Τηγανιά λαχανικών με κουρκουμά... ο καλύτερος μπυρομεζές


Τηγανιά λαχανικών με κουρκουμά... ο καλύτερος μπυρομεζές

Αποκαλόκαιρο! Φτάσαμε στο τέλος του Αυγούστου κι από κει με ένα βήμα περάσαμε την πύλη του φθινοπώρου με όλα όσα σημαίνει αυτό! Αρχές Σεπτεμβρίου πια! Κεφάλια μέσα λοιπόν και, αν και ακόμα δεν θέλεις να ακούς την ευχή "καλό φθινόπωρο", πόσο μάλλον "καλό χειμώνα", γύρισες στη δουλειά και τις χαρές μιας καθημερινότητας τόσο διαφορετικής απ' αυτήν του καλοκαιριού!


Τηγανιά λαχανικών με κουρκουμά... ο καλύτερος μπυρομεζές

Ωστόσο, πριν αποχαιρετήσουμε για τα καλά την αγαπημένη εποχή της χαλάρωσης τί θα έλεγες να οργανώσουμε μια βραδιά μπυροκατάνυξης; Και σου έχω έτοιμο έναν μπυρομεζέ ...άλλο πράγμα... από κείνους που με την πρώτη μπουκιά τους ερωτεύεσαι! Το δίχως άλλο θα τον λατρέψεις κι αν είσαι χορτοφάγος ...τότε θα τον λατρέψεις ακόμα περισσότερο! Αν πάλι το θέλεις το κρεατάκι σου... τότε συνδύασέ τον με ψητά, χωριάτικα λουκάνικα κι άσε την αύρα να σε δροσίζει και τους φίλους να σου φτιάχνουν τη διάθεση με κουβεντούλα χωρίς τέλος! Ααααα, κι εκείνη τη σκέψη για το γραφείο, τη δουλειά, το πρόγραμμα, το ωράριο ...ξέχασέ τα επιτέλους! Άστα... από βδομάδα πάλι!!!


Τηγανιά λαχανικών με κουρκουμά... ο καλύτερος μπυρομεζές

Ο μεζές, λοιπόν, που σου λέω, είναι ό,τι καλύτερο! Σκέψου όλα τα λαχανικά που έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή και είναι στα καλύτερά τους και διάλεξε... κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές πολύχρωμες αλλά και πατάτες, μανιτάρια και κρεμμύδια κι όλα αυτά πασπαλισμένα με κατακίτρινο κουρκουμά ή, αν θέλεις, λίγο κρόκο Κοζάνης! Απογείωση!

Τηγανιά λαχανικών με κουρκουμά... ο καλύτερος μπυρομεζές

Τώρα εσύ θα σκέφτεσαι... και πόση ώρα θα χρειαστώ στην κουζίνα για όλα αυτά; Εεεε μη τα θέλουμε κι όλα δικά μας, μια διαδικασία ο μεζές την έχει... άντε να τα καθαρίσεις, να τα κόψεις να τα τηγανίσεις όλα αυτά! Κι έπειτα, θα πουν κάποιοι, είναι τηγανιτά ...άρα ανθιυγεινά! Οκ, καλά τα υγιεινά αλλά το καλοκαιράκι το θέλει και λίγο το τηγάνι του... ναι, ναι, σίγουρα με μέτρο!

Τηγανιά λαχανικών με κουρκουμά... ο καλύτερος μπυρομεζές

Τηγανιά λαχανικών
Μανιτάρια σκορδάτα
Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Ποικιλία λαχανικών που μπορεί να γίνει μεζές αλλά και κανονικό γεύμα.
Μερίδες: 4
ΥΛΙΚΑ
    • 2 μεγάλα κρεμμύδια
    • 4 πιπεριές πολύχρωμες (κόκκινη, πορτοκαλί, κίτρινη, πράσινη)
    • 500 γρ. ασπρομανίταρα
    • 2 μεγάλες πατάτες
    • 2 μελιτζάνες 
    • 2 κολοκυθάκια
    • Ελαιόλαδο
    • 1/2 κ.γλ. κουρκουμά
    • 1 πρέζα ρίγανη
    • Αλάτι & Πιπέρι
    • Φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια, τα κόβουμε σε φέτες (όχι πολύ λεπτές) που τις αφήνουμε ολόκληρες ή τις κόβουμε στη μέση και αλατίζουμε.
        2. Κόβουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες σε φέτες και τα μανιτάρια στη μέση και τα αλατίζουμε ελαφρά.
        3. Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τις πατάτες.
        4. Μόλις δούμε ότι έχουν πάρει ένα ελαφρώς χρυσόξανθο χρώμα (και πριν να είναι έτοιμες) προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές.
        5. Πασπαλίζουμε με τον μισό κουρκουμά και λίγο πιπέρι και αφήνουμε να σοταριστούν / τηγανιστούν για λίγο (έτσι ώστε να μην μαλακώσουν εντελώς) και τα βγάζουμε από το τηγάνι σε μια πιατέλα.
        6. Βάζουμε στο τηγάνι λίγο ακόμα ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια αφού τα πασπαλίσουμε με τον υπόλοιπο κουρκουμά, μέχρι να δούμε ότι έχουν, και έχουν αποκτήσει ένα ωραίο χρώμα.
        7. Βγάζουμε το κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες από το τηγάνι και ρίχνουμε τα μανιτάρια.
        8. Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και λίγο πιπέρι και αφήνουμε να τηγανιστούν μέχρι να μαλακώσουν.
        9. Βάζουμε και τα μανιτάρια στην πιατέλα και αφού, ανακατέψουμε ελαφρά και προσεκτικά, πασπαλίζουμε με φρέσκο μαϊντανό.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        * Η παραλλαγή μιας συνταγής που έχει τη βάση της σε μια γνωστή σπεσιαλιτέ της Νάξου,  τις "πατάτες πενταράτες", όπως λέγεται,  μόνο που η συγκεκριμένη απέκτησε κι άλλα λαχανικά εκτός από πατάτες και κρεμμύδια. 
        Κι αν δεν θέλουμε τηγανιά λαχανικών μπορούμε να δούμε ΕΔΩ τη συνταγή για τα αντίστοιχα ψητά λαχανικά όπου αντί ασπρομανίταρα μπορούμε να προσθέσουμε μανιτάρια πλευρώτους.

        Τηγανιά λαχανικών με κουρκουμά... ο καλύτερος μπυρομεζές
        Tante Kiki
        17 Comments
        No