Μια ιδιαίτερη πίτσα!!

"Είναι πίτσα ή είναι ανοιχτή πίτα;;;" αναρωτήθηκε μια ψυχή που την είδε στο πιάτο που βρίσκονταν στη θέση του. "Πρέπει να βρούμε τί ακριβώς είναι ή καλύτερα πού ακριβώς ανήκει για να τη δοκιμάσουμε; Από πότε αποκτήσαμε την ιδιαιτερότητα να ταξινομούμε ακριβώς το κάθε πιάτο και μετά να δοκιμάζουμε;;" ήρθε η πληρωμένη και, ελαφρώς (όσο πατάει ο ελέφαντας!!) εριστική απάντηση!
Ναι, ήταν μια δύσκολη εβδομάδα, ήταν μια ακόμα πιο δύσκολη μέρα και η κουζίνα έπαιξε, όπως πάντα, το ρόλο του καταφυγίου! 
Κάτι τέτοιες ώρες το μόνο που χρειάζεται... για αρχή... είναι ένα καλό ζυμάρι ως εργαλείο εκτόνωσης της έντασης. Μετά, βέβαια, χρειάζεται και κάτι να βάλεις επάνω στο ζυμάρι αν αυτό το τελευταίο είναι βάση για πίτσα. Τέτοιες ώρες όμως, η επιλογή των υπόλοιπων υλικών είναι δύσκολη! Το ξέρω όταν δεν είμαι καλά... δεν μου αρέσει σχεδόν τίποτε... το ένα μου ...ξινίζει ...το άλλο μου... βρωμάει (εντάξει... όχι κυριολεκτικά αλλά ...ξέρετε τώρα!!), με ενοχλούν πολλά κι έχω ανάγκη να χωθώ ανάμεσα στις κατσαρόλες μου και να ξεχαστώ με εμπνεύσεις τις στιγμή όπου κι αν οδηγούν αυτές!
Αυτό ακριβώς έγινε κι αυτή τη φορά κι ο "δρόμος" της μαγειρικής εκτόνωσης με έβγαλε σ' αυτή την πίτσα με κιμά και αυγά. Προσωπικά, πίτα δεν θα την έλεγα η βάση της ήταν μια ξεκάθαρη βάση πίτσας αν και η γέμιση ήταν γέμιση πίτας!!!
Ποιός νοιάζεται όμως;;; Το θέμα είναι ότι είναι ένα πιάτο πολύ νόστιμο και χορταστικό που το αγάπησαν μικροί και μεγάλοι κι ότι η εκτόνωσή μου ήταν επιτυχής... χαχαχα (εγωιστικό μου ακούγεται το τελευταίο αλλά καμιά φορά ...χρειάζεται κι αυτό!!!). 
Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στις λεπτομέρειες;;;;
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες *

Για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. καλαμποκάλευρο
250 γρ. (  ml) νερό χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
Για τη γέμιση
500 γρ. κιμά
2 πράσα ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 μικρή ντομάτα ψιλοκομμένη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
500 ml ζεστό νερό
1 πρέζα ζάχαρη
1/2 κ.γλ. αλάτι 
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/3 κ.γλ. κύμινο 
1/2 κ.γλ. ρίγανη  
250 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη 
4 αυγά
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
 Για τη ζύμη
Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό.
Βάζουμε τα δύο άλευρα και το σιμιγδάλι σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τη μαγιά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα 2/3 από το νερό και αρχίζουμε το ζύμωμα.
Ζυμώνοντας προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια ή κολλάει ελαφρά.
Πασπαλίζουμε ένα μπολ με λίγο αλεύρι ανακατεμένο με λίγο σιμιγδάλι και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2 περίπου ώρες τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο (εάν θέλουμε να φουσκώσει πιο γρήγορα βάζουμε τη ζύμη στον φούρνο της κουζίνας στους 35 βαθμούς Κελσίου).
'Οταν φουσκώσει, τη ξεφουσκώνοντας ζυμώνοντας για λίγα δευτερόλεπτα και την ανοίγουμε με το ρολό ζύμης και τα χέρια μας τόσο όσο χρειαζόμαστε για να καλύψουμε το ταψί και τα τοιχώματά του.
Για τη γέμιση
Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε τα πράσα, το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα σοτάρουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε και τον κιμά και τον αφήνουμε να σοταριστεί για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, την ζάχαρη, τη ρίγανη και το ζεστό νερό.
Αφήνουμε τον κιμά να βράσει σε σιγανή προς μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του εντελώς.
Ετοιμάζουμε την πίτσα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις.
Καλύπτουμε το ταψί μας με αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε επάνω τα 2/3 από τη ζύμη της πίτσας.
Επάνω, βάζουμε την τριμμένη μοτσαρέλα.
Γυρίζουμε τη ζύμη προς τα μέσα σε όλες τις πλευρές.
Τέλος, σπάμε τα 4 αυγά, κάθε ένα σε μια γωνία (κι αν κάποιος κρόκος σπάσει... κανένα πρόβλημα όπως φαίνεται στη φωτογραφία).
Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 15 λεπτά και μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα η ζύμη.
* Εγώ χώρισα τη ζύμη σε 3 μέρη και τα δύο τα χρησιμοποίησα για την πίτσα ενώ με το υπόλοιπο έκανα ένα στεφάνι με κοτόπουλο που θα δείτε την επόμενη εβδομάδα.
Πηγή συνταγής για τη ζύμη:  Περιοδικό "Άκης Πετρετζίκης Κουζίνα"


40 σχόλια:

  1. πραγματικα φαινεται να ειναι μια ιδιαιτερη πεντανοστιμη πιτσα!
    ευχαριστουμε πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα τι ωραια και υγειηνη πίτσα είναι αυτή! Σα να μου έρχεται η μυρωδιά ολων των μυρωδικών! Όσο για την εκτωνωση, οτι καλυτερο η κουζίνα για να ξεδωσεις! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως ειδικά για πιτσιρίκια είναι ό,τι πρέπει!!!! Είναι και πολύ νόστιμη!!! Πράγματι η κουζίνα βοηθάει στη χαλάρωση!!!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Χμμμ! Ιδιαίτερη η πρότασή σου!!!
    Και άκρως ενδιαφέρουσα!!!
    ;-)
    ΣΣΣΣΜΟΥΤΣ, Κική μου!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νόστιμη πρόταση και με μια κρύα μπύρα και μια σαλάτα είναι ένα γεύμα ολοκληρωμένο!!!
      Φιλάκια και καλή εβδομάδα!!

      Διαγραφή
  4. Πραγματι πολυ ομορφη και λαχταριστη... το αυγο στην κορυφη κανει την διαφορα για μένα ;)
    Καλημερα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αυγό της χαρίζει έξτρα νοστιμιά και την κάνει γεύμα αν τη συνοδεύσεις με σαλάτα!!
      Καλή εβδομάδα! :)

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όντως..
    Όμορφη, λαχταριστή, χορταστική, ....και πανέξυπνη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ελίτσα!!! :)
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  7. Πολύ διαφορετική η πιτοπίτσα Κική μου, πολύ νόστιμη ένα ολοκληρωμένο γεύμα!!
    Εγώ κολάτσισα με την γωνία που είναι στο τέλος, οι άλλες δικιές σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι φοβερά νόστιμη Μάχη και με μια σαλάτα γίνεται ένα καλοκαιρινό γεύμα!

      Διαγραφή
  8. Τι σημασία έχουν τα ονόματα και οι προσδιορισμοί ,όταν η εικόνα είναι αυτη που πρωτίστως κάνει τη διαφορά?
    Και εδώ έχουμε να κάνουμε με μία εικόνα που εξαντλεί.Ναι ,ναι ....,εξαντλεί την υπομονή να διαβάσουμε το εξαιρετικό και χιουμοριστικό εισαγωγικό σχόλιο,αφαιρεί τα όποια ίχνη ευγένειας και ευπρέπειας οφείλουμε να έχουμε στην κατάθεση των δικών μας σχολίων,δημιουργεί την αίσθηση του ότι δύναται κάποιος να διαβάζει αφαιρετικά τα υλικά και την εκτέλεση ,γιατι απλα θέλει να προχωρήσει στην εικονική δοκιμή,στην φανταστική πρώτη δαγκωματιά,στην άμεση κατηγοριοποίηση του πιάτου-που-άμεσα-θέλω-να-κάνω!!!
    Έτσι απλά.
    Φιλια πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις άδικο Φωτεινή μου! Αααααχχχχχχχχ, το εισαγωγικό κείμενο είναι πέρα για πέρα αλήθεια ... όταν με πιάνουν οι στριμάδες μου!!!! :)
      Πάντως είναι πολύ ωραία πιτοπίτσα και για μεζεδάκι μπύρας αλλά και για κανονικό γεύμα παρέα με σαλατούλα!!

      Διαγραφή
  9. ειτε πιτα ειναι ειτε πιτσα τελεια ειναι κικιτσα!!
    πρωτοτυπη και στα μετρα μου!!!!!
    φοβερη ιδεα ναιιιιιι!!!!!!
    πολλα φιλια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Κική μου... είναι πολύ νόστιμη και τα έχει όλα για να γίνει κανονικό γεύμα με μια σαλάτα!
      Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  10. Πω πω τέλεια φαίνεται!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολλές φορές καταλήγω στην λύση πίτα-πίτσα, οπότε η πρότασή σου όχι μόνο δεν με ξενίζει, αλλά την βρίσκω σούπερ!
    Καλό απόγευμα Κική μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν είναι μια πολύ καλή λύση και διαφορετική για μεσημεριανό παρέα με λίγο κρασάκι ή μπυρίτσα και μια σαλάτα!!
      Καλή εβδομάδα Ελενά μου!!
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  12. Με κάτι τέτοιες "εκτονώσεις" εγώ γίνομαι και σάκος του μποξ, να με βαράς Κικίτσα μου :-))
    Aρκεί μετά να έχω ένα καλό μερίδιο στα αποτελέσματα της εκτόνωσης,και μάλιστα γωνία με όλα του τα συστατικά!!

    Φιλιά πολλά, και ευχές για ψυχραιμία και δύναμη σου στέλνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα... βρε φιλενάδα για τόσο βάρβαρη με έχεις;;;;;; Ανέβα στη Θεσσαλονίκη να σου τη φτιάξω αν κι εσύ φτιάχνεις άπειρες τέτοιες λιχουδιές!!!!
      Κι εμένα μου αρέσουν πολύ οι γωνίες Πηνελόπη μου... :)
      Φιλιά και καλή εβδομάδα!!
      Ευχαριστώ για τις ευχές ...τις χρειάζομαι!!

      Διαγραφή
  13. Έχεις δίκιο Κική μου, το όνομα δεν έχει σημασία. Είτε το πούμε πίτσα, είτε ανοιχτή πίτα, το πιάτο σου είναι πληθωρικό, πλούσιο σε γεύση και ιδιαίτερο!
    Και πράγματι μερικές φορές η κουζίνα είναι το πιο ζεστό καταφύγιο :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι σίγουρη ότι συμφωνείς ως προς το καταφύγιο Ερμιόνη μου γιατί σ' αυτό μοιάζουμε όλες!!!
      Ναι, αυτή η πίτσα-πίτα είναι ιδιαίτερη!!
      Φιλιά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  14. Πες την όπως θες, τέτοια προβλήματα εμείς δεν έχουμε!
    Η εκτόνωση στην κουζίνα φέρνει πάντα καλά αποτελέσματα!
    Ειδικά κάτι τέτοια αποτελέσματα, εγώ πολύ τα λαχταράω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Χρύσα!! Έγινε πολύ νόστιμη και ιδιαίτερα χορταστική!!!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  15. Κάτσε να μαζέψω το σαγόνι μου από το πάτωμα μια...Εσύ δεν εκτονώνεσαι απλά στην κουζίνα Κική μου, εσύ ζωγραφίζεις!!
    Θα την φτιάξω και εγώ! Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως έτσι κι αλλιώς εκτονώνομαι... χαχαχα Το μόνο κακό τώρα που κάνω διατροφή είναι ότι εγώ απλώς δοκιμάζω και οι άλλοι τα τρώνε!!!!!
      Να τη φτιάξεις!!!
      Φιλιά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  16. ιδιαιτερη οντως!!! τι ωραια!!! ειναι πιτσα ειναι πιτα ειναι σουφλε ;;; ολα μαζι σε ενα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε γιατί αξίζει!!!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  17. Κικηηηηηηηηηηηηηηηη
    Αφαιρεσε τα αυγουλακια και δωσε μου ολη την πιτσοταρτα σου να την καταβροχθισω!!!
    Χαχαχαχαχα Τελικα εμενα μου κανει και για ταρτα! Κατι τετοια ζυμαροφαγητα τα λατρευω! Ανυπομονω και για το στεφανι με κοτοπουλο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα βγάζω αμέσως τα αυγουλάκια και τη στέλνωωωωωω!!!!!!!!!!! χαχαχαχα
      Τέλεια ονομασία ...ζυμαροφαγητά... είσαι η νονά της τώρα!!!!!!!!! Άρα πρέπει να σου στείλω μια ολόκληρη... χωρίς αυγά... το υπόσχομαι!!!!
      Φιλιά!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  18. Πίτσα βόμβα συνδυασμών και έκρηξη νοστιμιάς!!
    Τέλεια Κική μου, καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Αγγελική μου!!!
      Καλή εβδομάδα!!

      Διαγραφή
  19. Υπέροχη ιδέα σίγουρα θα την δοκιμάσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις Γιώργο με μια κρύα μπυρίτσα και μια σαλάτα είναι ό,τι καλύτερο!
      Καλή εβδομάδα!!

      Διαγραφή
  20. Ωραιότατη Κική μου, γεια στα χέρια σου! ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Χαρά μου και χαίρομαι που σου άρεσε!!
      Καλή εβδομάδα!!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!