Σκορδοψωμάκια με αρωματικά


Σκορδοψωμάκια με αρωματικά

Καλημέρα και χρόνια πολλά! Και του χρόνου με υγεία! Σήμερα θα σου δείξω μικρούς, παχουλούς κόμπους με όλα τα αρώματα και τη νοστιμιά της μεσογειακής κουζίνας. Μη μου πεις ότι δεν σου αρέσουν! Μόλις σου πω τί έχουν μέσα θα τους λατρέψεις. Λοιπόν, ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι, σκόρδο και κεφαλοτύρι!! Τώρα θα μου ξαναπείς ότι μπορεί και να μην σου αρέσουν; Δεν νομίζω! Εξ άλλου, μπορείς να τους απολαύσεις και σαν δεκατιανό (αν δεν είσαι φαν του γλυκού), και με το μεσημεριανό γεύμα (ειδικά αν είναι σούπα... δοκίμασε μάλιστα με μανιταρόσουπα) αλλά και για το δείπνο με μια πλούσια σαλάτα.

Σκορδοψωμάκια με αρωματικά

Αυτούς τους παχουλούτσικους σκορδοκόμπους, που λες, τους είχα βάλει στο μάτι εδώ και καιρό. Βέβαια, αυτοί που είχα δει, δεν είχαν ρίγανη ούτε κεφαλοτύρι κι έτσι, εγώ η λιχούδα 😉 έκανα, ως συνήθως, τα δικά μου κι έβαλα ό,τι ήθελα. Αλάνθαστη συνταγή! Να το κάνεις εκτός κι αν η συνταγή, σου αρέσει ακριβώς όπως είναι.

Σκορδοψωμάκια με αρωματικά

Όταν, λοιπόν, μπήκα στην κουζίνα για να τους ετοιμάσω κι άρχισα το ζύμωμα που είναι υπόθεση 5 λεπτών δεν έβλεπα την ώρα να φουσκώσουν για να τους πλάσω και να τους φουρνίσω. Κι αφού τους φούρνισα δεν έβλεπα την ώρα να τους ξεφουρνίσω. Άσε που στο τέλος, μόλις τους βγάλεις από τον φούρνο, έτσι όπως είναι ζεστοί μπορείς να τους αλείψεις και πάλι με λίγο βούτυρο αυτή την φορά κι από πάνω να προσθέσεις λίγο θυμάρι ή λίγο δεντρολίβανο και θα γίνουν μοναδική λιχουδιά! 

Σκορδοψωμάκια με αρωματικά

Κι αν έχεις "βλαστάρια" που τους αρέσουν οι αλμυρές νοστιμιές δεν έχεις παρά να βάλεις έναν κόμπο σε ένα ταπεράκι ή ένα ειδικό σακουλάκι (ξέρεις εκείνο το χάρτινο που το βρίσκεις στο μάρκετ και το κλείνεις με μια αυτοκόλλητη ταινία) και να του το δώσεις για το διάλειμμα στο σχολείο. Πεντανόστιμο, υγιεινό και θρεπτικό ταυτόχρονα. Κι αν, τελικά, σε έπεισα να το φτιάξεις, διάβασε τη συνταγή! 😊

Σκορδοψωμάκια με αρωματικά

Σκορδοψωμάκια με αρωματικά
                 

Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Μέτρια, σε μέγεθος ψωμάκια  ιδανικά για κολατσιό  ή ορεκτικό.
Μερίδες: 16 ψωμάκια των 50 γρ.
ΥΛΙΚΑ
    Για τα ψωμάκια
    • 400 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
    • 260-270 ml (περίπου) χλιαρό νερό
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 κ.γλ. ζάχαρη
    • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
    • 1/2 κ.γλ. αλάτι
    • 2-3 κ.σ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
    • 1/2 κ.γλ. ρίγανη 
    • 2/3 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη

    Για την επιφάνεια
    • 4 σκελίδες σκόρδου
    • 80-100 ml ελαιόλαδο
    • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • Αλάτι 
    • Ρίγανη
    • Πάπρικα γλυκιά
       
      ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
      1. Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
      2. Προσθέτουμε την μαγιά, τη ρίγανη, το σκόρδο και το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε ξανά.
      3. Βάζουμε σε μια κανάτα-δοσομετρητή (ή ένα ποτήρι) 270 ml χλιαρό νερό και ρίχνουμε τα 200 ml μέσα στο μπολ με τα στερεά υλικά.
      4. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αρχίζουμε το ζύμωμα.
      5. Σταδιακά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα 60 ml και μόνον αν δούμε ότι η ζύμη μας είναι σφιχτή προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό.
      6. Η τελική ζύμη πρέπει να κολλάει λίγο στα χέρια.
      7. Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με ελαιόλαδο, την σκεπάζουμε με μια διαφανή μεμβράνη και μια πετσέτα και την αφήνουμε για 40-50 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
      8. Μετά, διπλώνουμε 2-3 φορές την ζύμη και κόβουμε σε κομμάτια των 50 γραμμαρίων (ή των 30 γρ. για να κάνουμε μικρότερα σκορδόψωμα).
      9. Αφού πλάσουμε τα σκορδοψωμάκια και τα τοποθετήσουμε σε ένα ταψί (λαμαρίνα), βάζουμε στο multi τις σκελίδες σκόρδου, το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό και αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε έναν χυλό.
      10. Με ένα πινέλο, αλείφουμε την επιφάνεια με τον χυλό αυτό.
      11. Πασπαλίζουμε τα σκορδοψωμάκια με αλάτι, ρίγανη και, αν θέλουμε, πάπρικα.
      12. Τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν.
      13. Βάζουμε στο κάτω μέρος του φούρνου ένα μεταλλικό μπολ γεμάτο νερό   και τον προθερμαίνουμε σε αντιστάσεις και αέρα στους 190 βαθμούς.
      14. Τοποθετούμε το ταψί στην 2η (ή 3η) σχάρα από κάτω και ψήνουμε για 25-27 λεπτά (περίπου) ή μέχρι να δούμε ότι έχουν πάρει ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα.
      ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
      • Με 50 γραμμάρια, το κάθε ψωμάκι γίνεται αρκετά μεγάλο. Αν το θέλουμε σαν ορεκτικό μπορούμε να κάνουμε το κάθε ψωμάκι-κόμπο και με 30 γρ.
      • Μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι αρωματικά θέλουμε.

      Σκορδοψωμάκια με αρωματικά
      Tante Kiki
      0 Comments
      No