Τηγανιά μανιταριών... η πιο νόστιμη χορτοφαγική λιχουδιά


Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Τί λέτε να αρχίσουμε την εβδομάδα μας με ένα πιάτο γεμάτο νοστιμιά αλλά με λίγες θερμίδες;; Πιάτο γεμάτο χρώματα και γήινες μυρωδιές, ειδικά φτιαγμένο για όσους λατρεύουν τα μανιτάρια, όπως εγώ.
Παλιότερα, ούτε που θα σκεφτόμουν να φτιάξω ένα τέτοιο πιάτο... τώρα έχω αποκτήσει μια, σχεδόν εμμονική, λατρεία σ' αυτούς τους μύκητες που αποτελούν ένα από τους θησαυρούς τις φύσης με τα άπειρα είδη και τις διαφορετικές γεύσεις, περισσότερο ή λιγότερο έντονες και χαρακτηριστικές. 
Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι τα θεωρούσαν εκλεκτή τροφή ενώ οι Φαραώ πίστευαν ότι προσφέρουν αθανασία και γι αυτό απαγόρευαν στους απλούς ανθρώπους να τα καταναλώνουν.
Με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, φώσφορο, κάλιο και χαλκό, χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, υδατάνθρακες και νάτριο είναι η ιδανική τροφή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, τους διαβητικούς, υπερτασικούς και όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη. Με πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αποτελούν το τέλειο υποκατάστατο του κρέατος αλλά και την καλύτερη λιχουδιά για τους χορτοφάγους και μη.
Μια εύκολη, χορτοφαγική τηγανιά σήμερα... με λίγες θερμίδες και πολλή νοστιμιά για μικρούς και μεγάλους και ελαφρώς ...ανατρεπτική με 3 είδη μανιταριών και το κόκκινο ημίγλυκο κρασί να παίρνει τη θέση του λευκού. Μια γνωστή ιδέα σε νέα εκδοχή!!
Πάμε να δούμε τις λεπτομέρειες;
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες σαν κυρίως πιάτο 
  • 300 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, σε κομμάτια
  • 300 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, σε κομμάτια
  • 250 γρ. μανιτάρια λευκά, σε κομμάτια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, σε φέτες
  • 1 κομμάτι κόκκινη πιπεριά, σε καρεδάκια
  • 1 κομμάτι κίτρινη πιπεριά, σε καρεδάκια
  • 1 κομμάτι πορτοκαλί πιπεριά, σε καρεδάκια
  • 8 φέτες λιαστής ντομάτας (σε λάδι), ψιλοκομμένες
  • 200 ml κόκκινο ημίγλυκο κρασί (εναλλακτική ροζέ ημίγλυκο ή ημίξηρο)
  • 1/2 κ.γλ. ρίγανη
  • 1/3 κ.γλ. θυμάρι
  • 1/3 κ/γλ. Αλάτι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Ρύζι μπασμάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια πορτομπέλο και τα λευκά είτε με τον παραδοσιακό τρόπο τρίβοντάς τα με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανάκι είτε ξεφλουδίζοντάς τα και πλένοντάς τα με λίγο νερό (όπως κάνω εγώ αν και τα μανιτάρια απορροφούν νερό και το βγάζουν ύστερα στο τηγάνι).
  2. Σε αντικολλητικό τηγάνι βαθύ βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά.
  3. Αφήνουμε να μαραθούν λίγο και προσθέτουμε τα κομμένα μανιτάρια.
  4. Τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά γιατί καθώς αυτά σοτάρονται βγάζουν και υγρά.
  5. Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, το κρασί, τη ρίγανη, το θυμάρι και το αλάτι και αφήνουμε τα μανιτάρια να βράσουν σε σιγανή προς μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά τους.
  6. Σερβίρουμε με ωραίο, αρωματικό ρύζι μπασμάτι σαν κυρίως πιάτο, με ψάρι τηγανιτό, ψητό ή στον ατμό ή με κοτόπουλο και κρέας ψητό σαν συνοδευτικό.
Tante Kiki
43 Comments
No