Η γιορτή της ...κρέπας

Chandeleur... η γιορτής της κρέπας
Κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου στη Γαλλία και στον Καναδά γιορτάζεται η γιορτή "Chandeleur" και στην Ελλάδα η Υπαπαντή του Χριστούπου είναι μια από τις 12 μεγάλες γιορτές της Ορθοδοξίας. Μια γιορτή Χριστιανική που γιορτάζεται σε ανάμνηση  του ερχομού του μικρού Χριστού στον Ναό των Ιεροσολύμων και του "καθαρισμού" της Παναγίας από τη λοχεία... 40 μέρες μετά τη γέννησή του και γι αυτό είναι συνδεδεμένη με το άναμμα των κεριών. Ταυτόχρονα όμως η γιορτή αυτή σηματοδοτεί το τέλος του χειμερινού ηλιοστασίου και αναγγέλλει τον ερχομό της άνοιξης. 
Η γιορτή ξεκίνησε από τους Ρωμαίους που γιόρταζαν στις 15 Φεβρουαρίου τον Lupercus, τον θεό της γονιμότητας. 
Αργότερα οι Κέλτες γιόρταζαν στις 1 Φεβρουαρίου τη γιορτή του εξαγνισμού των υδάτων που εξασφάλιζε την γονιμότητα και την ευφορία της γής.
Στη Γαλλία, πήρε το όνομά της από την λατινική λέξη "candela" - "chandelle" προερχόμενη από την έκφραση Festa candelarum = Fêtes des chandelles. Αυτή την ημέρα, οι αγρότες στις εκκλησίες άναβαν κεριά τόσο για να τιμήσουν το φως όσο και για να απομακρύνουν το κακό, τις θύελλες, τον θάνατο προαναγγέλοντας έτσι τον ερχομό της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Στην Αγγλία θα τη συναντήσουμε με το όνομα Candelmas.
Στην Ελλάδα η λέξη Υπαπαντή προέρχεται από το ρήμα Υπαπαντώ που σημαίνει "προϋπαντώ"... δηλαδή Υπαπαντή σημαίνει "προϋπάντηση".
Το έθιμο της κρέπας, κατά μια εκδοχή, ξεκίνησε από τον πάπα Γελάτιο τον 1ο όταν μοίρασε κρέπες στους πιστούς που είχαν πάει στη Ρώμη για να γιορτάσουν την γιορτή.
Κατά μια άλλη εκδοχή οι κρέπες καθιερώθηκαν γιατί, καθώς πλησίαζε η Σαρακοστή, οι άνθρωποι ήθελαν να καταναλώσουν αυγά, γάλα, βούτυρο που είχαν στο σπίτι.
Σε κάποιες περιοχές αντί για κρέπες κάνουν λουκουμάδες ή κρέπες με αλεύρι ολικής άλεσης.
Τί καλύτερο, λοιπόν, από μια εύκολη και πετυχημένη συνταγή για κρέπες; Κρέπες με μέλι, με σιρόπι σφενδάμου, με γλυκό βύσσινο, με σοκολάτα αλλά έτσι κι αλλιώς κρέπες όλο γλύκα και νοστιμιά! Φοβερά εθιστική λιχουδιά!!
ΥΛΙΚΑ 
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
60 γρ. καλαμποκάλευρο
2 αυγά μεγάλα 
400 ml γάλα
1 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο και ζεστό
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 φακελάκι φυσική βανίλια
1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε ένα μπολ το καλαμποκάλευρο και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλάτι, την άχνη, τη βανίλια, το ελαιόλαδο και το ξύσμα.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και ανοίγουμε μια "λακούβα" στο κέντρο.
Βάζουμε σε ένα μικρό σκεύος το βούτυρο και το λιώνουμε έτσι ώστε να ζεσταθεί καλά.
Προσθέτουμε τα δύο αυγά και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Βάζουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά έτσι ώστε να ξεκουραστεί το μείγμα. 
Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και αφού το αλείψουμε με ελάχιστη μαργαρίνη* ή αραβοσιτέλαιο ρίχνουμε μέσα λίγη ποσότητα από το μείγμα.
Κουνάμε το τηγάνι έτσι ώστε να απλωθεί το μείγμα και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα και να κάνει μερικές καστανές κηλίδες.
Βγάζουμε και γαρνίρουμε με ό,τι θέλουμε.
 TIPS
 * Πολλές φορές το βούτυρο κάνει τις κρέπες ή τις αυγόφετες να παίρνουν σκούρο χρώμα καθώς τηγανίζονται οπότε είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε μαργαρίνη ή αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.

24 σχόλια:

  1. Αγαπημένες κρέπες παντός καιρού και συνδυασμού!!! Ωραίες και λαχταριστές οι κρέπες στις φωτογραφίες σου Κική μου και η συγκεκριμένη γιορτή αποτελεί μία καλή "πρόφαση" για να τις δοκιμάσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Αμαλία μου ...είναι πολύ εύκολες και νόστιμες!! Έχεις δίκιο!!

      Διαγραφή
  2. τι ωραια
    ειδικα για πρωινο
    ευχαριστουμε πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για κάθε ώρα νομίζω ότι είναι υπέροχη λιχουδιά η κρέπα Κική μου!! :))

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Κικίτσα μου!!!Ευχάριστη γιορτή η σημερινή!!!Λατρεύω κρέπες!
    Χμ,πολύ ενδιαφέρον σχετικά με το αραβοσιτέλαιο.Πάντα βάζω βούτυρο!!
    Θά τό δοκιμάσω!!Οι φωτό σου,απίθανες!!!!Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Δήμητρά μου κι έτσι μπορείς να τις τηγανίσεις! Χαίρομαι που σου άρεσαν οι φωτό!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Σούπερ συνταγή και έψαχνα κάτι τέτοιο! Πολλά φιλιάαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι ...δοκίμασέ τες και δεν θα το μετανιώσεις!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Τίποτα τυχαίο τελικά ακόμα
    και στην διαδρομή των εδεσμάτων
    Λαχταριστές οι κρέπες σου!!!

    Σε φιλώ πολύ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, το κάθε φαγητό έχει την ιστορία του που συνδέεται με διάφορα!! Και είναι τόσο ενδιαφέρουσες αυτές οι πληροφορίες!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Κρέπες ειδα και ετρεξα..Κικη μου τις λατρευω σε όλες τους τις εκδοχες...και επεηδη ο δικος μου δεν τις συμαθει τις φτιαχνει ταχτικα η κόρη και ετσι τρωω και εγω.. καλό ε; που λέει και καποιος αααααα επίσεις κκρατω και το παντρεμα της φακης με τον ΄ξυνό τραχανά... εδω κανουν το ξυνοχοντρο.. δεν ξερω αν ειναι το ιδιο..θα την δοκιμασω σιγουρα την συνταγή συνηθως τις κανω αν μου περισεψουν με ρυζι...η δικη σου συνταγη θα μου αρεσει καλύτερα.. να περνας καλα μαγυρευοντας... φιλακιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα, έλα Ρούλα μου να σε φιλέψω!! Μια χαρά είναι ...οι κρέπες είναι λιχουδιά μοναδική!! Αλλά και η φακή με τον τραχανά (και τον ξινόχοντρο) είναι τέλειο πιάτο!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Και του χρόνου, Κική μου!!!
    Λατρεύω τις κρέπες και έφτιαχνα συχνά όταν ήταν τα παιδιά μικρά!
    Τώρα που μεγάλωσαν και έφυγαν, βαριέμαι να τις φτιάχνω για τους δύο μας.
    Με την πρώτη ευκαιρία όμοως που θα έρθουν τα παιδιά, θα φτιάξω και θα τις απολαύσουμε όλοι μαζί.
    Φιλάκια και καλό μήνα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης και του χρόνου Μαριάννα μου!!
      Λογικά βαριέσαι γιατί φτιάχνεις τόσα καλλιτεχνήματα!!!!!! Κρίμα να μην είμαστε κοντά να σε φιλεύω εγώ κρέπες!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Τί υπέροχή η σημερινή σου συνταγούλα! Αγαπημένη και εθιστική! (Θα συμφωνήσω!)
    ;-)
    Μου άρεσε και ο τρόπος σερβιρίσματος με το πορτοκαλάκι, τη μπανάνα και το γλυκό κουταλιού!
    ΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα είναι τόσο νόστιμες και με τόσες παραλλαγές οι κρέπες!!!! Ταιριάζουν με τόσα πολλά!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. πωπωπω τι μου έκανες τώρα!! πεθαίνω για κρέπες!!! ειδικά για γλυκές!! τέλειες φαίνονται, θα γράψω τη συνταγή σου!! φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι καταπληκτικές Εβονίτα μου και αξίζει να τις δοκιμάσεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Τι ωραιες οι κρεπίτσες ετσι διπλωμενες.. τρώγονται τσακ-μπαμ ;)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν τρώγονται τσακ-μπαμ λέει!!!!!!!! Άστα έχω βρει τον μπελά μου... χαχαχα

      Διαγραφή
  11. Γεμάτος ενδιαφέρουσες πληροφορίες ο πρόλογος σου Κική!
    Φοβερά φωτογενείς οι κρέπες σου και άκρως απολαυστικές οι φωτογραφίες σου!
    Η τελευταία ειδικά με έκανε να ονειρεύομαι κρέπες :)
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι γιατί σου άρεσε ο πρόλογος Ερμιόνη μου αλλά και οι φωτό!!
      Πάντως οι κρέπες είναι φοβερή λιχουδιά! :))

      Διαγραφή
  12. Και έψαχνα μία καλή συνταγή για κρέπες! Οι δικές σου φαίνονται πεντανόστιμες! Ευχαριστούμε πολύ Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να που τη βρήκες Κατερίνα μου... είναι εύκολη και με πολύ καλό αποτέλεσμα!!!
      Να είσαι καλά Κατερίνα!! :))

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!