Πέστο δυόσμου και ανοιξιάτικα μεζεδάκια

Καλοκαιράκι, δροσερό αεράκι, βεράντα και βραδάκι με παρέα. Κουβεντούλα κι ένα ποτήρι ευωδιαστό ροζέ κρασί ή μια ...κατακόκκινη δροσερή μπύρα στο χέρι και κάπου εκεί δίπλα ένα άρωμα φρεσκάδας να φτάνει στην ψυχή... δυόσμος!

'Ενα μικρό άσπρο μπολάκι γεμάτο με καταπράσινη, μοσχοβολιστή νοστιμιά και λίγο πιο κει... μικρά τριγωνάκια πίτας. Ένα σαγανάκι με κομματάκια από ψημένο χαλούμι κι ένα μπολ γεμάτο μικρά, μακρόστενα, ολόγλυκα, κατακόκκινα ντοματάκια.
Ο καλύτερος μεζές... ο απόλυτα καλοκαιρινός μεζές. Κάθε μπουκιά και μια νοστιμιά που αγγίζει νου και ψυχή. Κάθε μπουκιά και μια απόλαυση Ελλάδας... γιατί πουθενά αλλού ο δυόσμος δεν μοσχοβολά έτσι. Πουθενά αλλού τα φιστίκια Αιγίνης δεν είναι τόσο νόστιμα και τόσο τραγανοτρυφερά!
Όλα τούτα έρχονται στο νου καθώς το multi γυρνά και φέρνει όλο και πιο κοντά την αρωματική απόλαυση του καταπράσινου πέστο με δυόσμο. Κι όταν το multi τελειώσει τη δουλειά του, το μαχαιράκι αρχίζει να απλώνει στα τριγωνάκια πίτας ένα πράσινο στρώμα ενώ το κυπριακό χαλουμι αποκτά με την ησυχία του ένα καστανό χρώμα σιγοψιθυρίζοντας στο σαγανάκι. Όλα γίνονται τόσο γρήγορα κι όμως η αναμονή της γευστικής απόλαυσης είναι τόσο τυρρανική! Μέχρι που φτάνει η στιγμή και το κατακόκκινο, ώριμο, πια, ντοματάκι στρογγυλοκάθεται πάνω πάνω και σε κάνει να απλώνεις το χέρι, με την υπομονή εξαντλημένη και να το σπρώχνεις γρήγορα στο στόμα. Και τότε... συνειδητοποιείς το μεγαλείο της μεσογειακής γεύσης. Πολυσύνθετη μέσα στην φυσική της απλότητα!
Τούτο το καλοκαίρι ας χαρούμε τουλάχιστον τις νοστιμιές της αγαπημένης μας χώρας ...αυτό δεν μπορούν να μας το στερήσουν. Ας γεμίσουμε τον κήπο ή τις γλάστρες μας με αρωματικά κι ας απολαύσουμε μια ακόμα θεϊκή σάλτσα πέστο! 
ΥΛΙΚΑ
1 φλ.τσ. φύλλα δυόσμου
1 σκελίδα σκόρδου
1 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης, καθαρισμένα και ψημένα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. λευκό ξίδι βαλσαμικό
1/3 κ.γλ. ζάχαρη
Αλάτι & Πιπέρι
200 γρ. χαλούμι σε κομματάκια ανάλογα με τα τρίγωνα της πίτας
2-3 πίτες για σουβλάκια, σε τριγωνάκια
μερικά ντοματάκια για γαρνίρισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε στο multi τα φύλλα δυόσμου, το σκόρδο, τα φιστίκια, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι.
Πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη σάλτσα.
Εάν την θέλουμε πιο αραιή μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο ή χλιαρό νερό για πιο ελαφριά σάλτσα.
Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγανάκι ή σε γκριλιέρα, χωρίς λιπαρή ύλη και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το χαλούμι μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει καστανά σημάδια.
Αλείφουμε σε κάθε τριγωνάκι λίγο πέστο, προσθέτουμε ένα κομμάτι χαλούμι, μισό ντοματάκι και απολαμβάνουμε περισσή νοστιμιά.
Καλό Σαββατοκύριακο!!  :)

7 σχόλια:

  1. Αχ!!!! Κική μου είδα δυόσμο και ετρεξα με τα τεσσερα που λέμε.. μα τι αρωματα τι γευσεις και τι Ελλάδα περιεχει αυτή η μικρή μπουκιτσα.. που περιγραφεις που μεχρι να την κανω έχουνε αναστατωθει οι σιελογονοι αδενες μου.. αμαν φιλεναδα.. τελειααααα πρεπει να είναι ... ετοιμαζω αψωψε κι όλας Λατρευω τον δυσμο στα φαγητα μου μεχρι στα σκετα μακαρόνια με τυρί τον βαζω εν αντιθέση με το αρωμα του βασιλικου που το λατρευω αλλα μονο να το μυρίζω... χαζό ειναι που δεν τον βαζω στο φαγητό.. αλλα γούστα ειναι αυτά Κική μου...χα..χα.. να περνας ομορφα μαγειρευοντας.. καλο Σαβββατοκύριακο φιλακιαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο συνδυασμός περιγραφής και εικόνων είναι απολαυστικός Φεγγαρένια μου!
    Μοσχοβόλησε ο δυόσμος ως εδώ κι η γεύση απ' το ψητό χαλούμι εν πολλά ωραία που θα έλεγε μια παλιά μου φίλη από την Κύπρο!

    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πέστο δυόσμου;; Πόσο τέλειο !!! Μας γέμισες αρώματα Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά, έχω σχεδόν απ' όλα τα "μυριστικά" στον κήπο μου. Τα λατρεύω και, φυσικά ο δυόσμος και ο βασιλικός τα πιο αγαπημένα μου!
    Λιγουρεύτηκα τα υπέροχα μεζεδάκια σου... προσωπικώς, θα τα συνόδευα με τσιπουράκι. Πολύ το πάω!
    Φιλάκια και καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλειο!!!! Και να φανταστείς ότι είναι η πρώτη χρονιά που φούντωσε τόσο πολύ ο δυόσμος στον κήπο μου. Θα το έφτιαχνα αύριο κι όλας, αλλά δεν έχω φυστίκια... εκτός αν το δοκιμάσω με αμύγδαλα. Ευχαριστούμε, Κική μου!
    Να έχεις μιά καλή Κυριακή! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ μου αρέσει η πρόταση σου Κική!
    Το χαλούμι είναι ένα τυρί εξαιρετικό σε γεύση και ο συνδυασμός του με το ιδιαίτερο πέστο σου, μου κεντρίζει το ενδιαφέρον.
    Θα μου άρεσε και μια μεγαλύτερη βερσιόν, σαν σάντουιτς ας πούμε!
    Για το γραφείο θα ήταν ότι πρέπει! Μια υγιεινή και σούπερ χορταστική πρόταση!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μμμμμ πεντανόστιμο φαίνεται! Αλήθεια Κική μου αν κάνω μεγάλη ποσότητα, θα μου κρατήσει λες στο ψυγείο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!