Αποκαλόκαιρο! Φτάσαμε στο τέλος του Αυγούστου κι από κει με ένα βήμα περάσαμε την πύλη του φθινοπώρου με όλα όσα σημαίνει αυτό! Αρχές Σεπτεμβρίου πια! Κεφάλια μέσα λοιπόν και, αν και ακόμα δεν θέλεις να ακούς την ευχή "καλό φθινόπωρο", πόσο μάλλον "καλό χειμώνα", γύρισες στη δουλειά και τις χαρές μιας καθημερινότητας τόσο διαφορετικής απ' αυτήν του καλοκαιριού!
Ωστόσο, πριν αποχαιρετήσουμε για τα καλά την αγαπημένη εποχή της χαλάρωσης τί θα έλεγες να οργανώσουμε μια βραδιά μπυροκατάνυξης; Και σου έχω έτοιμο έναν μπυρομεζέ ...άλλο πράγμα... από κείνους που με την πρώτη μπουκιά τους ερωτεύεσαι! Το δίχως άλλο θα τον λατρέψεις κι αν είσαι χορτοφάγος ...τότε θα τον λατρέψεις ακόμα περισσότερο! Αν πάλι το θέλεις το κρεατάκι σου... τότε συνδύασέ τον με ψητά, χωριάτικα λουκάνικα κι άσε την αύρα να σε δροσίζει και τους φίλους να σου φτιάχνουν τη διάθεση με κουβεντούλα χωρίς τέλος! Ααααα, κι εκείνη τη σκέψη για το γραφείο, τη δουλειά, το πρόγραμμα, το ωράριο ...ξέχασέ τα επιτέλους! Άστα... από βδομάδα πάλι!!!
Ο μεζές, λοιπόν, που σου λέω, είναι ό,τι καλύτερο! Σκέψου όλα τα λαχανικά που έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή και είναι στα καλύτερά τους και διάλεξε... κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές πολύχρωμες αλλά και πατάτες, μανιτάρια και κρεμμύδια κι όλα αυτά πασπαλισμένα με κατακίτρινο κουρκουμά ή, αν θέλεις, λίγο κρόκο Κοζάνης! Απογείωση!
Τώρα εσύ θα σκέφτεσαι... και πόση ώρα θα χρειαστώ στην κουζίνα για όλα αυτά; Εεεε μη τα θέλουμε κι όλα δικά μας, μια διαδικασία ο μεζές την έχει... άντε να τα καθαρίσεις, να τα κόψεις να τα τηγανίσεις όλα αυτά! Κι έπειτα, θα πουν κάποιοι, είναι τηγανιτά ...άρα ανθιυγεινά! Οκ, καλά τα υγιεινά αλλά το καλοκαιράκι το θέλει και λίγο το τηγάνι του... ναι, ναι, σίγουρα με μέτρο!
Τηγανιά λαχανικών
Περιγραφή: Ποικιλία λαχανικών που μπορεί να γίνει μεζές αλλά και κανονικό γεύμα.
Μερίδες: 4
ΥΛΙΚΑ
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 4 πιπεριές πολύχρωμες (κόκκινη, πορτοκαλί, κίτρινη, πράσινη)
- 500 γρ. ασπρομανίταρα
- 2 μεγάλες πατάτες
- 2 μελιτζάνες
- 2 κολοκυθάκια
- Ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γλ. κουρκουμά
- 1 πρέζα ρίγανη
- Αλάτι & Πιπέρι
- Φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια, τα κόβουμε σε φέτες (όχι πολύ λεπτές) που τις αφήνουμε ολόκληρες ή τις κόβουμε στη μέση και αλατίζουμε.
- Κόβουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες σε φέτες και τα μανιτάρια στη μέση και τα αλατίζουμε ελαφρά.
- Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τις πατάτες.
- Μόλις δούμε ότι έχουν πάρει ένα ελαφρώς χρυσόξανθο χρώμα (και πριν να είναι έτοιμες) προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές.
- Πασπαλίζουμε με τον μισό κουρκουμά και λίγο πιπέρι και αφήνουμε να σοταριστούν / τηγανιστούν για λίγο (έτσι ώστε να μην μαλακώσουν εντελώς) και τα βγάζουμε από το τηγάνι σε μια πιατέλα.
- Βάζουμε στο τηγάνι λίγο ακόμα ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια αφού τα πασπαλίσουμε με τον υπόλοιπο κουρκουμά, μέχρι να δούμε ότι έχουν, και έχουν αποκτήσει ένα ωραίο χρώμα.
- Βγάζουμε το κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες από το τηγάνι και ρίχνουμε τα μανιτάρια.
- Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και λίγο πιπέρι και αφήνουμε να τηγανιστούν μέχρι να μαλακώσουν.
- Βάζουμε και τα μανιτάρια στην πιατέλα και αφού, ανακατέψουμε ελαφρά και προσεκτικά, πασπαλίζουμε με φρέσκο μαϊντανό.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
* Η παραλλαγή μιας συνταγής που έχει τη βάση της σε μια γνωστή σπεσιαλιτέ της Νάξου, τις "πατάτες πενταράτες", όπως λέγεται, μόνο που η συγκεκριμένη απέκτησε κι άλλα λαχανικά εκτός από πατάτες και κρεμμύδια.
Κι αν δεν θέλουμε τηγανιά λαχανικών μπορούμε να δούμε ΕΔΩ τη συνταγή για τα αντίστοιχα ψητά λαχανικά όπου αντί ασπρομανίταρα μπορούμε να προσθέσουμε μανιτάρια πλευρώτους.
Θαυμάσιο! Από τις φωτογραφίες και μόνο, προϊδεάζεσαι για το τί θα επακολουθήσει!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιαμ! Μιαμ!
'Γεια στα χεράκια σου, Κική μου!
ΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά!
Μμμ... χαίρομαι που σου άρεσε κι αν έρθεις προς τα μέρη μας ειδοποίησέ με να σου την φτιάξω!!
ΔιαγραφήΦιλάκια πολλά πολλά!!
Λαχταριστο τα αγαπώ τα λαχανικά
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σαιζόν
Σε φιλώ πολύ
Σε διαβάζω και στο fb
Είναι πεντανόστιμο μέσα στην απλότητά του Ελένη μου!
ΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Μμμ, φαίνεται νοστιμότατο. Ευχαριστούμε για τη συνταγή, Κική μου. Καλό Σεπτέμβρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Μία μου... αξίζει ο μεζές αυτός! Καλό φθινόπωρο να έχουμε!
ΔιαγραφήΓεια σου Κική! Είμαι φαν των λαχανικών και δεν λέω ποτέ όχι σε μια νέα πρόταση! Την κρατάω τη συνταγή σου και την βάζω στα προσεχώς! Φιλάκια πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σας αρέσει Ευγενία μου!! Όταν την δοκιμάσεις πες μου εντυπώσεις!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Λαχταριστό το πίατο σου Κικιτσα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε υπέροχα χρώματα και αρώματα!
Ευχαριστούμε για την πανέμορφη συνταγή !!
Καλο μηνα και Καλο Φθινόπωρο!!Φιλάκια!
Χαίρομαι που σου άρεσε σαν ιδέα Δήμητρά μου!!!
ΔιαγραφήΕπίσης καλό φθινόπωρο!
Φιλάκια!
Πολύ μου αρέσει αυτή η χορτοφαγική τηγανιά! Η μπύρα φυσικά και πάει με διάφορα, όχι μόνο κρέατα κι αλλαντικά. Καλή βδομάδα και με συνέχεια καλοκαιρινών "αποδράσεων", έστω και μέσα στην κουζίνα! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, κι εγώ νομίζω ότι μια κρύα μπύρα του ταιριάζει απόλυτα!
ΔιαγραφήΚαλή συνέχεια!
Πολύ ωραίο Κική μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική ιδέα κι ειναι ωραίο μεζεδάκι έτσι οπως λες για μπυρα.
Ο κουρκουμάς μου αρέσει.
Φιλιά πολλά
Είναι ένας μεζές υπέροχος Μάριον και με τον κουρκουμά... απογειώνεται!
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
Από ποικιλία και χρώμα σκίζει άρα και η γεύση θα είναι υπέροχη! Όσο για το τηγανιτό αν είναι αντικολλητικό το τηγάνι και προσέξεις το λάδι μια χαρά θα είμαστε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω τα λαχανικά Κική μου και θα το φτιάξω το μεζέ σου. Καλό φθινόπωρο και στην υγεία μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν με νοιάζει καθόλου που είναι ανθυγιεινά... φαίνεται τόσο λαχταριστό το πιάτο και μόνο με την αίσθηση της μυρωδιάς μου τρέχουν τα σάλια. Νάσαι καλά Κική μου για τα χρώματα και τα αρώματα που μοιράστηκες μαζί μας. Φιλάαααααακια!
ΑπάντησηΔιαγραφή