Κέικ, Τσουρέκι ή Μonkey bread;;; Λύστε τον γρίφο...

Καλημέρα και καλή Μεγάλη Εβδομάδα να έχουμε! Στην τελική ευθεία για το Πάσχα και μάλιστα μια ευθεία που άρχισε βροχερά και ...φθινοπωρινά!! Το σπίτι ήδη μοσχοβολάει τσουρέκια... το πιο υπέροχο άρωμα του Πάσχα! Μαχλέπι,  κακουλέ, μαστίχα και ζαχαροβανίλια χορεύουν στην ατμόσφαιρα κι εγώ δεν μπορώ να τους αντισταθώ! 
Έτσι όταν είδα μια φωτογραφία στο βιβλίο της Α. Μπαρμπαρίγου ενθουσιάστηκα! Ήταν απ' αυτές που είναι αδύνατον να τους αντισταθώ! Ο τίτλος έλεγες "Κέικ-τσουρέκι" ή κάτι ανάλογο αλλά εμένα μου θύμισε το γνωστό monkey bread αν και η συνταγή με ...έσπρωχνε σε ένα κέικ - μπριός αλλά όχι με τα αρώματα που ήθελα ακριβώς! Έτσι η διαδικασία άρχισε αλλά με τις αλλαγές που έφερναν το γευστικό αποτέλεσμα προς το μέρος μου κι αυτό δεν αφορούσε μόνον τη ζύμη αλλά και τη γέμιση που η αρχική είχε εκτός από σταφίδες, σταγόνες σοκολάτας και cranberries. Το κέικ ήταν περιχυμένο και με ένα σοκολατένιο γλάσο που εγώ δεν έβαλα γιατί απλά δεν ταίριαζε με τη δική μου εκδοχή αλλά και γιατί το θέλαμε πιο ελαφρύ!
Το αποτέλεσμα ήταν ένα σταφιδοκέικ-τσουρέκι-monkey bread πασχαλινό που φαγώθηκε σε χρόνο ρεκόρ από μικρούς και μεγάλους! Δοκιμάστε το ...αξίζει!!
ΥΛΙΚΑ για μια φόρμα 26 εκ.
Για τη ζύμη
120 γρ. καστανή ζάχαρη + 130 γρ. για το πασπάλισμα
200 ml χλιαρό γάλα
100 γρ. βούτυρο λιωμένο, χλιαρό + 40 γρ. λιωμένο για την επικάλυψη
2 αυγά μεσαία, σε θερμοκρασία δωματίου
1 φακελάκι (8 γρ.) μαγιά ξηρή
1 κ.γλ. μαχλέπι
1 κ.γλ. κακουλέ
1 κ.γλ. κανέλα + 1 κ.γλ. κανέλα για το πασπάλισμα
2 κάψουλες βανιλίνη
1/3 κ.γλ. αλάτι
560 γρ. αλεύρι για τσουρέκι + λίγο ακόμα για το πλάσιμο
Για τη γέμιση
100 γρ. μαύρες σταφίδες
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Στο μπολ του μίξερ και χρησιμοποιώντας το εξάρτημα για το χτύπημα των αυγών, βάζουμε τη ζάχαρη, το γάλα, το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά, τη μαγιά, το μαχλέπι, τον κακουλέ, την κανέλα και τις βανιλίνες και αφήνουμε το μείγμα να χτυπηθεί μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά.
Προσθέτουμε το 1/3 από το αλεύρι και το αλάτι και χτυπάμε το μείγμα λίγο ακόμη.
Αλλάζουμε το εξάρτημα και βάζουμε το εξάρτημα για το ζύμωμα.
Προσθέτουμε τις σταφίδες* και σε άλλες 2-3 δοσεις το υπόλοιπο αλεύρι** και αφήνουμε το μείγμα που έχει γίνει ζύμη να χτυπηθεί για 10 λεπτά.
Η ζύμη γίνεται μαλακή και ελαστική αλλά δεν κολλάει στα χέρια.
Είναι περίπου 1230 γραμμάρια.
Θερμαίνουμε τον φούρνο στους 35 βαθμούς Κελσίου (προσοχή όχι περισσότερο γιατί θα καταστραφεί η μαγιά).
Καλύπτουμε το μπολ με τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη (για να μην κάνει κρούστα) και το βάζουμε στον φούρνο για 40-45 λεπτά ή μέχρις ότου φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο.
Καλύπτουμε τον πάτο μιας φόρμας του κέικ με τρύπα στη μέση με αντικολλητικό χαρτί.
Βγάζουμε από το φούρνο και ξεφουσκώνουμε τη ζύμη.
Τη ζυμώνουμε για 1 λεπτό και 24 μπαλίτσες των 51 γραμμαρίων.
Σε ένα μπολ, έχουμε τα 40 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο και σε ένα άλλο τα 130 γρ. καστανής ζάχαρης με τη 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα.
Περιχύνουμε τις μπαλίτσες ζύμης με το βούτυρο και απαλά με τα χέρια μας τις βουτυρώνουμε απ' όλες τις πλευρές.
Τοποθετούμε μια σειρά μπαλίτσες ζύμης στη φόρμα, γύρω γύρω και τις πασπαλίζουμε με την κανελοζάχαρη.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο σε δεύτερη σειρά με τις υπόλοιπες και τις πασπαλίζουμε κι αυτές με την κανελοζάχαρη.
Βάζουμε τη φόρμα στο φούρνο και πάλι, στους 35 βαθμούς Κελσίου και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει.
Μόλις φουσκώσει βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και δυναμώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Μόλις ο φούρνος αποκτήσει την επιθυμητή θερμοκρασία, βάζουμε το τσουρέκι μας να ψηθεί για 40-45 λεπτά, στην μεσαία σχάρα.
Αφού ψηθεί, βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει και μετά ξεφορμάρουμε σε σχάρα για να κρυώσει τελείως.
Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε πασχαλιάτικα αρώματα. 

Παραλλαγή από το βιβλίο "Μαγικές ζύμες", Αργ. Μπαρμπαρίγου

22 σχόλια:

  1. Ωωωωω!
    Τρία σε ένα, απλά τέλεια!
    Μ΄ αρέσουν τα εναλλακτικά γλυκοτσουρεκοψωμάκια!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ τώρα δεν θα καθίσω να το ονοματίσω, θα καθίσω να σερβιριστώ!
    Εντυπωσιακό το τσουρέκι σου Κική μου και σίγουρα πεντανόστιμο!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεμάτο γεύση σίγουρα θα είναι Κική μου, οπότε γιατί να "σπαζοκεφαλιάζουμε" να λύσουμε γρίφους τέτοια ώρα :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι άσχημο κάνεις εσύ; Εμένα δεν με νοιάζει τι είναι..εγώ το θέλω..και να δούμε πότε θα σιάξει ο καιρός να έρθω μαζί με την Ολίνα που μένει κοντά σου να τα πούμε και να τα..δοκιμάσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α, κι εγώ θα πάρω το μέρος των κοριτσιών πιο πάνω...
    Σιγά μην κάτσω να σκάσω για το όνομα που θα πάρει!!! ΦΕΡΕ ΜΙΑ/ΔΥΟ ΜΕΡΙΔΟΥΛΕΣ ΑΜΕΣΩΩΩΩΩΩΣ!!!
    ;-)
    Καλή Μεγάλη Εβδομάδα, κορίτσι μου!
    ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εύκολη η παρασκευή του, πρωτότυπη η εικόνα του, η γεύση του όμως πρέπει να είναι
    τέλεια!
    Μου αρέσουν πολύ τα τσουρέκια και όλες οι διαφορετικές εκδοχές του!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το πασπάλισμα με την κανελοζάχαρη πόσο υπέροχο!
    Γευστικό και αρκετά πρωτότυπο το τσουρέκι σου Κική!
    Και μου αρέσει πολύ η υφή του όπως φαίνεται στις φωτογραφίες με τομή.
    Σε φιλώ, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φαίνεται τόσο λαχταριστό που καθόλου δε με ενδιαφέρει πως θα το πούμε, χιχι!
    Υπέροχο Κικίτσα...καταγράφεται φυσικά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αυτο το monkey bread το εχω βαλει στο ματι αρκετο καιρο(το ειχα δει στο βιβλιο του Ακη Πετρετζικη),τωρα που το βλεπω και απο σενα κικιτσα τοσο λαχταριστο νομιζω οτι πρεπει να το φτιαξω!!
    καλο Πασχα και πολλα φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εχουμε 3 εναλλακτικες να το ονομάσουμε Κική μου ..χιχι.
    Οπως και να λεγεται φαίνεται πεντανόστιμο. Ωραία αρώματα και είμαι σίγουρη πως έγινε ανάρπαστο.
    Ωραίο αυτό το σχέδιο που βαζεις τα μπαλάκια στη φόρμα.

    Καλό Πάσχα εύχομαι να είσαι καλά :)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φοβερό! Το όνομα "μαϊμουδόψωμο" είναι προτιμότερο γιατί σε κάνει να χαμογελάς :)
    Η μεμβράνη όπου σκεπάζεις το μπολ δεν καίγεται αν αφήσεις τη ζύμη να φουσκώσει στον φούρνο? Πιθανολογώ βέβαια πως οι 35 βαθμοί είναι χαμηλοί και δεν επηρεάζουν. Θα το κάνω το κόλπο γιατί η ζύμη μου πάντα πιάνει κρούστα! Α, και το φούσκωμα της ζύμης μέσα στον φούρνο από εσένα το διάβασα και πετυχαίνει πάντα!
    Καλές γιορτινές προετοιμασίες λοιπόν! Αν δεν τα ξαναπούμε, εύχομαι να έχεις ένα υπέροχο Πάσχα με καλή παρέα και φυσικά καλό φαγητό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν με απασχολεί πως θα το λέω αρκεί να το φάω χαχα!! Τα Μonkey bread δεν παίζονται και υπάρχει μεγάλη ποικιλία για να μην βαριόμαστε!! Πιάσε μου ένα μπαλάκι κανελοζαχαρομένο βρε Κικίτσα!!!
    Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είμαι 100% σίγουρη θα είναι τέλειο!Αχ βρε Κική μου!Να μην ήμουν από τις αδύνατες που πασχίζουν να πάρουν βάρος??? Χεχε!Καλό Πάσχα με Υγεία και Πολλή Αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τέλεια η παρουσίαση Κική! πρέπει να είναι πολύ γευστικό!
    Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΩΩΩ τί νόστιμο που φαίνεται !! Πολύ γλυκιά και νόστιμη πρόταση Κική μου!! Καλό Πάσχα σου εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δε θέλω να λύσω κανένα γρίφο! Θέλω να το φάάάω!!!
    Καλή Ανάσταση Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Όπως και να λέγεται, φαίνεται θαυμάσιο, Κική μου!!!
    Καλή Ανάσταση, σου εύχομαι και καλό κι ευλογημένο Πάσχα!
    Πολλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Όπως και να το ονομάσουμε φαίνεται υπέροχο,
    δεν απορώ που εξαφανίστηκε τόσο γρήγορα!
    Καλό Πάσχα Κικί. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μπορω να το τσιμπλογάω, όσο θα λύνεται ο γρίφος?

    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ ωραία παραλλαγή! Τέλειο συνοδευτικό για καφεδάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!