το έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί, έτσι ώστε να καλύπτουν η μία την άλλη αφήνοντας ελάχιστα κενά μεταξύ τους.
2ος τρόπος: 
  • Τοποθετούμε τις πατάτες σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί, τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και πάπρικα.
  • Ψήνουμε για 20-30 λεπτά ή μέχρις ότου οι πατάτες μαλακώσουν και αποκτήσουν ένα ελαφρώς χρυσαφί χρώμα.
  • Τοποθετούμε τις πατάτες έτσι ώστε να καλύπτουν η μία την άλλη αφήνοντας ελάχιστα κενά μεταξύ τους.
  • Απλώνουμε στις πατάτες τον χυμό ντομάτας.
  • Μετά, απλώνουμε το μείγμα ζαμπόν - κασέρι και την τριμμένη μοτσαρέλα.
  • Προαιρετικά μπορούμε να πασπαλίσουμε με λίγο ξερό βασιλικό και ρίγανη ή να προσθέσουμε φρέσκα φύλλα βασιλικού.
  • Ψήνουμε την πίτσα για 10 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να λιώνουν τα τυριά.
  • Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και την ξαναβάζουμε στον φούρνο για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να στερεοποιηθούν τα αυγά χωρίς όμως να στεγνώσουν.
Πίτσα με βάση πατάτας
Tante Kiki
10 Comments
No