Αναρωτήθηκες τί θα κάνεις τα πασχαλινά αυγά που περίσσεψαν; Βαρέθηκες τις αυγοσαλάτες, τα σάντουιτς με βραστά αυγά ή τα γεμιστά αυγά που κάθε χρόνο κάνεις; Αν ναι, σήμερα σου έχω ένα πιάτο, δικής μου έμπνευσης που, είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψεις γιατί είναι φτιαγμένο με υλικά που, συνήθως, τα έχουμε στο σπίτι αλλά και πεντανόστιμο.
Το ότι αγαπώ γενικά τα ογκρατέν είναι γνωστό εάν ακολουθείς τούτο δω το blog. Ο λόγος που τους έχω αδυναμία είναι ότι μπορείς να κάνεις ένα σωρό συνδυασμούς και πάντα να σου βγαίνουν επιτυχημένοι και νόστιμοι άρα μεγάλη ποικιλία γεύσεων.
Αγαπώ, βέβαια, και την μπεσαμέλ και την έχω κάνει σε διάφορες περιστάσεις βάζοντας μέσα άλλοτε γιαούρτι, άλλοτε κεφίρ, μουστάρδα, πάπρικα και διάφορα άλλα ανάλογα με την έμπνευση της στιγμής. Γιατί, όταν μαγειρεύουμε δημιουργικά και με αγάπη είναι πολύ εύκολο να αφήσουμε την φαντασία να μας οδηγήσει σε καινούργια γευστικά μονοπάτια.
Έτσι και σήμερα, την πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα, έχοντας πέντε βρασμένα πασχαλινά αυγά να περιμένουν υπομονετικά στο ψυγείο και τις μπριζόλες να ψήνονται στον φούρνο μου ήρθε η ιδέα ενός ογκρατέν που μπορούμε να το απολαύσουμε είτε μόνο του είτε μαζί με τις μπριζόλες αντί για τις καθιερωμένες πατάτες. Ανοίγοντας όμως το ψυγείο, θυμήθηκα ότι τις προάλλες είχα καθαρίσει και βάλει στην κατάψυξη με μερικά λευκομανίταρα σε φέτες, οπότε να το δεύτερο υλικό! Κι όσο για τα τυριά, η γραβιέρα και το Πεκορίνο Αμφιλοχίας ποτέ δεν λείπουν από το ψυγείο μας. Διάβασε τη συνταγή και δοκίμασέ το! Θα με θυμηθείς!!
- 1 μεγάλη πατάτα
- 300 γρ. λευκομανίταρα σε φέτες
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 5 αυγά βραστά σφιχτά, ψιλοκομμένα
- 200 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας μας, τριμμένη
- 100 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι - Πιπέρι - Πάπρικα γλυκιά
Μπεσαμέλ γιαουρτιού
- 50 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 500 ml γάλα ζεστό
- 100 γρ. γιαούρτι
- 1/2 κ.γλ. μουστάρδα απαλή (έτοιμη)
- Αλάτι - Πιπέρι - Μοσχοκάρυδο
- 30 γρ. Πεκορίνο τριμμένο
- Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό να βράσουν για 3-4 λεπτά (έτσι ώστε να μαλακώσουν λίγο).
- Μόλις είναι έτοιμες τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
- Τα αφήνουμε κι αυτά στην άκρη να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ
- Στο ίδιο αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά για 1-2 λεπτά.
- Ύστερα, προσθέτουμε το ζεστό γάλα σιγά σιγά ανακατεύοντας με ένα σύρμα (φουέ/αυγοδάρτης) και αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά μέχρι να πήξει.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μουστάρδα, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Ετοιμάζουμε το ογκρατέν
- Ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο στο ταψί μας.
- Απλώνουμε τις φέτες πατάτας έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά.
- Από πάνω βάζουμε τα μανιτάρια και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε με την γραβιέρα.
- Μετά, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα βραστά αυγά και τέλος την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με πεκορίνο ή κεφαλοτύρι.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου, για 30-35 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι η επιφάνεια του φαγητού έχει αποκτήσει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα.
- Συνοδεύουμε με ένα ωραίο λευκό ή ροζέ κρασί και μια πράσινη σαλάτα.
- Μπορούμε να προσθέσουμε και καπνιστό ρεγκάτο ή ροκφόρ (μπλε τυρί) μαζί με την γραβιέρα έτσι ώστε το φαγητό να γίνει πιο πικάντικο.