Μπρουσκέτα με αβοκάντο και αβγό ποσέ


Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα! Είναι φορές που η διάθεση για μαγειρική ...εξαφανίζεται! Είναι φορές που το μόνο που θέλω είναι ένα σάντουιτς απλό και νόστιμο χωρίς ...φιοριτούρες και περιττές πολυτέλειες! Εξ άλλου έρχεται και το Πάσχα που σημαίνει ότι το μαγείρεμα και οι λιχουδιές, γλυκές και αλμυρές όχι μόνον θα φτάσουν αλλά και θα περισσέψουν! Κι από την άλλη το καλοκαίρι δεν αργεί και να και το άγχος να εξαφανιστούν τα περιττά κιλά που ...είδαν χειμώνα και ήρθαν! Λίγο το ένα, λίγο το άλλο με οδήγησαν στην φαντασίωση μια απλής, ταπεινής πλην όμως πολύχρωμης μπρουσκέτας με ένα βασικό υλικό που, αν και δεν το αναφέρω συχνά, το λατρεύω... το αβοκάντο! Αυτό το καταπράσινο φρούτο με τα αρκετά, πλην όμως φυτικά, μονοακόρεστα και ωμέγα-3 λιπαρά, την βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ κι όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που το κάνουν να συμβάλλει στην υγεία που μας έχει έρθει από την Κεντρική Αμερική.
Η πρώτη μου γνωριμία με το αβοκάντο ήταν αρκετά χρόνια πριν όταν κάποιος συνάδελφος χορτοφάγος μου ανέφερε ότι χρησιμοποιεί το αβοκάντο αντί για βούτυρο. Το απολάμβανε όλη η οικογένεια τα πρωινά, πολτοποιημένο, σαν άλειμμα σε ψωμί με λίγο μέλι από πάνω. Τότε ήταν που το πρωτοδοκίμασα, μάλλον από ...περιέργεια! Και το αγάπησα! Αγάπησα αυτή τη βελούδινη υφή του, την ιδιότυπη, βουτυράτη γεύση του και το ότι ταιριάζει σε όποια παρέα κι αν το βάλεις... γλυκιά ή αλμυρή με μια προϋπόθεση... να είναι ώριμο αλλά όχι παραώριμο, κάτι που το καταλαβαίνουμε αν πιέσουμε ελαφρά την επιφάνειά του κι αυτή υποχωρίσει ελαφρά. Το αβοκάντο αν δεν είναι ώριμο τότε προσωπικά μου θυμίζει ...ολίγον τι από ...ξύλο!! Και η αλήθεια είναι ότι τι περισσότερες φορές τα αβοκάντο που βρίσκω είναι ολίγον τι ...άγουρα!
Τί κάνω;; Υπάρχει και γι αυτό λύση! Διατηρούμε το αβοκάντο εκτός ψυγείου, σε μια φρουτιέρα με μήλα και μπανάνες και σε 2-3 μέρες θα είναι τέλεια ώριμο!
Ξαναγυρνάμε όμως στην αγαπημένη μου μπρουσκέτα με τα τόσα χρώματα και γεύσεις! Απλή, γευστική, ελαφριά αλλά χορταστική με μια υπέροχη υπόξινη γεύση από το λεμόνι που συνοδεύει το αβοκάντο, με την χαρακτηριστική γλύκα των μικρών κατακόκκινων βελανιδιών και την ιδιαίτερη γεύση του αυγού ποσέ.
Η τέλεια ιδέα για όταν θέλουμε κάτι γρήγορο, όταν ...βαριόμαστε ή δεν προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε!
ΥΛΙΚΑ για 2 μπρουσκέτες
1 ψωμάκι για σάντουιτς που το φρυγανίζουμε
1 ώριμο αβοκάντο
Χυμός από 1/2 μοσχολέμονο (lime)
6 ντοματάκια κομμένα σε κυβάκια
2 κ.σ. μαϊντανό ή κόλιανδρο ψιλοκομμένο
2 αυγά ποσέ
Αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα κύμινο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κόβουμε κατά μήκος το αβοκάντο και με ένα κουτάλι αφαιρούμε το κουκούτσι και μετά την σάρκα του που τη βάζουμε σε ένα πιάτο.
Πολτοποιούμε το αβοκάντο με ένα πηρούνι για να μην γίνει εντελώς αλοιφή και του προσθέτουμε το χυμό του lime, το κύμινο και λίγο αλάτι.
Φρυγανίζουμε το ψωμάκι που θα μετατραπεί σε μπρουσκέτες, χωριστά το κάθε μέρος του, και τις αφήνουμε για 2 λεπτά για να μην είναι ιδιαίτερα ζεστές.
Αλείφουμε τις μπρουσκέτες με το πολτοποιημένο αβοκάντο.
Από πάνω, τοποθετούμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια και αλατίζουμε ελαφρά.
Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό ή το κόλιανδρο.
Τέλος, τοποθετούμε το αυγό ποσέ και το πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι.
Tante Kiki
42 Comments
No