Μαρμελάδα κόκκινο σταφύλι με ζάχαρη καρύδας


"Μαράκιιιι, έλα, έτοιμο το απογευματινό σου! Πλένε χεράκια, κάθισε και φάε την φέτα σου! Ύστερα πάλι παιχνίδι!" ακούγεται μια γερασμένη αλλά ζωηρή και γεμάτη αγάπη φωνή... η φωνή της γιαγιάς που φροντίζει με περισσή στοργή το εγγονάκι της! "Ναι, γιαγιά!! Και τα άλλα παιδιά πήγαν να φάνε και μετά θα παίξουμε!" Μια πρώτη, γρήγορη και γεμάτη ανυπομονησία δαγκωματιά στην λεπτή φέτα κατακίτρινου ψωμιού που επάνω του ξαπλώνει ένα στρώμα βουτύρου κι από πάνω άλλο ένα στρώμα... τούτο κατάγλυκο και φρουτένιο...άλλοτε κόκκινο ή μπορντώ, άλλοτε κίτρινο κι άλλοτε πορτοκαλί... το γλυκό στρώμα από την φρέσκια, σπιτική μαρμελάδα της γιαγιάς! 
Μια μαρμελάδα γεμάτη φρούτο αλλά και λίγη ζάχαρη, μια μαρμελάδα που κατακτά τον ουρανίσκο με τη νοστιμιά της, το βλέμμα με το προκλητικό χρώμα της και το νου με τον συνδυασμό τους. Ποιός μπορεί να της αντισταθεί; Και μόνον που την έφτιαξε η γιαγιά έγινε ...ακαταμάχητη! Πόσο μάλλον που έγινε με τα σταφύλια του κήπου που τα γέρικα, πολύπειρα και ροζιασμένα χέρια καθάρισαν, ένα ένα, με τόση προσοχή, από τα κουκούτσια!
Και μπορεί η σημερινή μαρμελάδα να μην έγινε από τα ροζιασμένα χέρια κάποιας πολυαγαπημένης γιαγιάς, μπορεί να έχει μια πιο μοντέρνα πινελιά στα ...σπλάχνα της, όπως η ζάχαρη καρύδας που οι γιαγιάδες του παλιού καιρού, είμαι σίγουρη, ότι ούτε που... είχαν ακούσει αλλά παρ' όλα αυτά έγινε μια μαρμελάδα πε-ρί-φη-μη με όλα τα χαρακτηριστικά της σπιτικής μαρμελάδας.
Εξαιρετική, αρωματική, με αποχρώσεις βύσσινου και γεύση μοσχάτου σταφυλιού! Με τα κομματάκια από τις ρόγες ή μάλλον τις φλούδες να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να βοηθούν ακόμα περισσότερο στο απίστευτο σουξέ της. Εύκολη και γρήγορη στην παρασκευή της και ειδικά με την ζάχαρη καρύδας και την φυσική πηκτίνη μήλου έτσι ώστε να γίνει μια από τις πιο υγιεινές γλυκομπουκιές για κάθε ώρα της μέρας. Απλώνεται στο ψωμί αλλά, πιστέψτε με, τρώγεται άνετα και σαν γλυκό του κουταλιού και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερες τύψεις αν και, πάντα με προσοχή, μια που το σταφύλι έχει, από μόνο του, αρκετά σάκχαρα. Μια μαρμελάδα που σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή του φθινοπώρου.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό σταφύλια κόκκινα
150-200 γρ. ζάχαρη καρύδας (ή απλή καστανή/λευκή ή καθόλου ζάχαρη)
1 κ.γλ. (5-6 γρ.) φυσική πηκτίνη μήλου + 1 κ.σ. ζάχαρη καρύδας (ή απλή καστανή/λευκή) 
Χυμό από 1/2 λεμόνι
1 κομμάτι τουλπάνι ή τούλι
Τα κουκούτσια των σταφυλιών
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε καλά τα σταφύλια και αφαιρούμε τις ρόγες από τα τσαμπιά.
Με  ένα μαχαιράκι, κόβουμε τις ρόγες στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια που τα κρατούμε σε ένα μπολ.
Βάζουμε τα κουκούτσια σε ένα τουλπάνι ή ένα τούλι και το δένουμε καλά.
Ψιλοκόβουμε τις ρόγες των σταφυλιών στο multi αλλά δεν τις πολτοποιούμε εντελώς.
Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 150 ml νερό και το τουλπάνι με τα κουκούτσια.
Βράζουμε για 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.
Ύστερα, προσθέτουμε την ζάχαρη καρύδας και ανακατεύουμε.
Δυναμώνουμε την φωτιά και αφήνουμε την μαρμελάδα να βράσει για άλλα 10 λεπτά.
Τέλος, ανακατεύουμε την πηκτίνη με την 1 κουταλιά της σούπας από την ζάχαρη καρύδας και την προσθέτουμε στο μείγμα.
Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5-8 λεπτά και μετά αποσύρουμε από την φωτιά.
TIPS
* Στην μαρμελάδα αυτή μπορούμε να μην προσθέσουμε καθόλου ζάχαρη εάν τα σταφύλια είναι πολύ γλυκά (κατόπιν δοκιμής) ή να αυξομειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης ανάλογα με την γλύκα των σταφυλιών αλλά και την γλύκα που επιθυμούμε.
** Εάν βάλουμε αρκετή ζάχαρη η πηκτίνη δεν είναι απαραίτητη, ωστόσο βοηθά στο να "δέσει" γρήγορα η μαρμελάδα και να διατηρήσει την λεπτή, αρωματική γεύση των σταφυλιών.
*** Αντί για φυσική πηκτίνη μήλου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άγαρ άγαρ.
**** Μια πολύ ωραία παραλλαγή γίνεται εάν προσθέσουμε 200 ml λιαστό, ημίγλυκο, μοσχάτο κρασί στην μαρμελάδα 1-2 λεπτά πριν την αποσύρουμε από την φωτιά.
***** ΠΡΟΣΟΧΗ: Η μαρμελάδα που γίνεται με πηκτίνη είναι σχετικά αραιή όταν την αποσύρουμε από την φωτιά και "πήζει" καθώς κρυώνει.

Tante Kiki
2 Comments
No