Ένα διαφορετικό παστίτσιο

Κυριακή σήμερα, μέρα μάζωξης της οικογένειας γύρω από το οικογενειακό τραπέζι! Πάντα μου αρέσει η Κυριακή κι αυτή η συνήθεια, μιας και μπορούμε ήρεμα να μιλήσουμε, να φάμε, να γελάσουμε ή να προβληματιστούμε αλλά και να προγραμματίσουμε τις επόμενες μέρες.
Έτσι, ετοίμασα ένα παστίτσιο που όλοι στο σπίτι μας το λατρεύουν. Επειδή όμως έχω τη μανία (γνωστή σε όλους) να μην φτιάχνω συχνά το ίδιο ακριβώς φαγητό, ετοίμασα ένα παστίτσιο με γέμιση κιμαδόπιτας. Έγινε πολύ νόστιμο και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!!! Διαβάστε τη συνταγή κι αποφασίστε εάν θέλετε να το δοκιμάσετε!!!
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. ζυμαρικά πέννες
Για τον κιμά
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 πράσα ψιλοκομμένα
1 καρότο
1 κρεμμύδι μέτριο
1/2 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
4 κομμάτια λιαστής ντομάτας σε κομματάκια
2 κ.σ. κέτσαπ 
1 κ.γλ. αλάτι
Τρίχρωμο πιπέρι
1 κ.γλ. ρίγανη
1 πρέζα μπαχάρι
1/2 φλ.τσ. κόκκινο κρασί
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ
6 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη (μισό μισό)
6 κ.σ. αλεύρι
2 φλ.τσ. γάλα χλιαρό
1 γιαούρτι με 2% λιπαρά
100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο 
4 κ.σ. ζωμό από τον βρασμένο κιμά
1 πρέζα λευκό πιπέρι
Συμπληρωματικά
200 γρ. φέτα θρυμματισμένη για τα μακαρόνια
20 γρ. μαργαρίνη σε κομματάκια για το τελείωμα του φαγητού
50 γρ. κεφαλοτύρι για το πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα βάζουμε αμέσως στο ταψί, το οποίο έχουμε αλείψει με λίγη μαργαρίνη.
Προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύουμε καλά.
Για τον κιμά
Στο multi, ψιλοκόβουμε το καρότο, το κρεμμύδι, τη πιπεριά, το πράσο και τη λιαστή ντομάτα.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, τον κιμά και τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 4-5 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε και 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά, προσέχοντας να μην τελειώσει το νερό (εάν χρειάζεται αναπληρώνουμε νερό).
Μετά τα 20 λεπτά, παίρνουμε από την κατσαρόλα 4 κ.σ. ζωμό και τον βάζουμε σε ένα μπολ.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με λίγο ζουμάκι.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει λίγο ο κιμάς και τον τοποθετούμε επάνω στα μακαρόνια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.

Για τη μπεσαμέλ
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα, σε σιγανή φωτιά, το βούτυρο να λιώσει.  
Μετά, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό γάλα, πάντα ανακατεύοντας για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ μας.
Τέλος, προσθέτουμε το γιαούρτι και λίγο λευκό πιπέρι και ανακατεύουμε.
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί προσθέτουμε το ζωμό που έχουμε κρατήσει και το κεφαλοτύρι.
Ανακατεύουμε και πάλι για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Απλώνουμε προσεκτικά τη μπεσαμέλ επάνω στον κιμά και πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι.
Βάζουμε μερικά κομματάκια μαργαρίνης επάνω στο παστίτσιο και ψήνουμε για 30 λεπτά, περίπου, ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει η επιφάνειά του.
Εάν θέλουμε, γαρνίρουμε το παστίτσιο με κομμάτια λιαστής ντομάτας αλλά, προσωπικά, καλύτερα όχι γιατί σκουραίνουν και χάνουν το όμορφο χρώμα τους (ήταν το αποτέλεσμα της δικής μου δοκιμής, όπως θα δείτε στην παρακάτω φωτογραφία).
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε 20 λεπτά περίπου να κρυώσει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το σερβίρουμε χωρίς να διαλυθεί το κομμάτι.
Συνοδεύουμε με μια πράσινη ή ανάμικτη σαλάτα.
Καλή εβδομάδα!

16 σχόλια:

  1. ΚΙΚΙΤΣΑ ΜΟΥ ΑΥΤΗ Η ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ...!!! ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΩΡΑΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥ ΒΓΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΕΣ ΦΩΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΟΡΜΗΞΕΙ.. ΧΙ ΧΙ ΧΙ!!ΣΕ ΦΙΛΩ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ;Eχω μια πείνα κικι το τρώω όλο το ταψί...΄΄καλησπέρα φιλενάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Κική μου τι ωραίο παστίτσιο είναι αυτό;Αν περίσεψε κανένα κομμάτι στείλε δεκτόν.Να είσαι καλά καλό βράδυ απο την βροχερή Άνδρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σας!

    Νάσια μου να είσαι καλά κι ελπίζω να διάβασες ήδη ότι τις επόμενες μέρες θα ανεβάσω και τη συνταγή για τα μπισκοτογλυφιτζούρια. Όσο για το παστίτσιο ...και δεν ορμάς;;;; Χαλάλι σου!! Πολλά φιλιά!

    mia ακόμη κάθεσαι!!! Όρμα φιλενάδα, μην αργείς!!! Με όλη μου τη ψυχή, δικό σου το παστίτσιο!!! Φιλιά!

    Ροδάνθη μου θα ήθελα να ήμουν στην Άνδρο τώρα!!! Ευχαρίστως να σου στείλω ένα ταψί!!! Πολλά φιλιά!

    Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!!!-:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κική μου σε σώζεις!! Εχω τραπέζι στην αδελφή μου και εψαχνα κάτι διαφορετικό!! Οι φωτογραφίες είναι σούπερ!! Καλές γιορτές να εχεις πάντα με υγεία και να χαίρεσαι την οικογένειά σου!! Φιλάκια!!
    Εκτυπώνω πάλι τα σοκολατάκια. Θα φτιάξω μια ντουζίνα για τις γιορτές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πωπω είναι και περασμένη η ώρα και οι εικόνες αυτές κάνουν κακό! όπως κάθε φορά καταπληκτική φωτογράφηση και φαίνεται πολύ λαχταριστό θα το δοκιμάσω!
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κική μου , πολύ νόστιμο σίγουρα!!!μου αρέσει και το πράσο σε συνδιασμό με την πιπεριά, οπότε θα το κάνω!!!σ'ευχαριστώ γλυκιά μου!!!Καλές γιορτές!!!φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημερα Κικιτσα, σκετη νοστιμια η σημερινη σου δημιουργια!Καλη εβδομαδα και Χαρουμενα Χριστουγεννα, πολλα φιλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλώς σε βρήκα και εγώ Κική! Το παστίτσιο αρέσει σε όλους, όσο "πειραγμένο" και αν είναι, όπως και να είναι φτιαγμένο. Αυτό το φαγητό είναι "καταδικασμένο" να πετύχει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πραγματι ειναι πολυ ενδιαφερον και πρεπει να ναι και πολυ πολυ νοστημο! Γεια στα χερια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κική μουν το "πειραγμένο" παστίτσιο σου φαίνεται τόσο νόστιμο!!
    Πολύ ενδιαφέρουσα η οπαραλλαγή σου!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό άστο για τον άνδρα μου..εγώ θέλω εκείνο με το κοτόπουλοοοοοοοοοοο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φαίνεται λαχταριστό! Αν δεν πειράξουμε και λίγο τις συνταγές..πώς θα περάσει η ώρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κική αποφασίσαμε...θέλουμε πολύ να το δοκιμάσουμε...
    στείλε όνομα,διεύθυνση,τηλέφωνο...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα σας!!
    -Mania ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω. Χαίρομαι πάρα πολύ που σου αρέσουν οι συνταγές μου και τις φτιάχνεις για δεύτερη και τρίτη φορά. Ελπίζω και το παστίτσιο να μη σε απογοητεύσει. Περιμένω νέα σου. Φιλάκια!!

    -Pyroessa Handmade δοκίμασέ το και δεν θα το μετανιώσεις. Χαίρομαι που σου αρέσουν οι συνταγές και οι φωτό. Φιλιά!

    -Φανή Παπαγεωργίου, Ζωγράφος να είσαι καλά!!! Φιλιά!

    -mia xara να είσαι καλά! Χαίρομαι που σου άρεσε η πρότασή μου! Φιλάκια!

    -Χρυσαυγή έχεις απόλυτο δίκιο!

    -Elpiniki ευχαριστώ, να είσαι καλά!

    -ΕΛΕΝΑ μου χαίρομαι που σου άρεσε η παραλλαγή!

    -αχτίδα το αφήνω αλλά για ποιό κοτόπουλο λες;;;;

    -Μαμά Κουκουβάγια Βέρα έχεις δίκιο, εξάλλου είναι βαρετό να τρως συνεχώς το ίδιο φαγητό όσο νόστιμο και να είναι.

    -SpIrToKoYto οκ αλλά μήπως είναι καλύτερα να σας ...στείλω το ταψί;;;;;;

    Πολλά φιλιά, καλή εβδομάδα και καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τέλεια συνταγή Κική!!1 Μου ήρθε κουτί γιατί περιμένω μεθαύριο τα παιδιά μου από την Αγγλία (φοιτητάκια και τα δύο) και τρελαίνονται για παστίτσιο (πέφτει πείνα στην Αγγλία!!!!!). Να είσαι καλά, Καλά Χριστούγεννα με αγάπη και υγεία. Φιλιά Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!