Τούρτα βανίλιας με φράουλες

Η τούρτα του... Βαλεντίνου
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Για μια ακόμα χρονιά, ο Ιταλός άγιος που κατέκτησε την Δύση, συνδυάζοντας τον Χριστιανισμό με τις παραδόσεις της αρχαίας Ρώμης έφτασε! Λέγεται ότι όταν αυτοκράτορας ήταν ο Κλαύδιος ΙΙ αποφασίστηκε, κατόπιν εντολής του, να απαγορευθεί ο γάμος για τους νέους άντρες επειδή οι ανύπαντροι ήταν καλύτεροι στρατιώτες από τους παντρεμένους. Ο Βαλεντίνος που, ήταν ιερέας, συνειδητοποιώντας την αδικία και τον παραλογισμό συνέχισε να παντρεύει τους νέους που ήθελαν κι έτσι τιμωρήθηκε με θάνατο. Κάποια άλλη ιστορία λέει ότι ο ιερέας Βαλεντίνος πάντρευε Ρωμαίους με Χριστιανές που ήταν υπό διωγμό κι αυτό ήταν η αιτία της τιμωρίας του ενώ σε κάποια άλλη εκδοχή αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος ιερέας θανατώθηκε γιατί βοηθούσε Χριστιανούς να δραπετεύσουν από τις φυλακές κατά την περίοδο των διωγμών. Ωστόσο υπάρχει κι ένας θρύλος που είναι λίγο πιο ρομαντικός μια και λέγεται ότι ενώ ο ιερέας ήταν φυλακισμένος ερωτεύθηκε την νεαρή κόρη του φύλακά του και πριν πεθάνει της έστειλε ένα γράμμα με την υπογραφή "ο Βαλεντίνος σου". 
Αλήθεια ή όχι, μικρή σημασία έχει. Ωστόσο η μέρα αυτή ταυτιζόταν με ένα παγανιστικό φεστιβάλ γονιμότητας με το όνομα "Lupercalia" που υπήρχε στην Αρχαία Ρώμη. Η γιορτή συνδέθηκε με τον έρωτα κάπου στο 1300 και γύρω στο 1600 η γιορτή "κατέφθασε" στην Ευρώπη με την γνωστή πια μορφή της όπου... επικρατεί ένα καταναλωτικό πανδαιμόνιο για δώρα κάθε είδους.
Όμως, πέρα απ' όλες τις παραδόσεις και τους θρύλους, ποιός θα έλεγε όχι σε μια γλυκιά, κοκκινόλευκη, βανιλένια τούρτα και μάλιστα όταν αυτή απαιτεί όχι ιδιαίτερο κόπο και χρόνο για να γίνει είτε είναι η μέρα της αγάπης είτε όχι; Μμμμ, για να σκεφτώ!!😏 
Μάλλον μόνοι ένας chocoholic κι αυτό... ίσως... κανείς άλλος! 😉 
Πώς να περιγράψεις τούτη τη γλυκολιχουδιά που εκτός από τούρτα μπορεί να γίνει σε ποτηράκια ατομικά για μια απολύτως προσωπική απόλαυση, που δεν αποζητά πολύ από τον πολύτιμο χρόνο μας, που φέρνει την άνοιξη μέσα στον μουντό και βροχερό Φλεβάρη; Γλυκιά, αρωματική βανίλια με μια δόση φρουτένιας ξινούτσικης νοστιμιάς. Ένας απίστευτος συνδυασμός που μετά την πρώτη κουταλιά δεν θέλεις να σταματήσεις να τον γεύεσαι!
Παρά, λοιπόν, τις όποιες μικρές ενστάσεις μου σχετικά με τον Άγιο της Αγάπης και τον εορτασμό αυτής της μέρας δεν θα μπορούσα παρά να υποκύψω στην ανώτερη δύναμη και να σας προτείνω να την φτιάξετε αυτό το θεϊκό γλυκό που είναι η αποθέωση της απλότητας και της ευκολίας. Προσοχή όμως! Αυτή η τούρτα έχει δύο μυστικά! Το πρώτο είναι ότι είναι πανεύκολη και δεν κρύβει κανένα μυστικό επιτυχίας και το δεύτερο ότι θα την ...ερωτευθείτε στα σίγουρα! 
ΥΛΙΚΑ (για 8 κομμάτια - 20-22 εκ. διάμετρο)
  • 1 πακέτο μπισκότα σαβουαγιάρ
  • 200 ml γάλα χλιαρό
Για την κρέμα
  • 1000 ml κρέμα γάλακτος φυτική  (2x500ml)
  • 100 γρ. άχνη
  • 2 κ.γλ. βανίλια (ή 2-3 κάψουλες βανιλίνης)
  • 2 φακελάκια ζελατίνη σε σκόνη (granulé)
Για τη σάλτσα φράουλας
  • 300 γρ. φράουλες φρέσκες ή κατεψυγμένες
  • 1 κ.σ. κόρν φλάουρ
  • 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 100 ml κονιάκ ή λευκό κρασί
Σκεύη
  • Φόρμα με σούστα με 20-22 εκ. διάμετρο ή τσέρκι και πιατέλα
  • Μπολ ανοξείδωτο
  • Μίξερ χειρός
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την σάλτσα φράουλας
  • Αφαιρούμε 3-4 από τις φράουλες και τις κρατούμε στην άκρη για το γαρνίρισμα.
  • Κόβουμε σε κομμάτια τις υπόλοιπες και τις βάζουμε με την άχνη σε μια μικρή κατσαρόλα.
  • Εάν οι φράουλες δεν είναι φρέσκες αλλά κατεψυγμένες, πρώτα τις αφήνουμε εκτός κατάψυξης να ξεπαγώσουν.
  • Αφήνουμε τις φράουλες να βράσουν με την άχνη σε σιγανή φωτιά για 3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το κορν φλάουρ διαλυμένο σε 2 κ.σ. νερό και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις μέχρι να δούμε ότι έχει πήξει ελαφρώς η σάλτσα φράουλας.
Ετοιμάζουμε την κρέμα
  • Βάζουμε τη ζελατίνη από τα φακελάκια σε ένα μπολ με λίγο κρύο νερό και τα αφήνουμε για να φουσκώσει η ζελατίνη.
  • Σε μια κατσαρόλα  τα 500ml κρέμα γάλακτος (το 1 πακέτο), την άχνη και την 1 κ.γλ. βανίλια (ή την 1 κάψουλα βανιλίνης) και τα ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει η κρέμα.
  • Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα την ζελατίνη.
  • Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς.
  • Βάζουμε την κρέμα σε άλλο σκεύος (κατά προτίμηση ανοξείδωτο μπολ που το έχουμε βάλει στο ψυγείο) και την αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύοντάς την ανά τακτά διαστήματα, μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρώς.
  • Τότε, χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος με την υπόλοιπη βανίλια μέχρι να σφίξει ελαφρά και να γίνει παχύρρευστη.
  • Ανακατεύουμε τις δύο κρέμες, απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Φτιάχνουμε την τούρτα
  • Βάζουμε στο τσέρκι που το τοποθετούμε σε μια πιατέλα ή στην φόρμα με σούστα μια στρώση από μπισκότα σαβουαγιάρ.
  • Τα ραντίζουμε με χλιαρό γάλα.
  • Στρώνουμε από πάνω την μισή κρέμα και την μισή δόση από την σάλτσα φράουλας.
  • Στρώνουμε άλλη μια στρώση από μπισκότα σαβουαγιάρ και τα ραντίζουμε με το υπόλοιπο γάλα.
  • Στρώνουμε την υπόλοιπη σάλτσα φράουλας (εκτός από λίγη που την χρειαζόμαστε για τη διακόσμηση) και τέλος την υπόλοιπη κρέμα που την απλώνουμε και στα πλαϊνά της τούρτας.
  • Διακοσμούμε την τούρτα με την υπόλοιπη σάλτσα και τις φράουλες που κρατήσαμε ή κρατούμε περισσότερες φράουλες και σχηματίζουμε μια καρδιά στην άκρη ή στη μέση της τούρτας.
  • Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο μέχρι να σφίξει δηλαδή για 5-6 ώρες ή μια νύχτα.
Παραλλαγή συνταγής από το περιοδικό "Γλυκιές Αλχημείες" 

9 σχόλια:

  1. Εντάξει, ακόμα και για αυτούς που έχουν τις ενστάσεις τους για τη γιορτή του αγ.Βαλεντίνου η τούρτα αυτή πιστεύω θα τους συγκινήσει ιδιαίτερα! Δείχνει καταπληκτική, νόστιμη, δροσερή και ανάλαφρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πω πω Κικιτσα μου!!
    Τι τούρτα υπερπαραγωγή ειναι αυτη!!!
    Και με λατρεμένες γεύσεις!!!
    Θα την δοκιμάσω!!!Καλο βραδυ και Καλη εβδομάδα!
    Πολλα φιλακια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπραβω υπερπαραγωωη πολυ ωραια τουρτα !!!
    καλη εβδομαδα Κικη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κικίτσα το blog το διαβαζουμε και έγκυες γυναίκες...λυπήσου μας!!!!μας τρεχουν τα σαλια με καθε αναρτηση δε λεω...αλλα με τη συγκεκριμενη τουρτα χτυπησες αδυνατο σημειο.....και φραουλα και κρεμα....αγαπημενος συνδυασμός!!!
    happy valentine's day!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα αχ βγήκε από το στόμα μου κι ύστερα έσβησε η φωνή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δροσερή και φρουτένια!!! Μήπως θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τη κρέμα γάλακτος με γιαούρτι ή τυρί κρέμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αφράτη και λαχταριστη!
    Μπραβο Κικη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!