Πανεύκολο, αφράτο με κόρα τόσο όσο...τραγανή αυτή η φόρμα λαδιού είναι το πιο ξεκούραστο ψωμάκι που μπορούμε να φτιάξουμε. Προϋπόθεση; Το βραδάκι να ανακατέψουμε απλά τα υλικά με ένα μαχαίρι (όχι μυτερό, ούτε με "δόντια"), να το αφήσουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, περίπου, και να το βάλουμε σε καλά λαδωμένη φόρμα του κέικ. Αφού το αλείψουμε με ελαιόλαδο και το καλύψουμε καλά με διαφανή μεμβράνη το αφήνουμε να αποκοιμηθεί όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
Ποιός δεν ονειρεύεται μια κουζίνα γεμάτη με μοσχοβολιά φρεσκοψημένου ψωμιού; Ποιός δεν ονειρεύεται μια φέτα από ένα αφράτο, χλιαρό, σπιτικό ψωμί; Νομίζω ότι όποιος έχει γευτεί τη νοστιμιά ενός σπιτικού ψωμιού, όποιο κι αν είνα αυτό δεν την ξεχνά ή καλύτερα την αναπολεί. Είναι μια γεύση που ξυπνά αναμνήσεις άλλης εποχής.
Τώρα, λοιπόν, που εξαιτίας αυτής της πανδημίας κορονοϊού είμαστε αναγκασμένοι να μείνουμε πολλές ώρες στο σπίτι, είναι ευκαιρία για σκέψη, διάβασμα, παρεούλα με την οικογένεια και απολαυστικά οικογενειακά γεύματα με χειροποίητο ψωμί και καλομαγειρεμένα φαγητά. Τουλάχιστον ας περνάμε καλά μέχρι να περάσει όλη αυτή η περιπέτεια και επιστρέψουμε και πάλι στην πολυάσχολη καθημερινότητά μας.
Φόρμα λαδιού
Περιγραφή: Καρβελάκι λαδιού, πανεύκολο και πολύ αφράτο.
ΥΛΙΚΑ
- 350-360 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις*
- 300 γρ. χλιαρό νερό
- 1 κ.γλ. μαγιά ξηρή
- 1 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
- 1 1/2 κ.γλ. κοφτό αλάτι
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για την φόρμα και την επιφάνεια του ψωμιού
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το ελαιόλαδο.
- Στο νερό διαλύουμε το αλάτι.
- Προσθέτουμε το νερό στο αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα μαχαίρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιογενή και μαλακή.
- Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει περίπου για 1 ώρα.
- Μετά, καλύπτουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με αντικολλητικό χαρτί.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο το χαρτί και βάζουμε μέσα τη ζύμη μας.
- Ισιώνουμε την επιφάνεια και την αλείφουμε με ελαιόλαδο.
- Καλύπτουμε τη φόρμα καλά με αντικολλητική μεμβράνη.
- Βάζουμε την φόρμα στο ψυγείο για όλη τη νύχτα.
- Το πρωί, έχει, ήδη, ξαναφουσκώσει και βγάζουμε τη φόρμα με το ψωμί από το ψυγείο.
- Την αφήνουμε για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος ενώ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου, σε αντιστάσεις και αέρα.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά τους 190 βαθμούς Κελσίου και μετά χαμηλώνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι η επιφάνεια του ψωμιού έχει πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
- Ξεφουρνίζουμε το ψωμί, το βγάζουμε επάνω σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να το βάλουμε στην κατάψυξη για να διατηρηθεί φρέσκο, κομμένο στη μέση ή σε φέτες.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Φυσικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι αλεύρι θέλουμε αρκεί να προσαρμόζουμε την αναλογία του νερού.
- Αν δεν θέλουμε την κόρα τραγανή, μόλις βγάλουμε το ψωμί από τον φούρνο το ψεκάζουμε με λίγο νερό και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα μέχρι να κρυώσει.
- *Αν θέλουμε το ψωμάκι μας πολύ αφράτο και με μαλακή, σχετικά κόρα, χρησιμοποιούμε μόνον αλεύρι για τσουρέκι ή αλεύρι ζαχαροπλαστικής.
- Αν δεν θέλουμε την κόρα τραγανή, μόλις βγάλουμε το ψωμί από τον φούρνο το ψεκάζουμε με λίγο νερό και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα μέχρι να κρυώσει.
- *Αν θέλουμε το ψωμάκι μας πολύ αφράτο και με μαλακή, σχετικά κόρα, χρησιμοποιούμε μόνον αλεύρι για τσουρέκι ή αλεύρι ζαχαροπλαστικής.