Κρέμα ζαχαροπλαστικής με σοκολάτα... και μια τούρτα γενεθλίων

Καλή σας μέρα! Παρασκευή σήμερα και θα ασχοληθούμε με μια κρέμα βάσης που είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε... την κρέμα ζαχαροπλαστικής για την οποία ξαναμιλήσαμε ΕΔΩ και είδαμε τις παραλλαγές της καθώς και τις άλλες κρέμες που προέρχονται απ΄αυτήν. 
Σήμερα η κρέμα ζαχαροπλαστικής παίρνει σοκολατένια μορφή. Όλοι ξέρουμε ότι η συγκεκριμένη κρέμα δεν έχει μεγάλο χρόνο συντήρησης γιατί η υφή της χαλάει και γίνεται νερουλή. Μήπως όμως υπάρχει κάποιος τρόπος για να μην συμβαίνει  αυτό αλλά και πώς θα την κάνουμε κρέμα για γέμιση σε τούρτα; Για πάμε να δούμε;
Η κρέμα ζαχαροπλαστικής, crème patisserie ή crème patissière είναι μια βασική κρέμα κατσαρόλας που πήζει με την προσθήκη αυγών και κάποιου αμύλου. Η κρέμα με τα χίλια πρόσωπα, όπως προσωπικά την ονομάζω μια και μπορεί να πάρει ένα πλήθος από αρώματα και γεύσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλά γλυκά αλλά και σε τούρτες (θα δούμε παρακάτω κάποια μυστικά). Μια κρέμα με βελούδινη και απαλή υφή, που δεν νερώνει αν για άμυλο χρησιμοποιηθεί κόρν φλάουρ αντί για αλεύρι.  Η σημερινή κρέμα ζαχαροπλαστικής είναι η αγαπημένη με γεύση σοκολάτα και είναι πανεύκολη! Πάμε να δούμε τη συνταγή;
ΥΛΙΚΑ
400 γρ. γάλα εβαπορέ πλήρες
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
125 γρ. ζάχαρη
1 αυγό μεγάλο + 2 κρόκους (από μεγάλα αυγά)
60 γρ. κόρν φλάουρ
125 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
1 φακελάκι φυσική βανίλια Vahiné
100 γρ. σαντιγύ (προαιρετικά)  
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και την κρέμα γάλακτος, σε χαμηλή φωτιά για να ζεσταθούν.
Μόλις το μείγμα ζεσταθεί αλλά πριν βράσει βάζουμε το 1/3 σε ένα μπολ.
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το αυγό και τους κρόκους και τα χτυπάμε με το "σύρμα" για 2 λεπτά.
Ρίχνουμε το χλιαρό γάλα μέσα στο μείγμα των αυγών, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Ύστερα, αυτό το μείγμα το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το γάλα, ανακατεύοντας γρήγορα μέχρι να πήξει η κρέμα μας.
Αποσύρουμε από την ηλεκτρική εστία και προσθέτουμε τα κομμάτια της κουβερτούρας και την βανίλια.
Αφήνουμε για 2 λεπτά να λιώσει η κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε και πάλι ένα ομοιογενές μείγμα.
Καλύπτουμε την κρέμα με διαφανή μεμβράνη έτσι ώστε αυτή να είναι σε επαφή με την επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα καθώς θα πέφτει η θερμοκρασία της.
TIPS
 *Εάν θέλουμε να χρησιμοποίησουμε την κρέμα για γέμιση τούρτας μπορούμε να προσθέσουμε 5 γραμμάρια ζελατίνη για να "στέκεται" καλύτερα όσο ακόμη είναι ζεστή αλλά εκτός ηλεκτρικής εστίας.
*Μόλις η κρέμα κρυώσει, προσθέτουμε τη σαντιγύ ενώ την ανακατεύουμε με το "σύρμα" για να γίνει πιο αφράτη και αέρινη και να την χρησιμοποιήσουμε σαν γέμιση σε τούρτα.
Και τελειώνοντας θα ήθελα να ευχηθώ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και γεμάτα υγεία και χαρά στον Αλέξανδρο που λατρεύει την ομάδα της Barcelona. Γεωργία να τον χαίρεστε και να τον καμαρώνετε!! Και του χρόνου με υγεία!! :)
Σε όλους σας εύχομαι ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

26 σχόλια:

  1. Καλημερα!
    Υπερπαραγωγή η τουρτα του Αλέξανδρου :)

    Kaλό Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε και καλή εβδομάδα! :)

      Διαγραφή
  2. Η τούρτα του Αλέξανδρου είναι ΤΈΛΕΙΑ! Το όνειρο κάθε ποδοσφαιρόφιλου αγοριού!!! Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή της κρέμας που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν και τα δύο Αμαλία μου!!!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Γεια σου Κικη μου!!
    χρησιμες οι πληροφοριες που μας εδωσες για την crème patisserie,και χρησιμη και η συνταγη σου!!!!
    καλο σουκου και νοστιμο!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Κικίτσα μου!!! Καλή εβδομάδα!!!

      Διαγραφή
  4. Γεια σου Κική μου, αυτο είναι που λένε όσο ζεις μαθαίνεις.Να είσαι καλά η τούρτα τέλεια!!!!
    Φιλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου Ροδάνθη να είσαι καλά! Αυτή η τούρτα είχε τέτοια γέμιση και ήταν νοστιμότατη!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Κική μου! Μα τι τούρτα είναι αυτή?Χρόνια Πολλά στον Αλέξανδρο και θέλω κέρασμα!!!
    Η συνταγή της κρέμας εξαιρετική! Θέλω ένα κουτάλι τώρα, χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου στέλνω και κομμάτι και κουτάλι Λίλια μου!!!
      Φιλιά!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. Η crème patisserie είναι από τις αγαπημένες μου ζαχαροπλαστικές παρασκευές και γεύσεις! Μου αρέσει και σκέτη, με το κουταλάκι, όχι απαραίτητα ως γέμιση!
    Όταν μιλάμε και για σοκολατένια, τότε αγγίζουμε την τελειότητα!
    Για την τούρτα τι να πω, ευτυχισμένος ο Αλέξανδρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Χρύσα μου και ναι, η κρέμα αυτή αξίζει και με το κουταλάκι!!
      Καλή εβδομάδα!!

      Διαγραφή
  7. καλησπερα!!! πολυ καλες συμβουλες!! η τουρτα υπερπαραγωγη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά και χαίρομαι που σου άρεσε η τούρτα!

      Διαγραφή
  8. Τέλεια η κρέμα σοκολάτα!!!! Το ίδιο και η τούρτα του Αλέξανδρου!!! Να είναι πολύχρονος ο Αλέξανδρος και πάντα ευτυχισμένος!!!
    Καλό σ/κ
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κρέμα σοκολάτα γίνεται υπέροχη γέμιση με σιροπιασμένο παντεσπάνι!!!
      Φιλάκια και καλή εβδομάδα! :)

      Διαγραφή
  9. Πολύχρονος ο Αλέξανδρος, να τον χαίρονται! Εγω για κρεμα ζαχαροπλαστικής βαζω τις έτοιμες, αλλα θα κρατησω και τη δικη σου :)
    Καλό ξημέρωμα
    Καλό Σαββατοκύριακο
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Αριάδνη μου! Αυτή δεν συγκρίνεται με τις έτοιμες αν και σίγουρα έχει λίγη περισσότερη διαδικασία!
      Καλή εβδομάδα και φιλιά! :)

      Διαγραφή
  10. Κική μου, καλώς ονόμασες την κρέμα ζαχαροπλαστικής, κρέμα με τα χίλια πρόσωπα!! Είναι τόσες πολλές οι γεύσεις που μπορούμε να της δώσουμε και το λέω αυτό εκ πείρας!! Η σοκολατένια δε, είναι μια από τις αγαπημένες μου! Καμμιά έτοιμη κρέμα ζαχαροπλαστικής δεν μπορεί να συγκριθεί με την σπιτική!
    Υπέροχη η τούρτα που έφτιαξες για τον Αλέξανδρο! Πολύχρονος!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που συμφωνείς Ειρήνη μου! Πράγματι μπορεί να έχει χίλιες γεύσεις και να είναι εξίσου νόστιμη! Συμφωνώ μαζί σου ότι καμμιά έτοιμη δεν συγκρίνεται με την σπιτική!!!
      Χαίρομαι που σου άρεσε η τούρτα!!!
      Καλή εβδομάδα! :)

      Διαγραφή
  11. Χρόνια πολλά στον Αλέξανδρο και γλυκά όπως η τούρτα που του ετοίμασες!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤΙ ΕΙΝΑΙ βανίλια VahinéΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ένα φακελάκι φυσικής βανίλιας με ζάχαρη που η μάρκα της είναι αυτή και υπάρχει σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

      Διαγραφή
  13. Φανταστική η τούρτα, αλλά μου επιτρέπεις να σταθώ στην προκλητική προτελευταία φωτογραφία! Θα με στοιχειώνει όλη μέρα... χιχιχι!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κική μου πάρα πολύ ωραία η κρέμα ζαχαροπλαστικής που έφτιαξες, θα την έτρωγα με το κουτάλι, δε θα προλάβαινε να χρησιμοποιηθεί πουθενά αλλού σίγουρα!!!Υπέροχη και η τουρτίτσα που έφτιαξες, μπράβο!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!