Χριστουγεννιάτικη μεθυσμένη μαρμελάδα

Μια αρωματική παρέα φρέσκων και ξερών φρούτων με κανέλα!!!
Χρόνια πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα! Τη μαρμελάδα αυτή την αφιερώνω στην πολυαγαπημένη, γλυκιά αδερφούλα μου Nικολέττα που γιορτάζει σήμερα με την ευχή να είναι πάντα γερή, δυνατή κι ευτυχισμένη!
Μια μαρμελάδα διαφορετική από τις άλλες, μια μαρμελάδα με ξερά αλλά και φρέσκα φρούτα που μοσχοβολάει χριστούγεννα είναι η σημερινή! Λατρεμένη, μεστή γεύση με τη φυσική της γλύκα και λίγη ζάχαρη! Μια μεθυσμένη μαρμελάδα για μεγάλους, για τα πρωινά των γιορτών που μπορούμε να απολαμβάνουμε την ηρεμία και τη θαλπωρή με το τζάκι αναμμένο και το Χριστουγεννιάτικο δέντρο να φεγγοβολάει και να μας φέρνει την ελπίδα που τόσο χρειαζόμαστε!!! Μια μαρμελάδα που, εκτός των άλλων, μπορεί να γίνει ένα γλυκό πρωτότυπο δώρο και που, σίγουρα, δεν θα περάσει απαρατήρητο!
Ετοιμάστε την και γευτείτε την πάνω σε φρυγανισμένο ζεστό ψωμί, σε τσουρέκι αλλά και σε μια ωραία πουτίγκα σιμιγδαλιού, πολύ απλά πάνω σε μια κρέμα βανίλια αλλά και σκέτη σαν ...γλυκό του κουταλιού. 
ΥΛΙΚΑ
4-5 μήλα τριμμένα σε χοντρό τρίφτη 
4 κυδώνια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
100 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
200 γρ. αποξηραμένα σύκα ψιλοκομμένα
200 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα
200 γρ. βύσσινα αποξηραμένα ή cranberries
100 γρ. σταφίδες μαύρες
100 γρ. σταφίδες ξανθές
500 γρ. ζάχαρη καστανή (ή άσπρη)
Χυμό από 3 πορτοκάλια
1 σφηνάκι κονιάκ ή ρούμι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα ψιλοκομμένα ξερά φρούτα με το χυμό των 2 πορτοκαλιών και το 1/2 σφηνάκι κονιάκ και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 4-5 ώρες.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μήλα, τα κυδώνια και τα ξερά φρούτα και 2 ποτήρια νερό.
Τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά έως ότου μαλακώσουν.
Ύστερα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα ξυλάκια κανέλας, το χυμό του ενός πορτοκαλιού και 1/2 φλιτζάνι νερό.
Αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει σε μέτρια φωτιά έως ότου το νερό τελειώσει.
Τέλος, προσθέτουμε και το άλλο 1/2 σφηνάκι κονιάκ και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να "δέσει" η μαρμελάδα, ανακατεύοντας συχνά, με ξύλινη κουτάλα, για να μην "κολλήσει" στην κατσαρόλα.
Δοκιμάζουμε εάν έχει "δέσει" με τον γνωστό τρόπο: δηλαδή σύροντας την κουτάλα και ελέγχοντας εάν ..."ο δρόμος της μαρμελάδας" (Κοέλιο μου θυμίζει η έκφραση αλλά δεν πειράζει είμαι λίγο επηρεασμένη μιας και διαβάζω το τελευταίο του βιβλίο "Άλεφ"-:))))), μείνει ανοιχτός, οπότε είναι έτοιμη.
Έχουμε έτοιμα αποστειρωμένα τα βάζα μας (4 βάζα των 250 γρ.) και τα γεμίζουμε αμέσως.
Κλείνουμε με το καπάκι και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν.
Εφόσον η αποστείρωση έχει πετύχει και το καπάκι δεν πιέζεται στο κέντρο, που σημαίνει ότι έχει βγει ο αέρας, μπορούμε να διατηρήσουμε τη μαρμελάδα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για ένα χρόνο.
Απολαύστε την τα γιορτινά πρωινά...αξίζει τον κόπο!!!

14 σχόλια:

  1. Τώρα καταλαβαίνω γιατί χάνω αναρτήσεις! εκεί που είπα τελείωσα τη βόλτα μου και πάω επιτέλους για ύπνο, νάσου παρατηρώ μια μαρμελάδα που με λίγη παραπάνω ποσότητα δεν σου προσθέτει απλώς κιλά, σε στέλνει κατευθείαν στους ανώνυμους αλκοολικούς! Τέτοια εορταστική μαρμελάδα δεν μπορούσα όμως να την αφήσω ασχολίαστη! Κική μου ... έγραψες πάλι! Καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα Κικιτσα,τι ομορφη μαρμελαδα μας εφτιαξες σημερα!!!Με τοσα ωραια φρουτα,το μονο που χρειαζομαι ειναι ενα κουταλι..χιχι..Πολυ καλη ιδεα για δωρο!Φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λοιπόν,σήμερα που έχω άδεια πέφτω πάνω στην υπέροχη μαρμελάδα σου! Κισμέτ!!
    Υλικά υπάρχουν,χρόνος άφθονος...έφυγα για την κουζίνα. Θα τη βάλω μέσα στο χριστουγεννιάτικο κέικ που προτείνει η αχτιδούλα μου και....ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΛΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΘΟΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΟΥ,ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ,ΑΝΑΠΑΥΤΙΚΑ,ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΖΑΛΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΑΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΩΝ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ!ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΛΕΦ;ΑΧ ΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ !!!ΦΙΛΙΑ ΙΩΑΝΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετική, Κική μου, όλο χρώμα, υπέροχη ποικιλία, φαντάζομαι γεύση!
    Τι μας κάνεις! Όντως είναι πολύ εορταστική.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και έβλεπα το πρωί κάτι πολύ ώριμα φρούτα...σταφίδες διαθέτω δύο ειδών, έχω και λίγα βερίκοκκα, οπότε το βραδάκι θα κάνω την δική μου μάλλον κι' εγώ. Για βαζάκια χάρισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Κική και Χρόνια Πολλά στην αδελφή σου.
    Μόλις τελειώσω με τα τρεχάματα του μπαζαρ θα τη φτιάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κική μου καλημέρα!! Εγραψες πάλι!! Καταπληκτική φαίνεται!! Θα αγοράσω τα υλικά και θα προσπαθήσω να την φτιάξω!! Με τίποτα βέβαια δεν θα μοιάζει με την δική σου αλλά δεν πειράζει που θα πάει θα μάθω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΙΚΙΤΣΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΥΛΑ ΣΟΥ ΚΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ.ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΚΟΥΩ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΠΕΣΙΑΛ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΜΕΣΑ.Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΠΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΕΙ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΣΟΥ!!!ΣΕ ΦΙΛΩ ΠΟΛΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κική μου χρόνια πολλά να χαίρεσαι την αδελφούλα σου,μεγαλούργησες πάλι,τί μεθυσμένη και ξεμέθυστη ευχαρίστως την τσάκιζα και μετά...χίκ,χίκ.Να είσαι καλά ευχαριστούμε Ροδάνθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Nα χαίρεσαι την αδελφούλα σου Κικίτσα μου!
    Να είναι η ζωή της γλυκιά και μυρωδάτη, σαν την υπέροχη γιορτινή μαρμελάδα σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ Χριστουγεννιάτικη μαρμελάδα. Με όλα τα κάλά μέσα.
    Να χαίρεσαι την αδελφούλα σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα σας! Χαίρομαι που σας άρεσε η πρότασή μου για τη χριστουγεννιάτικη (και όχι μόνον) μαρμελάδα που με το ποτό μέσα απογειώνεται σαν γεύση!!!
    Καλό σας βράδυ κι ευχαριστώ για την επίσκεψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!