Ένα υπέροχο γαλακτομπούρεκο

Το γαλακτομπούρεκο αυτό είναι μοναδικό! Μοναδικό σε νοστιμιά αλλά και άρωμα! Τέλειο ως προς την ποσότητα του σιροπιού και μ' ένα υπέροχο κριτσανιστό φύλλο ακόμα και τη δεύτερη μέρα και αφού έχει μπει στο ψυγείο κι έχει ξαναζεσταθεί ελαφρώς στον κανονικό φούρνο και όχι στο φούρνο μικροκυμμάτων!
Γαλακτομπούρεκο έχω ξαναφτιάξει πολλές φορές μια και είναι ένα γλυκό αγαπημένο για όλη την οικογένεια! Το γαλακτομπούρεκο που εδώ και χρόνια έφτιαχνε η γιαγιά μου και μετά η μαμά μου! Όταν πήρα τη σκυτάλη... το γαλακτομπούρεκο με την οικογενειακή συνταγή τίμησε πολλές φορές το τραπέζι μας και γλύκανε πολλές φορές αγαπημένους επισκέπτες μέχρι που...
"Να σε κεράσω ένα γαλακτομπούρεκο;" ακούστηκε η φωνή της μαμάς ενός μαθητή μου! "Όχι ευχαριστώ... όχι αυτή τη στιγμή!" απάντησα! "Θα χάσεις... είναι υπέροχο!" μου ανταπάντησε η αγαπητή "μαμά". "'Ο,τι ωραιότερο έχω δοκιμάσει" επέμεινε κι εγώ ...υπέκυψα. Κι όμως είχε απόλυτο δίκιο!!! Ένα γαλακτομπούρεκο που ...αγάπησα από την πρώτη στιγμή που ακούμπησα το πηρούνι επάνω του κι εκείνο μου απάντησε σιγανά... "κραααατς"!! Φύλλο έξτρα τραγανό... οκ!  Η κρέμα εισβάλλει στο στόμα και το άρωμα, η αφρατάδα και το σιρόπιασμά της με εντυπωσιάζουν!! Σύνολο... τέλειο!!!
Και η συνταγή;;; Γιατί, πώς να το κάνουμε... τη ζήτησα όχι που δεν θα τη ζητούσα!!! Του Θεσσαλονικιού ...συμπολίτη Άκη Πετρετζίκη!!
Μια εβδομάδα μετά το γαλακτομπούρεκο βρήκε το δρόμο για την κουζίνα μου!! Όσοι το δοκίμασαν... εντυπωσιάστηκαν... θεσπέσιο το χαρακτήρισαν, υπέροχο το αποκάλεσαν, μοναδικά αφράτο και τέλεια σιροπιασμένο αποφάνθηκαν!!!
Το επιβεβαιώνω κι εγώ... φτιάξτε το αλλά ακολουθείστε με προσοχή όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας γιατί εκεί βρίσκεται ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του!!
Για την κρέμα
170 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
200 γρ. ζάχαρη χωρισμένη σε δύο μέρη (100+100)
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
500 γρ. γάλα πλήρες 3,5% λιπαρά
4 αυγά μεγάλα
100 γρ. βούτυρο
2 φακελάκια φυσικής βανίλιας ή 2 βανιλίνης
1 πρέζα αλάτι
220 γρ. βούτυρο λιωμένο για το άλλειμα των φύλλων
1 συσκευασία φύλλο κρούστας ή φύλλα Βυρητού
Για το σιρόπι
800 γρ. ζάχαρη
450 γρ. νερό
75 γρ. μέλι
φλούδα από 1 λεμόνι
1 στικ κανέλας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, 1 στικ κανέλας, τη φλούδα από λεμόνι (όχι το λευκό μέρος), ανάβουμε τη φωτιά και περιμένουμε 2 λεπτά ίσα ίσα να διαλυθεί η ζάχαρη.
Με το που πάρει μια βράση, κουνάμε με το κουτάλι να ελέγξουμε αν έχει διαλυθεί η ζάχαρη. Το μείγμα πρέπει να είναι διαφανές.
Τότε ρίχνουμε το μέλι, αφαιρούμε απ' τη φωτιά, ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το σιρόπι.
Ετοιμάζουμε την κρέμα
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, την μισή ζάχαρη, το αλάτι, τα δύο φακελάκια βανίλιας και βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση.
Μόλις δούμε το μείγμα να βράσει ρίχνουμε το σιμιγδάλι και αφήνουμε την κρέμα να σιγοβράσει μέχρι να πήξει καλά (χρειάζεται 3-4 λεπτά).
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρις ότου το βούτυρο λιώσει εντελώς.
Βάζουμε σε ένα ταψί κρύο νερό και βάζουμε μέσα την κατσαρόλα με την κρέμα για να κρυώσει.
Μυστικό 1ο: Βάζουμε σε ένα μπολ (ή στον κάδο του μεγάλου μίξερ) τα αυγά και την υπόλοιπη μισή ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 3 - 4 λεπτά μέχρις ότου το μείγμα μας γίνει ανοιχτόχρωμο και διπλάσιο σε όγκο. Αυτό γίνεται για να γίνει η κρέμα αφράτη, να φουσκώσει και να απορροφήσει σιρόπι.
Στο μεταξύ, η κρέμα μας έχει κρυώσει ελαφρώς αλλά όχι αρκετά.
Μυστικό 2ο: Με το μίξερ, αφρατεύουμε και την κρέμα με το σιμιγδάλι, χτυπώντας την για 4-5 λεπτά.
Ελέγχουμε τη θερμοκρασία της και εάν είναι χλιαρή προσθέτουμε το μείγμα των αυγών και είτε με μια σπάτουλα σιλικόνης είτε με το μίξερ χειρός στην πιο χαμηλή του ταχύτητα ομογενοποιούμε την κρέμα.
Λιώνουμε τα 220 γρ. βουτύρου στο φούρνο μικροκυμμάτων και με ένα πινέλο βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 25 x 35 ή 35 x 40.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Εντυπωσιακό!!!  Μετά το ψήσιμο και πριν το σιρόπιασμα... το γαλακτομπούρεκο είναι ...φουσκωμένο σαν πίτα!!!
Ετοιμάζουμε το γαλακτομπούρεκο
Χωρίζουμε τα φύλλα στη μέση... δηλαδή χρησιμοποιούμε τα μισά για το κάτω μέρος του γλυκού και τα υπόλοιπα για το επάνω μέρος του γλυκού.
Τοποθετούμε το 1ο φύλλο στο ταψί και ραντίζουμε με μπόλικο βούτυρο από πάνω. 
Μυστικό 3ο: Δεν αλείφουμε ποτέ το φύλλο για να μην το πιέσουμε με το πινέλο... απλά το ραντίζουμε με βούτυρο. Αυτό γίνεται για να υπάρχει αέρας ανάμεσα στα φύλλα και να ψήνεται καλύτερα το γλυκό αλλά και να φουσκώνει κατά το ψήσιμο.
Τοποθετούμε απαλά το 2ο φύλλο και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ραντίσματος του φύλλου χωρίς να το πιέσουμε παρά ελάχιστα... έτσι ώστε να μην κολλήσει με το από κάτω. 
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και για τα  υπόλοιπα για τα υπόλοιπα 4 ή 5 φύλλα. 
Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και την απλώνουμε ισιώνοντας την επιφάνειά της.
Γυρνάμε τα φύλλα  μας προς τα μέσα για να μην μπορεί η γέμιση να "ξεφύγει". Ραντίζουμε με βούτυρο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα την ίδια διαδικασία με πριν. 
Αφού τοποθετήσουμε το τελευταίο φύλλο, παίρνουμε το πινέλο μας και σπρώχνουμε προς το κάτω μέρος του γλυκού γύρω γύρω τα φύλλα έτσι ώστε να γίνει όμορφο.
Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο και περιχύνουμε με το λίγο βούτυρο που μας απέμεινε.
Ψήνουμε για 1-1.30 ώρα ή μέχρι να δούμε ότι έχει φουσκώσει κι έχει αποκτήσει ένα  όμορφο καστανό χρώμα.
Μόλις βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
Το αφήνουμε για 1-2 ώρες έτσι ώστε να απορροφήσει το σιρόπι του.
Απολαμβάνουμε το γλυκό χλιαρό αλλά και κρύο.
Καλή σας μέρα!! Να έχετε μια γλυκιά εβδομάδα!! :)


37 σχόλια:

  1. Πολύ λαχταριστό πράγματι! Μπράβο σε σένα και στον Άκη :)
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχχχ, είναι ένα υπέροχο γαλακτομπούρεκο Μαρία μου... φουλ της γεύσης και της νοστιμιάς!!!

      Διαγραφή
  2. Πω πω πω τις είναι αυτές οι φωτογραφίες Κική μου;....νόμίζεις ότι το πιάτο τόχεις μπροστά σου...Εύγε για όλα τις φωτο αλλά και την εκτέλεση της συνταγής σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Μαρία μου αλλά το γαλακτομπούρεκο σε εμπνέει για τέτοιες φωτό!!

      Διαγραφή
  3. Από την πρώτη στιγμή μου έκανε κλικ κι αν σου πω ότι σκεφτόμουν την συνταγή του Άκη πριν το διαβάσω, τι θα πεις; Ήθελα πολύ καιρό να την φτιάξω την συνταγή, όποτε μπαίνω άμεσα στην κουζίνα!!
    Γεια στα χέρια σου είναι τέλειο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να το δοκιμάσεις Μαρία ...καλώς σου έκανε κλικ γιατί είναι ΦΟΒΕΡΟ!!!!

      Διαγραφή
  4. Τρέχουν τα σάλια αλλά σαν δύσκολο
    μου φαίνεται Κική μου!!!

    Καλή εβδομάδα ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθόλου δύσκολο Ελένη μου... μια ιδέα πιο χρονοβόρο είναι μόνον!!!
      Αξίζει να το φτιάξεις!!!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Αμαν βρε Κικιτσα μου γλυκια!! Τα σαλια εφτασαν στο πατωμα! Σαλιαρα θα φορεσω!! Φανταστικο να πω??? Ειναι λιγο!!! Φαινεται υπεροχο!! Θα μπορουσα να φαβ την κρεμα απο την κατσαρολα μονη της!! Στα υποψιν λοιπον κ αυτο το γλυκο σου!! Σε φιλω πολυ πολυ! Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν θα έρθεις στη Θεσσαλονίκη Εύη μου... θα μου πεις να σου φτιάξω!!!
      Μέχρι τότε όμως αξίζει να το φτιάξεις!!!
      Πολλά πολλά φιλάκια και ...να περνάς καλά!!!

      Διαγραφή
  6. δεν μας αφήνεις να κάνουμε δίαιτα!!!!η μια συνταγή πιο λαχταριστή από την άλλη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει... κάνε πώς δεν το είδες γιατί κι εγώ κάνω δίαιτα και έφαγα μόνον ένα κομμάτι :(.
      Από την άλλη θα αρχίσω να βάζω συνταγές για δίαιτα!!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  7. Πω πω λαχταριστό! Πραγματικά κι εμένα μου τρέχουν τα σάλια! Καλή εβδομάδα! Φιλιάαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι υπέροχο ...αξίζει να τρέχουν τα σάλια!!! :)

      Διαγραφή
  8. Το έφτιαξες υπέροχο Βασιλική μου. Πόσο το λιγουρεύτηκα, έχω καιρό να το φτιάξω και δεν θα μου γλιτώσει...
    Κρέμα γάλακτος στην κρεμ πατισιέρ βάζω συχνά.

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το φτιάξεις Ζαμπία μου ...αξίζει πραγματικά!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Ανεπανάληπτο γλυκό Κική!!! Αυτά τα παραδοσιακά γλυκά μας είναι τόσο κλασσικά και δεν μπορείς να τους αντισταθείς!! Ευχαριστούμε και για τα μυστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το ίδιο ...αδύνατον να του αντισταθώ Ευγενία! Φαντάσου ότι ενώ κάνω δίαιτα ένα κομμάτι το ...τσάκισα!!!

      Διαγραφή
  10. Ευχαριστουμε ηια τα tips!
    Υπέροχο το γαλακτομπουρεκο!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά τα μικρά "μυστικά" διαφοροποιούν εντελώς το αποτέλεσμα Beauty!!

      Διαγραφή
  11. Ήταν ανάγκη να κάνεις και περιγραφές? Αυτό το "κρααατς" τί το ήθελες???!!!
    ;-)
    Πωπω, υπέροχο φαίνεται!!! Σαν να το λιμπίστηκα λιγάκι!!!!!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά και ολόγλυκα, κορίτσι μου! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααα, αυτό το "κράαατς" είναι για να σας πείσω να το δοκιμάσετε και να το ακούσετε κι εσείς και για να το λιμπιστείς και να μου γράφεις ό,τι μου γράφεις Ιωαννίτσα μου!!! χαχαχαχα

      Διαγραφή
  12. Τέλεια περιγραφή και εικόνες, φαντάζομαι και νοστιμιά!!
    Κική μου σε ευχαριστούμε για τα γλυκά μυστικά......
    Πολλά φιλιά, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Μάχη μου!! Αυτά τα μυστικά είναι που κάνουν τη διαφορά και αξίζει να δοκιμαστούν!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Είναι οι φωτογραφίες, είναι και τα λόγια, είναι όλο το post υπερ λαχταριστό Κική :-) !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Άρη μου κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και την επίσκεψη!!

      Διαγραφή
  14. Καλή και ολόγλυκη εβδομάδα Κική μου !!!Είναι ένα γλυκό που αγαπώ αλλά το φτιάχνω -τώρα δεν το φτιάχνω καθόλου χάλια χάλια !!
    Αφου το λες καλή μου έτσι θα είναι και θα το δοκιμάσω!!!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Νικόλ μου... είμαι σίγουρη ότι και το δικό σου γαλακτομπούρεκο είναι νοστιμότατο!!
      Δοκίμασε να εφαρμόσεις τα μυστικά και θα δεις διαφορά.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  15. το αγαπω αυτο το γλυκο

    καλημερα αγαπημενη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσει Κική μου και η συγκεκριμένη εκδοχή είναι τέλεια!!!

      Διαγραφή
  16. Υπέροχο πράγματι!!
    Η κρέμα είναι τέλεια και σούπερ σιροπιασμένο, έτσι όπως μου αρέσει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι θαυμάσιο και αξίζει να δοκιμαστεί!

      Διαγραφή
  17. Όπως το "βλέπω" το νοιώθω πως είναι λαχταριστό!!!
    Με ξεσηκώνεις "άγρια" Κική μου, αλλά θα το αφήσω για αργότερα καθώς έχουμε τσακίσει ένα ταψί μπακλαβά και μια τούρτα φράουλας το τελευταίο διάστημα...
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις όσο χρόνο θέλεις και χρειάζεσαι Πηνελόπη μου για να το δοκιμάσεις!! Αξίζει!!

      Διαγραφή
  18. Η συνταγή και οι οδηγίες σου πήγαν κατευθείαν στον άντρα μου που επιμένει να φτιάχνει ένα δικής του εμπνεύσεως γαλακτομπούρεκο που δεν τρώγεται ούτε με ένεση!!!!!
    Αυτό φαίνεται καταπληκτικό!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααα, αυτός είναι ο ζαχαροπλάστης της οικογένειας;;;; :)
      Αξίζει να το δοκιμάσεις και θα ενθουσιαστείτε... σου το εγγυώμαι Φιλία μου!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  19. πρωτη φορα διαβαζω συνταγη σιροπιαστου-γαλακτομπουρεκου με ελαχιστο δεσιμο-βρασιμο συνηθως θελει 8-10 λεπτα, διοτι λενε θελει πηχτο σιροπι,μου κανει εντυπωση.Υπεροχες φωτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!