Σουτζουκάκια σμυρνέικα σε σύγχρονη εκδοχή

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Βροχερή, χειμωνιάτικη, με χαμηλή θερμοκρασία αλλά όταν η αισιοδοξία φωλιάζει στην καρδιά μας αυτά δεν μας πειράζουν μια και είναι η εποχή τους. 
Ποιός δεν γνωρίζει το πιάτο που σας προτείνω σήμερα; Πιστεύω κανείς ή σχεδόν κανείς! Εξάλλου, σηματοδοτεί μιαν ολόκληρη εποχή και μερικές γενιές που η ζωή τους, παρά τις πάμπολλες νοστιμιές και όμορφες αναμνήσεις είχε αρκετές δυσκολίες αλλά και κινδύνους.
Ωστόσο, το γενικό κλίμα στην Σμύρνη όπου έχει τις ρίζες του το συγκεκριμένο πιάτο, ιδιαίτερα από τα μέσα του 19ου αιώνα είναι κλίμα ευημερίας του ελληνικού στοιχείου.
Η Σμύρνη με τα έξι ποτάμια που εκβάλλουν στον κόλπο της, με το προστατευμένο λιμάνι της αλλά και τη γεωγραφική της θέση μετατρέπεται από τα μέσα του 16ου αιώνα σε σημαντικό εμπορικό λιμάνι αντικαθιστώντας το λιμάνι της Χίου. Έτσι ξεκινά ο γνωστός σμυρναίικος κοσμοπολιτισμός και η Σμύρνη γεμίζει από εμπόρους αλλά και εμπορικούς οίκους απ' όλη την Ευρώπη.
Το μαργαριτάρι του Λεβάντε, όπως ονομάζουν την Σμύρνη πολλοί ταξιδιώτες, εντυπωσιάζει το 1806 τον περαστικό Σατομπριάν που εκστασιασμένος την παρομοιάζει με το Παρίσι αποκαλώντας της "όαση πολιτισμού, Παλμύρα στη μέση της ερήμου και της βαρβαρότητας."
Ωστόσο, η Σμύρνη πλέον αναλαμβάνει και τον ρόλο της μεγάλης ελληνικής πόλης "με τραπέζια τόσο εκλεκτά και με τέτοια αφθονία όσο πουθενά αλλού στην Ανατολή" όπως τονίζει ο ακόλουθος της γαλλικής Πρεσβείας J. M. Tancoigne. Η καλύτερη περίοδος της σμυρναίικης κουζίνας αρχίζει από τα μέσα του 19ου αιώνα και φτάνει μέχρι την Καταστροφή. Είναι μια κουζίνα με επιρροές πολυπολιτισμικές από την Ευρώπη και την Ανατολή, μια κουζίνα "δουλεμένη" με ιδιαίτερες τεχνικές, χωρίς στεγανά αλλά και αφθονία υλικών. Όσο πιο εύπορη η μαγείρισσα τόσο πιο ευρωπαϊκές οι συνταγές της ενώ στις φτωχότερες τάξεις κυριαρχεί η αιγειοπελαγίτικη "πειραγμένη" κουζίνα με σαφείς τουρκικές επιρροές.
Γενικά, η κουζίνα της Σμύρνης με ευρωπαϊκές ή τουρκικές επιρροές δεν είναι αυτό που ονομάζουμε "ελαφριά" αντίθετα είναι ευρωπαϊκή κουζίνα της παλιάς σχολής με άφθονο βούτυρο, μπαχαρικά, τηγανητά...με άλλα λόγια η αποθέωση της "βαριάς και ανθυγιεινής" κουζίνας αλλά ταυτόχρονα και η αποθέωση της νοστιμιάς. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν αγαπημένες συνταγές όπως το ατζέμ πιλάφι, τα ντολμαδάκια, το ιμάμ αλλά και τα σμυρναίικα σουτζουκάκια που δείχνουν και την επιρροή της κουζίνας της Σμύρνης στην Ελλάδα όταν οι πρόσφυγες κατέφθασαν φέρνοντας μαζί τους μπαχαρικά και μυρωδικά. Η συνταγή που σας δίνω σήμερα είναι αρκετά παλιά, βγαλμένη από το βιβλίο συνταγών της γιαγιάς μόνον που εγώ της έδωσα μια πιο σύγχρονη κι ελαφριά πινελιά ...ψήνοντας τα μπιφτεκάκια αντί να τα τηγανίσω κάτι που οι ..."τολμηροί" μπορούν να το παραλείψουν ακολουθώντας την διαδικασία του τηγανίσματος.
Μετά, λοιπόν, απ' αυτήν την ιστορική "βόλτα", απολαύστε ένα τόσο μεστό στην γεύση πιάτο!
ΥΛΙΚΑ

  • 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 200 γρ. κιμά χοιρινό
  • 5 φέτες ψωμί μουσκεμένο σε νερό με λίγο ούζο και καλά στυμμένο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα στο multi
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη στο multi
  • 2 αυγά 
  • 1/2 κ.γλ. πιπέρι
  • 1 κ.γλ. ρίγανη
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το ταψί
  • 1 κ.σ. μηλόξιδο
  • 1 1/2 κ.γλ. αλάτι

Για την σάλτσα

  • 700 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας (ή ντομάτα στον τρίφτη)
  • 2 μέτριες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 κ.γλ. ρίγανη
  • 1/3 κ.γλ. κύμινο
  • 1/3 κ.γλ. πιπέρι
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε πρώτα τα μπιφτεκάκια

  • Βάζουμε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (ψωμί, κρεμμύδια, σκόρδο, αυγά, πιπέρι, ρίγανη, κύμινο, αλάτι, μηλόξιδο και ελαιόλαδο) και ζυμώνουμε καλά, για 
  • 7-8 λεπτά περίπου έτσι ώστε το μείγμα να πάρει αέρα και να γίνει αφράτο.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  • Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο ταψί και το βάζουμε στον φούρνο.
  • Ύστερα, λαδώνοντας τα χέρια μας, πλάθουμε μέτρια, μακρόστενα σουτζουκάκια.
  • Βγάζουμε το ζεστό ταψί από τον φούρνο και, προσεκτικά για να μην καούμε, τα τοποθετούμε εκεί.
  • Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε τα σουτζουκάκια για 20 λεπτά.
  • Στο μεταξύ...
Ετοιμάζουμε την σάλτσα

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό ντομάτας, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον πελτέ, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ρίγανη, το πιπέρι, το κύμινο και τα φύλλα δάφνης.
  • Βράζουμε την σάλτσα για 5 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
  • Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, βγάζουμε το ταψί, γυρίζουμε τα σουτζουκάκια και προσθέτουμε την ζεστή σάλτσα.
  • Ξαναβάζουμε στον φούρνο για άλλα 20-25 λεπτά ή μέχρις ότου δούμε ότι η σάλτσα έχει βράσει.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε με ρύζι ή πουρέ που περιχύνουμε με λίγη από την σάλτσα.
  • Η παραδοσιακή συνταγή θέλει τα σουτζουκάκια να τρώγονται την επόμενη μέρα για να αναμειχθούν αρώματα και γεύσεις αφού πρώτα φυλαχθούν σε πήλινη γαβάθα με καπάκι.
Και τώρα πάμε στην κλήρωσή μας...
Οι συμμετοχές ήταν οι εξής...

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
Δώρα Κουτρολού
28
29
30
31
32
33
34
35

Το πρώτο δωράκι, τα σύνεργα ζαχαροπλαστικής πηγαίνουν στο Νο 28,  την Ελπίδα - two boys and hope

True Random Number Generator  28Powered by RANDOM.ORGΚαι το δεύτερο δωράκι, οι δύο φόρμες για σοκολατάκια πάνε στο Νο 11, τον Ονειρόκοσμο.

True Random Number Generator  11Powered by RANDOM.ORGΣυγχαρητήρια κορίτσια και περιμένω τα mail σας για να στείλω τα δωράκια!





33 σχόλια:

  1. Αχ αυτά τα σουτζουκάκια ακαταμάχητα
    όπως και οι περιγραφές σου!!!

    Σε φιλώ πολύ πολύ Κική μου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μόνο το όνομα Σμύρνη στο νου μας φέρνει μνήμες και άφθονα αρώματα Κική μου !!Και αυτή η όμορφη ιστορική βόλτα είναι πολύ ωραία μια μέρα μουντή και κρύα !! Μοναδικά τα σμυρνέικα σουτζουκάκια !!
    Καλή εβδομάδα να έχεις !! Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Νικόλ μου...μνήμες από άλλες εποχές με πολλές νοστιμιές!!!
      Φιλιά πολλά κι επίσης καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Α, Κική αυτό το φαγητό νομίζω ότι όλη η Ελλάδα το αγαπά! Τί με πουρέ, τί με ρυζάκι εμείς το τιμάμε συχνά! Μπράβο και για τις τυχερές της κλήρωσης! Είμαι βέβαιη ότι θα τα απολαύσουν τα δωράκια τους!! Φιλάκια και καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ έτσι νομίζω Ευγενία μου... είναι πια διαχρονικό!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Αγαπημένο φαγητό των σμυρνιών γιαγιάδων μου, Κική μου!!!
    Το αγαπούν πολύ και τα παιδιά μου και το φτιάχνω αρκετά συχνά!
    Την επόμενη φορά, θα τα φτιάξω κι εγώ στον φούρνο όπως μας περιγράφεις!
    Συγχαρητήρια στις τυχερούλες που θα χαρούν τα δωράκια σου!!!
    Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραία Μαριάννα μου κι εσύ με γιαγιάδες σμυρνιές ...σίγουρα τα απογειώνεις! Εγώ έχω την συνταγή από κάποιες οικογενειακές φίλες σμυρνιές!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Αγαπημένο φαγητό, πολυαγαπημένη και η Σμυρνέικη κουζίνα! Δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ στο φούρνο, όμως, όπως τα περιγράφεις. Θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία!
    Σ΄ευχαριστώ πολύ-πολύ για το υπέροχο δωράκι σου! Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα, Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι η σμυρνέικη κουζίνα είναι από τις νόστιμες και πλούσιες σε γεύσεις και αρώματα κουζίνες.
      Συγχαρητήρια για το δωράκι σου, να είσαι πάντα χαρούμενη και τυχερή και περιμένω την διεύθυνσή σου για να το στείλω! :0

      Διαγραφή
  6. Πόσο το αγαπώ αυτό το φαγητό, με τη σπιρτάδα και την πλούσια γεύση!
    Προσωπικά προτιμώ τα ψημένα στο φούρνο σουτζουκάκια. Είναι σίγουρα πιο ελαφριά έτσι και παραμένουν υπερνόστιμα!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα είναι να μην το αγαπάς Ερμιόνη μου... είναι τόσο ωραίο!! Η παραλλαγή με τα ψημένα σουτζουκάκια είναι για να είναι πιο ελαφρύ αλλά πράγματι δεν του αφαιρεί νοστιμιά!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Τα σουτζουκάκια είναι απο τα αγαπημενα μου φαγητα!!! Υπέροχη συνταγη και εκτέλεση Κική μου!! Και σε ευχαριστώ πάρα πάρα πολυ για το ομορφο δωράκι!!! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που και σε σένα αρέσουν Ελπίδα μου... είναι ένα φαγητό που αξίζει!!
      Συγχαρητήρια για το δωράκι σου και σου εύχομαι πάντα να είσαι τυχερή κι ευτυχισμένη!
      Περιμένω τη διεύθυνσή σου για να το στείλω!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Από τα πιο ωραία φαγητά!!! Είναι βέβαια λίγο τούρμπο, αλλά αξίζει!! Ωραία η εκδοχή με το φούρνισμα!! Συγχαρητήρια και στα κορίτσια για τα δωράκια που χάρισες, πάντα καλότυχες! Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τα ψημένα κεφτεδάκια γίνεται λίγο πιο ελαφρύ Εύη γιατί πράγματι είναι από τα φαγητά - τούρμπο! :)
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. MMMMM λατευρω τα σουτζουκακια ...τελεια
    Συγχαρητήρια στα κοριτσια !!!!
    καλή εβδομαδα ...φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα είναι τόσο νόστιμα Ειρήνη!! Έχουν φανατικούς οπαδούς!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. μια ενσταση με πολυ αγαπη.το ψωμι μουσκεμενο στο γαλα.και ριξτε και το ουζακι.πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκιά μου Λίτσα... τη συνταγή μου την έδωσαν δύο οικογενειακές φίλες της μαμάς μου με καταγωγή από Σμύρνη αλλά προφανώς θα υπήρχαν διάφορες εκδοχές. Θα τα δοκιμάσω και με το ψωμί μουσκεμένο στο γάλα γιατί είμαι σίγουρη ότι θα είναι σούπερ. Σε υπέρ-ευχαριστώ για την εκδοχή αυτή!!
      Πολλά φιλιά!!

      Διαγραφή
  11. Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ευαγγελία!!!
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  12. Συγχαρητήρια στις νικήτριες
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπημενο φαγητο. Το έφτιαξα κι εγω προσφατα.
    Στο φούρνο γίνονται το ίδιο ωραία, είτε εξ αρχης ειτε στο τελείωμα, σε σχέση με την κατσαρόλα. Και δεν λιώνουν ;)

    Ωραία η περιγραφή σου. Η πολίτικη κουζίνα είναι αγαπημένη

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Μάριον... γίνονται το ίδιο ωραία, δεν λιώνουν και είναι πιο ελαφριά από τα τηγανιτά αν και δεν είναι τα απολύτως αυθεντικά μια και στην Σμύρνη τα τηγάνιζαν... δεν πειράζει όμως! :)
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  14. Οι εικόνες σου με ξεσηκώνουν κι ας μην είναι η πολίτικη κουζίνα στις προτιμήσεις μου...
    Με έκανες να θέλω να φάω σουτζουκάκια!
    Φιλιά πολλά και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να τα δοκιμάσεις πάντως ακόμα κι αν δεν είναι στις προτιμήσεις σου!! :)
      Φιλάκια κι επίσης καλό μήνα!

      Διαγραφή
  15. Με συγκίνησε πολύ η ανάρτηση σου Κική μου!
    Και το φαγητό σου, όπως ΟΛΑ, υπέροχο!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Μάγδα μου και υποψιάζομαι πως έχεις ρίζες από τη Σμύρνη (;;;) :)
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια κι εγώ σε ευχαριστώ για τα ταξίδια που μας πηγαίνεις!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Αχ αυτά τα σουτζουκάκια! Πολύ λαχταριστά Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πολύ νόστιμα Μαρία μου!! :)
      Καλό μήνα!

      Διαγραφή
  17. Αχχχχχχχχχχ τι μου κάνεις με την Σμύρνη και με τα φαγητά της! Οι γονείς της μητέρας μου και παπούδες μου ήταν από εκεί. Ήρθαν μικρά παιδάκια στην Ελλάδα με την καταστροφή της Σμυρνης και αχνά θυμάμαι την προγιαγιά να μαγειρεύει όλα αυτά τα υπέροχα. Αισθανόμουν τόσο ζεστά στο σπίτι της με όλες αυτές τις μυρωδιές να κατακλύζουν τα παιδικά μου ρουθούνια. Να σαι καλά Κική μου γι αυτές τις αναμνήσεις!!!

    https://artdecorationcrafting.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!