Αμπελοφάσουλα με καραμελωμένα κρεμμύδια, λιαστές ντομάτες και αμύγδαλα


Αμπελοφάσουλα με καραμελωμένα κρεμμύδια, λιαστές ντομάτες και αμύγδαλα

Φασολάκια ή μάλλον αμπελοφάσουλα amandine σύμφωνα τους Γάλλους αλλά για μένα μια βάση για να μπορέσω να βάλω τη δική μου πινελιά και να απογειώσω τούτο το συνοδευτικό. Όχι, δεν το κάνω σαν σαλάτα, ούτε σαν ζεστή σαλάτα που θα μπορούσε να είναι, αν διατηρούσα την πασίγνωστη γαλλική συνταγή. 

Αμπελοφάσουλα με καραμελωμένα κρεμμύδια, λιαστές ντομάτες και αμύγδαλα

Για μένα, το τελικό αυτό πιάτο είναι ένα ιδιαίτερα νόστιμο συνοδευτικό για ψητό κρέας αλλά και ψάρι αλλά μετατρέπεται και σε ένα καταπληκτικό, χορτοφαγικό κυρίως πιάτο που η ελαφρά του οξύτητα (από την κρέμα βαλσαμικού) ανταγωνίζεται με την ελαφριά γλύκα των δαμάσκηνων για το ποια θα πρωτοσαγηνέψει τον ουρανίσκο. Το βούτυρο κρύβεται στην αρχή αλλά στο τέλος εμφανίζεται η επίγευσή του και τελικά, αυτά τα φασολάκια γίνονται ένα πιάτο, κυριολεκτικά, εθιστικό!

Αμπελοφάσουλα με καραμελωμένα κρεμμύδια, λιαστές ντομάτες και αμύγδαλα

Σε ένα γιορτινό τραπέζι όπως αυτό των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς όπου τα πράσινα συνοδευτικά είναι απαραίτητα, τα αγαπημένα μου στρογγυλά φασολάκια δίνουν τη δική τους νότα. Κι αν με ρωτήσεις γιατί τα στρογγυλά και όχι τα πλατιά φασολάκια θα σου πω, πρώτον ότι η γεύση τους διαφέρει μια και είναι λιγότερο γλυκιά και, δεύτερον, ότι ταιριάζουν απόλυτα με ξινούτσικες προσθήκες λεμονιού και ξιδιού πασπαλισμένα με ξηροκάρπια ή σουσάμι. 

Τα γιορτινά αμπελοφάσουλα 
       Αμπελοφάσουλα με καραμελωμένα κρεμμύδια, λιαστές ντομάτες και αμύγδαλα
         Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Το απόλυτο συνοδευτικό για κάθε τραπέζι με ψητό κρέας 
Μερίδες: 3 - 4
ΥΛΙΚΑ
    • 420 γρ. στρογγυλά φασολάκια κατεψυγμένα
    • 2 κρεμμύδια, σε φέτες
    • 2 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού
    • 1 κ.γλ. μουστάρδα (προαιρετικά)
    • 4-5 λιαστές ντομάτες, κομμένες
    • 5-6 δαμάσκηνα ξερά (προαιρετικά)
    • 1 κ.γλ. ζάχαρη καστανή 
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 κ.σ. βούτυρο
    Γαρνίρισμα
    • 2 κ.σ. αμύγδαλα φιλέ (καβουρδισμένα ή όχι)
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα φασολάκια για 4-5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην αλλάξουν χρώμα.
        2. Μόλις τα βγάλουμε από την κατσαρόλα τα βουτάμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για να διατηρήσουν το χρώμα τους.
        3. Σε βαθύ τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
        4. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια να καραμελώσουν (χρειάζονται περίπου 8-10 λεπτά) και μόλις γίνει αυτό προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες και τα δαμάσκηνα κομμένα στη μέση.
        5. Αφήνουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε και τα φασολάκια.
        6. Τα ανακατεύουμε προσεκτικά και αποσύρουμε από τη φωτά.
        7. Τέλος, πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και σερβίρουμε.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        Χρησιμοποιούμε καστανή ζάχαρη για να καραμελώσουμε πιο γρήγορα τα κρεμμύδια αν και, κανονικά, μπορούν να καραμελώσουν χωρίς ζάχαρη αλλά θέλουν τον χρόνο τους.

        Αμπελοφάσουλα με καραμελωμένα κρεμμύδια, λιαστές ντομάτες και αμύγδαλα
        Tante Kiki
        0 Comments
        No