Galette με μοτσαρέλα, αχλάδια και μέλι

Καλημέρα!! Μια καλημέρα βροχερή και μουντή από το Λονδίνο που μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη ή από τη Θεσσαλονίκη που ταξίδεψε στο Λονδίνο! Όοοοχχιιιιι!! Δεν γκρινιάζω!!! Μου αρέσει ο καιρός έτσι... αν και μερικές στιγμές νιώθω σαν την Πέπα το γουρουνάκι... ξέρετε... εκείνο που βουτούσε στις λασπολακούβες!!!
Πας να περάσεις το δρόμο και σπλάαατςςς!!! Τί να κάνει θα μου πεις και ο οδηγός που βιάζεται να φτάσει στη δουλειά του;; Το μποτιλιάρισμα και την καθυστέρηση να δει ή εσένα που θέλεις να περάσεις στην άλλη πλευρά του δρόμου ενώ βρέχει καταρρακτωδώς;; Όλα καλά... κανένα πρόβλημα... έχεις προνοήσει και φοράς γαλότσες και αδιάβροχο και την ψιλογλιτώνεις! Μπαίνεις στο μάρκετ για τα απαραίτητα και μέχρι να βγεις (μετά από κανένα τέταρτο και όχι μετά από δυό μέρες!) ο χρόνος έχει μπει στο rewind, ο ήλιος έχει ξεπροβάλλει χωρίς να ντρέπεται και η βροχή έχει σχεδόν σταματήσει!
Αυτό θα πει ...μετάλλαξη!!! Βρέχεσαι πρώτα και μετά βγαίνει ο ήλιος για να σε βοηθήσει να στεγνώσεις!! χαχαχα Και τότε πέφτει η πρώτη "φιλοσοφική" σκέψη!!
Ξέρετε... το ying και το yang των Κινέζων, τα αντίθετα που εναλλάσσονται στη φύση, ο δυισμός των φιλοσόφων ...οι δύο όψεις της ζωής που όμως είναι σε ισορροπία. Αυτά σκέφτεσαι πρωινιάτικα και καταλήγεις ...εξάλλου, γλυκιά και αλμυρή δεν είναι η ζωή;; Θα υπήρχε ευτυχία χωρίς τη δυστυχία και χαρά χωρίς τη λύπη; Κι αν υπήρχε θα την καταλάβαινες έτσι όπως τώρα;;; 
Και ενώ όλες αυτές οι σκέψεις στήνουν χορό στο νου... τα αχλάδια και τα σταφύλια που μόλις αγόρασες αποζητούν τον προορισμό τους στον ...μάταιο τούτο κόσμο! Εεεε, δεν θα βοηθήσεις;; Φυσικά και θα βοηθήσεις; Πώς; 
Μα, με μια καταπληκτική galette ή αλλιώς ανοιχτή πίτα ή τάρτα που γίνεται με βάση τη ζύμη που διάβασες ΕΔΩ και λίγη μοτσαρέλα ή αν θέλεις κάτι ατόφια ελληνικό ένα ωραιότατο κασέρι κατά προτίμηση όχι ιδιαίτερα αλμυρό!
Ιδιαίτερη γεύση ο συνδυασμός τυριού, φρούτου και αμύγδαλου, αγαπημένος που μπορεί να μεταλλαχθεί από ουδέτερο σε καθαρά αλμυρό ή σε καθαρά γλυκό, όπως εδώ με την προσθήκη του μελιού. Σε κάθε μπουκιά όλη η ...σύνθετη νοστιμιά! Για πρωινό, για σνακ, για ελαφρύ βραδινό σε προκαλεί επίμονα να τον δοκιμάσεις για να αποφασίσει αν θα τον αφήσεις να σε σαγηνεύσει ή όχι,γιατί μόνον αδιάφορος δεν μπορεί να μείνει αυτός ο συνδυασμός!
Τη συνταγή στο χέρι, λοιπόν και τρέξε στην κουζίνα γιατί ...ο βροχερός καιρός με τις πρώτες ψύχρες θέλει αναμμένο φούρνο, μοσχοβολιές που πλημμυρίζουν το σπίτι και ανυπομονησία για την πρώτη μπουκιά! :)
ΥΛΙΚΑ
1 δόση ζύμης σαμπλέ, με τη συνταγή που θα βρείτε ΕΔΩ
3-4 αχλάδια κομμένα σε λεπτές φέτες
1 φλ.τσ. ρόγες σταφυλιού (χωρίς κουκούτσι), κομμένες στη μέση
200 γρ. μοτσαρέλα για πίτσα, χοντροτριμμένη (ή κάποιο γλυκό κασέρι)
2 κ.σ. ζάχαρη (καστανή ή άσπρη) για το πασπάλισμα
Μέλι για το σερβίρισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας σε ένα στρογγυλό φύλλο όχι πολύ λεπτό.
Πασπαλίζουμε τη ζύμη με την τριμμένη μοτσαρέλα, αφήνοντας ένα περιθώριο γύρω στα 6-8 εκατοστά γύρω γύρω για να μπορούμε να την διπλώσουμε προς τα μέσα.
Επάνω στο τυρί, τοποθετούμε σε κύκλο τις φέτες των αχλαδιών και στη μέση μερικούς κύβους από τα αχλάδια και τα σταφύλια.
Διπλώνουμε προς τα μέσα τη ζύμη καλύπτοντας όχι μόνον το τυρί αλλά και την άκρη των αχλαδιών.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει ψηθεί η ζύμη κι έχει αποκτήσει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα και ότι τα σταφύλια και τα αχλάδια έχουν μαλακώσει και καραμελώσει.
Αφήνουμε την galette να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε.
Τη σερβίρουμε περιχυμένη με λίγο μέλι (προαιρετικά) ή σκέτη όπως είναι.

27 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή , Κική μου !!!!!! Νομίζω ότι θα με βάλεις στον πειρασμό να τη φτιάξω !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη φτιάξεις και θα την απολαύσεις... είναι πολύ νόστιμη Νίκη μου! :)

      Διαγραφή
  2. Λοιπόν, για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, φέτος το καλοκαίρι που βρέθηκα στο Λονδίνο ο ξεναγός (που ήταν κάτοικος Λονδίνου) μας διευκρίνισε ότι είναι μύθος ο βροχερός καιρός του. Είναι μεν συχνά μουντός ο ουρανός αλλά δεν βρέχει τόσο συχνά όσο εμείς πιστεύουμε. Μάλιστα, τον περασμένο χειμώνα το Λονδίνο είχε μόνο 20 μέρες βροχής! Άρα μάλλον η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα είναι...περισσότερο επιρρεπείς!!! Απίστευτο ε? Στα της galette τώρα, εντάξει, δείχνει υπέροχη, καταπληκτική και πεντανόστιμη! Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Αμαλία μου αλλά έτσι μάθαμε να το λέμε! Η Θεσσαλονίκη έχεις ξεπεράσει το όριο της βροχόπτωσης!!
      Χαίρομαι που σου άρεσε η galette γιατί είναι πεντανόστιμη!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Καλημερα!
    Μα ποσο ομορφη ειναι αυτη η γκαλέτ σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Κική μου!! Μου άρεσε πολύ ο συνδυασμός αχλαδιού και σταφυλιού!! Κουράγιο με τον καιρό θα περάσει και αυτός!! Πολλά φιλιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίος συνδυασμός Αθηνά και αξίζει τη δοκιμή!!

      Διαγραφή
  5. Να 'ρθω να σου κάνω παρέα να την "τσακίσουμε" τούτη την ταρτο-πιτό-galette, Κική μου;

    Γεύση που με πήγε πίσω μερικές μέρες, καθώς "εκπαίδευα" τον υιό στο να τρώει σταφύλι, με τυρί και αμύγδαλα μαζί. Και πρέπει να σημειώσω ότι το αποτέλεσμα τον ενθουσίασε :-))

    Χαιρετισμούς και φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα, έλα... μην αργείς μόνον γιατί εξαφανίζεται ταχύτατα!!! Χαίρομαι που τον εκπαιδεύεις σε τέτοιες νοστιμιές.
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Ω, νοστιμιές!!! Εμένα πάντως με κέρδισε!!!
    Πολύ θα ήθελα ένα κομματάκι τώρα!
    Φιλάκια, κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου στείλω μια ολόκληρη γιατί αυτή εξαφανίστηκε ...πάει!!!!!!!!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Ξέρεις ότι εμένα μου αρέσουν τρελά αυτά τα γλυκά ε? Φιλάκια και ας μην μου έδωσες ούτε ένα κομματάκι χιχιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα φτιάξω να σου στείλω στη γιορτή σου!!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Να που έχει μοτσαρέλα για μένα ( το μόνο τυρί που δεν με πειράζει πολύ ☺)
    Λατρεύω τις εισαγωγές σου!
    Φιλάκια πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσουν οι εισαγωγές αν και λυπάμαι που δεν μπορείς να δοκιμάσεις!!!
      Φιλάκια Άιρις κι ευχαριστώ που είσαι εδώ!!! :)

      Διαγραφή
  9. Μα τι υπέροχος συνδυασμός! Πολύ θα ήθελα ένα κομματάκι! Όσο για τον καιρό σε καταλαβαίνω απόλυτα, αυτή η μούχλα και η υγρασία είναι το χειρότερό μου! Καλημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει με χαλάει λίγο ο μουντός καιρός αλλά παρ' όλα αυτά έχει κι αυτός την ομορφιά του!
      Την galette αξίζει να τη δοκιμάσεις!
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  10. Μα τι υπέροχος συνδυασμός! Πολύ θα ήθελα ένα κομματάκι! Όσο για τον καιρό σε καταλαβαίνω απόλυτα, αυτή η μούχλα και η υγρασία είναι το χειρότερό μου! Καλημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ πρωτότυπη συνταγή Κική !! Στις φωτογραφίες σου φαίνεται υπέροχη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. βροχή και μουντός ο καιρός και σημερα ....άναψα το τζάκι
    γιατί κάνει και κρύο ....πολύ νόστιμο συνταγή !!!
    καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τζάκι είναι απαραίτητο αλλά και πολύ όμορφο με τέτοιο καιρό!
      Όσο για την galette είναι πεντανόστιμη!!

      Διαγραφή
  13. Πολύ ιδιαίτερος ο συνδυασμός των φρούτων με το τυρί Κική μου.
    Εξαιρετικά δελεαστικός ωστόσο!
    Όλα τα στοιχεία της τάρτας σου μου αρέσουν πολύ... νομίζω ότι θα είναι ωραία συνοδευόμενη από ένα γλυκό κρασί!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ταιριαστός συνδυασμός Ερμιόνη μου και εξαιρετικά νόστιμος!!! Πράγματι ένα γλυκό ή ημίγλυκο λευκό κρασί της ταιριάζει απόλυτα!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!