Ηπειρώτικη τραχανόσουπα με ...γάλα


Αχ αυτή η Αριάδνη! Κατέφθασε απρόσκλητη, χτύπησε την πόρτα μας κι εμείς, χωρίς να το πολυσκεφθούμε, της ανοίξαμε! Και να ένα κρύο πρωτόγνωρο για τη χώρα μας και να τα χιόνια που όχι μόνον κάλυψαν τα πάντα αλλά μαζεύτηκαν και βουνό ολόκληρο εδώ κι εκεί και να το ρεύμα να μας εγκαταλείπει μαζί του και το νερό μια και η Αριάδνη, δουλειά δεν είχε και τα πάγωσε όλα. Στις πόλεις επικράτησε το απόλυτο χάος και στην Θεσσαλονίκη μας το αλάτι πάγωσε, τα πεζοδρόμια ήταν γεμάτα χιόνι που καιροφυλακτούσε να χαρίσει τούμπες σε όποιον δεν πρόσεχε αρκετά και τα μποτιλιαρίσματα καλά κρατούσαν. Μια διαδρομή δέκα λεπτών, εντός πόλης, μετατρέπονταν σχεδόν σε ...υπερατλαντικό ταξίδι 5,6,7 ωρών!!! Για να μην αναφερθώ στην οργάνωση των υπηρεσιών τούτες τις δύσκολες (έστω και σπάνιες) ώρες... τούτη την τελευταία... καλά να είμαστε, να την θυμόμαστε!!! Κρύο επίμονο, θερμοκρασίες πολικές κι ένας extra large χιονιάς βασίλεψε παντού μόλις η Αριάδνη εμφανίστηκε... ούτε η Έλσα του Frozen να ήταν (μάλλον την ζήλεψε η Αριαδνούλα)!
Ωστόσο, δεν θα μπορούσα να μην παινέψω το σπίτι μου... δηλαδή όχι ακριβώς το σπίτι μου αλλά τον δήμο Πεύκων όπου είναι το σπίτι μου! Αποδειχθήκαμε άκρως προετοιμασμένοι, με τόνους αλάτι διαθέσιμο και έτοιμο σε σακούλες για να μπορεί ο καθένας να παίρνει, οι αλατιέρες και τα εκχιονιστικά στα καίρια σημεία να οργώνουν τους δρόμους όλες τις μέρες και νύχτες που χιόνιζε για να μην τους αφήσουν να κλείσουν, το ρεύμα στην ...θέση του (όχι δεν εξαφανίστηκε ούτε στιγμή) και το αποκορύφωμα;;; Μια ανακοίνωση από τον Δήμο με 2 τηλέφωνα ανάγκης για παροχή ιατρικών υπηρεσιών με γιατρούς και τα αυτοκίνητα της "Βοήθειας στο σπίτι" με αλυσίδες πανέτοιμα για πιθανή, επείγουσα μεταφορά σε νοσοκομείο ή παροχή άλλης βοήθειας όλα τα δύσκολα 24ωρα!!! Εδώ που τα λέμε ...βάλαμε τα γυαλιά σε πολλούς δήμους και δικαιολογημένα θα πω ένα μεγάλο "Μπράβο" σ' όλους τους ανθρώπους του δήμου μας (από τον Δήμαρχο μέχρι τους υπαλλήλους) για την οργάνωση και την ευαισθησία τους από το πρώτο βράδυ του χιονιά και του παγετού.
Αααα ξέχασα!! Αυτές τις μέρες που ο ήλιος είχε εξαφανιστεί κι ενώ το κρύο και το χιόνι βασίλευαν είχαμε και την καλή παρέα  που μας έκαναν μικροί, φτερωτοί, φιλοξενούμενοι που απολάμβαναν τα ψίχουλα που τους ρίχναμε και κάθε λίγο και λιγάκι μας επισκέπτονταν κι εγώ με τη μηχανή στο χέρι να βγάζω φωτογραφίες!! 
Τώρα όμως, μετά απ' όλα αυτά, με τον ήλιο να λάμπει πια στον ελληνικό ουρανό, το κρύο να μην λέει να ...αποχωρήσει αξιοπρεπώς κι εμάς να μετράμε απώλειες και κέρδη ή τεχνογνωσία απ' όλο αυτό που συνέβη, θα μιλήσω για μια σούπα που μας ζέστανε κάποιο απ' αυτά τα μεσημέρια. Μια σούπα που μας χάρισε τη ζεστασιά της αλλά και τις αναμνήσεις που την συνόδευαν μια που, προσωπικά εγώ, την γευόμουν συχνά όταν ήμουν μικρή. 
Θυμάμαι... στην κουζίνα τον παππού πάνω από την κατσαρόλα να ανακατεύει αδιάκοπα τον τραχανά και την γιαγιά να ετοιμάζει το τραπέζι και μετά να με ταϊζει! Τρυφερές στιγμές με πρωταγωνιστή έναν παππού που, όχι δεν μαγείρευε (δεν είχε ακόμα εμφανιστεί στο προσκήνιο η γυναικεία χειραφέτηση) και η σούπα αυτή ήταν η μόνη που έφτιαχνε κι αυτό για την ...αφεντιά μου!! Έτσι μεγάλωσα... με απλές αλλά θεϊκές γεύσεις γεμάτες τρυφερότητα κι αγάπη!
Αυτή η παραδοσιακή σούπα, είναι ένα πιάτο που αγαπώ και που με ρίζες ηπειρώτικες (όπως και η γιαγιά μας), απλή και ταπεινή όσο και οι αλλοτινοί ουρανίσκοι που την γεύονταν, είναι το αποκορύφωμα της νοστιμιάς. Μιας νοστιμιάς ξεκάθαρα ελληνικής με το γάλα, το ψωμί και την φέτα, προϊόντα καθημερινά και καθόλου εκκεντρικά που, όμως, μεγάλωσαν γενιές και γενιές σε κάθε γωνιά της ταλαιπωρημένης χώρας μας. 
Απλή, εύκολη, θερμαντική αλλά και πολύ θρεπτική για μικρούς και μεγάλους, η ηπειρώτικη τραχανόσουπα τίμησε το τραπέζι μας αυτές τις κρύες μέρες και μας ζέστανε με τη νοστιμιά της αλλά και τις αναμνήσεις που μας έφερε! Πάμε να την φτιάξουμε;;
         Μερίδες : 2                  Προετοιμασία:  10 λεπτά                 Βράσιμο: 10-12 λεπτά   
ΥΛΙΚΑ 
70 γρ. τραχανάς γλυκός ή ξινός
200 ml γάλα φρέσκο
300 ml νερό
120 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
4 φέτες ψωμί κομμένες σε κύβους και φρυγανισμένες
20 γρ. βούτυρο αγελάδος (ή πρόβειο)
Λίγο αλάτι 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τους κύβους ψωμιού με λίγο από το βούτυρο να σοταριστούν μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο καστανό χρώμα.
Τους βγάζουμε από το τηγάνι και τους αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε το γάλα, το αλάτι, το νερό και το υπόλοιπο βούτυρο να ζεσταθούν καλά.
Προσθέτουμε τον τραχανά.
Αφήνουμε να σιγοβράσει η σούπα για 10-12 λεπτά  έτσι ώστε να χυλώσει.
Αποσύρουμε την σούπα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν προσθέσουμε το τυρί και τους κύβους ψωμιού.
Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα, γλυκιά ή καυτερή.
Τελικά και ο χιονιάς έχει τα καλά του!! Καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι!
Tante Kiki
33 Comments
No