Καλημέρα και χρόνια πολλά! Και του χρόνου με υγεία! Σήμερα θα σου δείξω μικρούς, παχουλούς κόμπους με όλα τα αρώματα και τη νοστιμιά της μεσογειακής κουζίνας. Μη μου πεις ότι δεν σου αρέσουν! Μόλις σου πω τί έχουν μέσα θα τους λατρέψεις. Λοιπόν, ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι, σκόρδο και κεφαλοτύρι!! Τώρα θα μου ξαναπείς ότι μπορεί και να μην σου αρέσουν; Δεν νομίζω! Εξ άλλου, μπορείς να τους απολαύσεις και σαν δεκατιανό (αν δεν είσαι φαν του γλυκού), και με το μεσημεριανό γεύμα (ειδικά αν είναι σούπα... δοκίμασε μάλιστα με μανιταρόσουπα) αλλά και για το δείπνο με μια πλούσια σαλάτα.
- 400 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 260-270 ml (περίπου) χλιαρό νερό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 2-3 κ.σ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
- 1/2 κ.γλ. ρίγανη
- 2/3 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
Για την επιφάνεια
- 4 σκελίδες σκόρδου
- 80-100 ml ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Ρίγανη
- Πάπρικα γλυκιά
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε την μαγιά, τη ρίγανη, το σκόρδο και το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε ξανά.
- Βάζουμε σε μια κανάτα-δοσομετρητή (ή ένα ποτήρι) 270 ml χλιαρό νερό και ρίχνουμε τα 200 ml μέσα στο μπολ με τα στερεά υλικά.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αρχίζουμε το ζύμωμα.
- Σταδιακά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα 60 ml και μόνον αν δούμε ότι η ζύμη μας είναι σφιχτή προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό.
- Η τελική ζύμη πρέπει να κολλάει λίγο στα χέρια.
- Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με ελαιόλαδο, την σκεπάζουμε με μια διαφανή μεμβράνη και μια πετσέτα και την αφήνουμε για 40-50 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Μετά, διπλώνουμε 2-3 φορές την ζύμη και κόβουμε σε κομμάτια των 50 γραμμαρίων (ή των 30 γρ. για να κάνουμε μικρότερα σκορδόψωμα).
- Αφού πλάσουμε τα σκορδοψωμάκια και τα τοποθετήσουμε σε ένα ταψί (λαμαρίνα), βάζουμε στο multi τις σκελίδες σκόρδου, το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό και αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε έναν χυλό.
- Με ένα πινέλο, αλείφουμε την επιφάνεια με τον χυλό αυτό.
- Πασπαλίζουμε τα σκορδοψωμάκια με αλάτι, ρίγανη και, αν θέλουμε, πάπρικα.
- Τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν.
- Βάζουμε στο κάτω μέρος του φούρνου ένα μεταλλικό μπολ γεμάτο νερό και τον προθερμαίνουμε σε αντιστάσεις και αέρα στους 190 βαθμούς.
- Τοποθετούμε το ταψί στην 2η (ή 3η) σχάρα από κάτω και ψήνουμε για 25-27 λεπτά (περίπου) ή μέχρι να δούμε ότι έχουν πάρει ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα.
- Με 50 γραμμάρια, το κάθε ψωμάκι γίνεται αρκετά μεγάλο. Αν το θέλουμε σαν ορεκτικό μπορούμε να κάνουμε το κάθε ψωμάκι-κόμπο και με 30 γρ.
- Μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι αρωματικά θέλουμε.