Η πορτοκαλόπιτα της καρδιάς μας

Νάμαι κι εγώωω!!! Μια, δυό, τρεις φορές και λίγες λέω συνάντησα αυτή ή σχεδόν αυτή την πορτοκαλόπιτα!! 'Ενα γλυκό... χίλιες παραλλαγές!! Πότε με φύλλα κομμένα, πότε με καταϊφι, πότε με φύλλα ψημένα αλλά πάντα με το ίδιο σχόλιο: "πεντανόστιμη". Όσο και να μην θέλεις να επηρεαστείς ...δεν γίνεται!! Απλά... δεν γίνεται!!
Διαβάζεις την πρώτη συνταγή και η εικόνα σου καρφώνεται στο κεφάλι... αν κάποιος μπορούσε να με δει... νομίζω ότι θα κυκλοφορούσα με μια bulle-συννεφάκι πάνω από το κεφάλι μου και μέσα θα έβλεπε (και θα λιγουρευόταν) ένα κομμάτι από την ...εν λόγω... αφεντιά της! Την πορτοκαλόπιτα εννοώ... την πορτοκαλόπιτα που μου έκλεψε την καρδιά και το νού. 
Κι έπειτα σκέφτεσαι... μα ...ο μισός πληθυσμός της γης την έχει φτιάξει... με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο! Εντάξει δεν είναι μια πρωτότυπη συνταγή αλλά... γιατί όχι κι εγώ;; Και γιατί να μην τη δοκιμάσω... αφού κάθε εκδοχή είναι τόσο μα τόσο προσωπική;; Και, καθώς σκέφτεσαι αυτό, ένα μικρούλι στοματάκι έρχεται και ρωτάει... τί γλυκό θα κάνουμε για την Κυριακή;;; Όλο το σύμπαν συνωμοτεί, λοιπόν, κι εσύ ακόμα το σκέφτεσαι... διαμαρτύρεται ο άλλος μου εαυτός!! Και λατρεύεις και τα πορτοκάλια!!!!!!
Αυτή, λοιπόν, την πορτοκαλόπιτα που είναι πολύ μα πολύ αρωματική θα την αγαπήσει ιδιαίτερα όποιος λατρεύει τα πορτοκάλια. Είναι από κείνα τα γλυκά που είτε θα τα λατρέψεις είτε θα τα μισήσεις... η μοναδική νοστιμιά της, πάντως, δεν αφήνει περιθώρια αδιαφορίας. Το μυστικό της...πρέπει να την  απολαμβάνουμε χλιαρή για να δίνει τον καλύτερό της εαυτό ακόμα και τη δεύτερη μέρα ή αν περισσέψει και την τρίτη!! 
Η δική μου εκδοχή έχει περισσότερα αυγά και συνδυασμό με γιαούρτι και γάλα. Γίνεται αφράτη και ταυτόχρονα σφιχτοδεμένη! Και είπαμε... το μυστικό της να είναι χλιαρή και όχι κρύα σε κάθε της εκδοχή... σκέτη, με γλυκό του κουταλιού βύσσινο ή πορτοκάλι, με παγωτό ή σούπερ πλούσια με παγωτό και σοκολάτα.
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί 25x35
1 πακέτο καταϊφι ξασμένο και ψιλοκομμένο
200 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
5 αυγά μεγάλα
200 γρ. γιαούρτι
200 γρ. γάλα
1 φακελάκι φυσική βανίλια
2 κ.γλ. μπέικιν
1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
1 πρέζα αλάτι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι & μισό λεμόνι
Σιρόπι
400 ml χυμό πορτοκαλιού 
200 ml νερό
400 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
1 φέτα λεμονιού

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αφού "ανοίξουμε" και ψιλοκόψουμε το καταϊφι το αφήνουμε στον αέρα για να στεγνώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη, το αλάτι και την βανίλια.
Χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα έτσι ώστε να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα κάθε φορά πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα, το μπέικιν και τη σόδα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα.
Το μείγμα μας δεν είναι ιδιαίτερα αραιό.
Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το στεγνό και ψιλοκομμένο καταϊφι. 
Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Αλείφουμε με βούτυρο το ταψί μας και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Ισιώνουμε την επιφάνεια με το πίσω μέρος του κουταλιού και χαράζουμε το γλυκό με ένα μαχαίρι.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι η επιφάνειά του έχει αποκτήσει χρυσοκάστανο χρώμα.
Μέχρι το γλυκό να ψηθεί, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Για να το σιροπιάσουμε καλό είναι να είναι το ένα κρύο και το άλλο ζεστό.
Προσωπικά το σιρόπιασα με ζεστό γλυκό και κρύο (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) σιρόπι.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε το σιρόπι σε σιγανή προς μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
Μόλις αρχίσει να βράζει (προσοχή να μην φουσκώσει και χυθεί) μετράμε 8-9 λεπτά και μετά το αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Σιροπιάζουμε το γλυκό
Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
Μόλις το περισσότερο σιρόπι έχει απορροφηθεί, κόβουμε ξανά και μέχρι κάτω τα κομμάτια του γλυκού πολύ προσεκτικά για να μην τα χαλάσουμε.
Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι και να πέσει λίγο η θερμοκρασία του και το σερβίρουμε σκέτο, με λίγη κανέλα, με τριμμένη κουβερτούρα ή με παγωτό και σιρόπι βύσσινου.

46 σχόλια:

  1. τι ειναι αυτο!!!απιστευτο!ευχαριστουμε!σιγουρα ..θα δοκιμαστει!!σημερα κιολας!!νασαι καλα!!υπεροχο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά ...είναι υπέροχη πορτοκαλόπιτα!!!
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  2. Πω πω γλυκό! Φαίνεται λαχταριστό! Κοντεύω να μπω μέσα στην οθόνη για μία μπουκίτσα! Προσωπικά δεν το έχω φτιάξει ποτέ, οπότε ευχαριστούμε για τη συνταγή! Φιλιάαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμη αυτή η πορτοκαλόπιτα!! Αξίζει να δοκιμαστεί!! :)
      Φιλιά καλημέρας!

      Διαγραφή
  3. το καλυτερο γλυκο!!!! αλλα με καταιφι δεν εχω δοκιμασει ποτε! μονο με κρουστα!! λατρεμενο γλυκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάλι δεν το έχω δοκιμάσει με φύλλα κρούστας αλλά θα το κάνω συντόμως γιατί είναι πεντανόστιμο γλυκό!

      Διαγραφή
  4. χαχα! Εγώ το βλέπω το συννεφάκι σου!!
    ;-)
    Σούπερ η πρότασή σου! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ με κανταΐφι, μα σίγουρα θα είναι κόλαση!!
    Καλό μεσημεράκι, Κική μου! ΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραιότατη πρόταση Ιωάννα μου που αξίζει!! :)

      Διαγραφή
  5. Και μόνο από τις φωτογραφίες πλημμύρισε το δωμάτιο άρωμα πορτοκαλιού βρε Κική! Μα τι ωραία που την έφτιαξες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Αμαλία μου κι όταν ξαναέρθετε θα σας την φτιάξω!!
      Φιλιά στη Νατασούλα! :)

      Διαγραφή
  6. Όνειρο!!!!!
    Σίγουρα θα μπει στα προσεχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φαίνεται φανταστικό! Θα δοκιμάσω και αυτή την εκδοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λατρεμενο γλυκακι Κικιτσα μου γλυκια η πορτοκαλοπιτα!! Θα μπορουσα να τρωω καθε μερα κ σε οποια παραλλαγη!! Πολυ καλα εκανες κ μας εδωσες τη συνταγη σου!! Φαινεται τοσο αφρατη κ απαλη!! Γαλατοπιτα ή γαλακτοπουρεκο μου θυμιζει τα οποια επισης λατρευω...σκλαβα της κρεμας εγω οπως καταλαβαινεις!! Πολλα φιλακια!! Ελπιζω να τη φτιαξω πολυ αμεσα! Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ευούλα μου... είναι υπέροχη!!!
      Κι εσύ ...σκλάβα της κρέμας εεεε;; Κι εγώ το ίδιο!!
      Φιλιά καλημέρας!

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα Κική αν δεν είχα φτιάξει προχτές μια άλλη (που δεν τη φάγαμε ακόμη) θα έφτιαχνα αυτή.Την κρατώ για μελλοντικές δοκιμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να τη δοκιμάσεις Ξανθή μου γιατί γίνεται πολύ ωραία!
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  10. Με κανταΐφι καλή μου φίλη πρώτη φορά το διαβάζω, θα το κλάνω στα σίγουρα μου αρέσει πολύ η πορτοκαλόπιτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την Γεωργία μου... είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει!

      Διαγραφή
  11. Γεια!!! Έχεις υπέροχο blog. Αν θες ρίξε μια ματιά στο δικό μου: http://booksfrien.blogspot.gr/ Ελπίζω να σου αρέσει!!! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Χρύσα ...φυσικά και θα έρθω!!!
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  12. (Η φωτογραφία με το παγωτό και την τριμμένη κουβερτούρα από πάνω, ήταν κολασμένη!)
    Η εκδοχή σου της πορτοκαλόπιτας φαίνεται απολύτως λιγουρευτή! Και πρώτη φορά βλέπω τη συνταγή με κανταΐφι, νομίζω της ταιριάζει περισσότερο από ό,τι το φύλλο κρούστας! Θα τη δοκιμάσω! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μια πλούσια παραλλαγή αν και για να είμαι ειλικρινής εμένα μου αρέσει πολύ και σκέτη!! Αξίζει να τη δοκιμάσεις!
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  13. Γεια σου Κικη μου! Μόλις εβαλα στο φουρνο πορτοκαλόπιτα που μοιαζει λίγο με τη δικη σου. Με καταιφακι δεν την εχω γευτει ακομη!
    Καλό απόγευμα!
    Σε φιλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααα, την επόμενη φορά Αριάδνη μου δοκίμασέ την και με καταϊφι... θα σας αρέσει!! Είμαι σίγουρη ότι και η δική σου θα είναι υπέροχη!!
      Φιλιά καλημέρας! :)

      Διαγραφή
  14. Πολύ δελεαστική η πορτοκαλόπιτά σου!!!! Είναι τέλεια!!!! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Στέλλα γιατί γίνεται πράγματι πολύ νόστιμη και ζουμερή... αρκεί να την απολαμβάνεις χλιαρή και όχι κρύα!
      Καλή σου μέρα! :))

      Διαγραφή
  15. η πορτοκαλοπιτα ειναι απο τα αγαπημενα μου γλυκα.. Και το παγωτο απλα την απογειωνει!!! Θα τη δοκιμασω με την πρωτη ευκαιρια!!!φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ο συνδυασμός δίνει μια πολύ πλούσια γεύση Ελπίδα αλλά και μόνη της εμένα μου αρέσει! :))
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Πώ πώ!!!Σούπερ η πορτοκοκαλόπιτα σου Κικίτσα μου!!!
    Φοβερή ιδέα αντί φύλλου κανταίφι!!Θά την δοκιμάσω!!!
    Οι κούκλες ανηψούλες σου την τίμησαν δεόντως!Χα χααα!!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Δήμητρά μου... η πορτοκαλόπιτα γίνεται καταπληκτική και αξίζει να τη δοκιμάσεις!
      Ειδικά η μικρή την τίμησε δεόντως!! :))
      Φιλάκια καλημέρας!

      Διαγραφή
  17. Φύλαξε μου, ένα τόσο δα κομματάκι, Κική μου, κι΄ έρχομαι με το πρώτο αεροπλάνο!!! (Γιατί από τα μπλόκα δεν περνάω σίγουρα...)

    Τέλεια η σκέψη για το κανταϊφι, γιατί μοιάζει να την κάνει πιο "ζουμερή" και "αφράτη", όπως βλέπω από τις φωτογραφίες σου.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου... έλα εσύ κι εγώ θα σου φτιάξω καινούργια!!!! Μήπως να σου στείλω;;;; Γίνεται πράγματι ζουμερή και αφράτη... αρκεί να είναι χλιαρή ακόμα και τη δεύτερη μέρα... την τρίτη δεν ξέρω γιατί είχε ήδη εξαφανιστεί!! χαχαχα
      Καλημέρα σας και φιλιά!

      Διαγραφή
  18. Ακόμα και τα πιο "πολυφορεμένα" γλυκά, γίνονται ιδιαίτερα και μοναδική όταν αποκτούν την προσωπική πινελιά.
    Η τελευταία σου φωτογραφία νομίζω ότι πραγματικά "μιλάει" :)
    Η πορτοκαλόπιτα φαίνεται υπέροχη, κρεμώδης, ζουμερή και λαχταριστή!
    Την απογείωσες Κική!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απολύτως μαζί σου Ερμιόνη μου και χαίρομαι όταν ακούω καλά λόγια από σένα που είσαι "μάστερ" για κάποια από τις φωτό μου!
      Είναι, πράγματι, υπέροχη αυτή η πορτοκαλόπιτα και μάλιστα και σκέτη με τριμμένη σοκολάτα από πάνω όπως την προτίμησε η μικρή μας!!
      Φιλιά καλημέρας!

      Διαγραφή
  19. Πολύ ωραία ιδέα η πορτοκαλόπιτα με φύλλο κανταίφι, δεν μου μένει τίποτα άλλο από το να την δοκιμάσω!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να τη δοκιμάσεις Μάχη!! Είναι νοστιμότατη!
      Φιλιά καλημέρας! :)

      Διαγραφή
  20. Είναι τόσο δελεαστική!!!Θα τη δοκιμάσω και εγώ!Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις Λίλια ...αξίζει!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  21. Και μόνο που είδα τις φωτό σου Κική μου...μου άνοιξες την όρεξη αλλά και την διάθεση γι'αυτο το νοστιμότατο γλυκό...φιλακια και την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι γιατί αξίζει η πορτοκαλόπιτα αυτή Μαρία μου!! Είναι νοστιμότατη!!
      Την καλημέρα μου και φιλιά!

      Διαγραφή
  22. Μιαμ μιαμ! Πορτοκαλόπιτα με καταϊφι! Θα τη δοκιμάσω σίγουρα! Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις Κατερίνα και, είμαι σίγουρη, ότι θα ενθουσιαστείς!!
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  23. καλημερα κ.κικι.. η συνταγη φαινεται τελεια..μιαμ μιαμ.. ετοιμαζω τα υλικα. εχω ομως μια ερωτηση: μπορω να κανω την μιση δοση γι αειμαστε δυο ατομα και εινια πολυ πολυ αυτη για εμας. θα πετυχει τι λετε? και παλι μπραβο γεια στα χερια σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Αλεξία!
      Γιατί να μην πετύχει;;; Απλά χρησιμοποίησε 3 αυγά και τα υπόλοιπα υλικά στη μέση.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!