Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011

Γλυκό κουταλιού μήλο

...ένα γλυκό σε 30 λεπτά!
Την προηγούμενη Τετάρτη στο σεμινάριο που παρακολουθώ ετοιμάσαμε διάφορα γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ. Μεταξύ αυτών ήταν ένα γλυκό που δεν το είχα ξαναφτιάξει, αν και το διάβαζα συχνά, και εντυπωσιάστηκα από την ταχύτητα και την ευκολία της παρασκευής του: το γλυκό μήλο!! Μήλο στάρκιν, κόκκινο όχι φιρίκι! Ένα τόσο απλό γλυκό με μια καταπληκτική εμφάνιση, γλύκα έτοιμο μόνον σε μισή ώρα!!!! Τώρα είμαι σίγουρη ότι, τουλάχιστον εσείς που διαβάζετε το  Tante Kiki και το παρακολουθείτε, καταλάβατε πού πάει ο νους μου... φυσικά σε ένα γρήγορο, οικονομικό, νόστιμο κι εύκολο γλύκισμα για ξαφνικές επισκέψεις, για μετά το κυριακάτικο φαγητό αλλά και για δώρο σ' ένα πολύ όμορφο γυάλινο βαζάκι με πρωτότυπες χειροποίητες χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές απ' έξω!!! 
Παλιότερα, όταν ο χρόνος μου ήταν περισσότερος, έπαιρνα παλιά βαζάκια μαρμελάδας, μπουκάλια ή ποτήρια και τα ζωγράφιζα με σμάλτο και γενικά χρώματα για γυαλί. Ναιιιιι, έφτιαχνα και καδράκια παιδικά (μπορεί να σας τα δείξω κάποια φορά αλλά όχι τώρα...). Για σκεφτείτε δεν είναι υπέροχο δωράκι μόνο του ή μαζί με κάτι άλλο;;;;; Διαβάστε λοιπόν τη συνταγή κι αποφασίστε εάν έχω δίκιο που σας λέω ότι είναι πανεύκολο!!!! Αφήστε που έχει ελάχιστες θερμίδες μιας κι έχει και λιγότερη ζάχαρη!!!!
Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι το εργαλείο για να βγάλουμε μπαλάκια μήλου κι όσο για το υπόλοιπο που περισσεύει μπορεί άνετα να γίνει μαρμελάδα μαζί με μανταρίνια (η επόμενη ανάρτηση) ή με ό,τι άλλο φρούτο σας αρέσει και έχετε στο σπίτι.
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά μήλα κόκκινα (καθαρό βάρος άρα 2.5-3 κιλά περίπου συνολικά)
1 κιλό ζάχαρη (άσπρη ή καστανή)
2-3 ποτήρια νερό
1 κ.σ. γλυκόζη (προαιρετικά)
χυμό από 1/2 λεμόνι ή 1/2 κ.γλ. ξινό
1 ξυλάκι κανέλας ή 1 κλαδάκι από αμπαρόριζα (δενδρισάκι) ή βανίλια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, σε μια κατσαρόλα, να βράσουν για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε τα μήλα και με το ειδικό εργαλείο που όλοι ξέρουμε (φωτό) βγάζουμε μπαλάκια μήλου.
Το μήλο που περισσεύει το κρατούμε για μαρμελάδα (είπαμε ...δεν πετάμε τίποτα).
Στα 10 λεπτά το σιρόπι μας είναι έτοιμο (ή σχεδόν έτοιμο) και μπορούμε να το καταλάβουμε γιατί η επιφάνειά του έχει γεμίσει ομοιόμορφες φυσαλίδες.
Ρίχνουμε μέσα τα μπαλάκια μήλου, τη γλυκόζη, το ξινό και το κλαδί της αμπαρόριζας ή το ξυλάκι κανέλας και τα βράζουμε για 15-20 λεπτά ακόμα μέχρι το τελικό δέσιμο.
Ανακινούμε την κατσαρόλα για να ανακατευτούν τα υλικά.
Δεν χρειάζεται να βγάλουμε τον αφρό που σχηματίζεται γιατί δεν έχει χρώμα και θα διαλυθεί μόλις τραβήξουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ελέγχουμε εάν το σιρόπι είναι σωστά "δεμένο" με την γνωστή τεχνική: έχουμε βάλει ένα πιατάκι στο ψυγείο κι όπως είναι κρύο ρίχνουμε με ένα κουτάλι λίγο σιρόπι. Εάν δεν απλώνει είναι έτοιμο, αλλιώς θέλει λίγο ακόμα.
Βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και το σφραγίζουμε για να διατηρηθεί για αρκετό διάστημα ή το χαρίζουμε σε όποιον θέλουμε να γλυκάνουμε.
 Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα να έχετε!!

19 σχόλια:

  1. Kαλημερα Κικιτσα,πολυ ωραιο κι ευκολο γλυκακι!Τα κοκκινα μηλα ειναι τ'αγαπημενα μου και παντα εχω σε αφθονια στο σπιτι..Θα το φτιαξω λιαν συντομως..Καλη εβδομαδα,φιλακια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Χαρά μου! Είσαι καλά;;;; Χαίρομαι που σου άρεσε γιατί είναι νόστιμο και γρήγορο! Δοκίμασέ το και... περιμένω εντυπώσεις! Πολλά φιλάκια και επίσης καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κική καλημέρα αν κι είμαι στην κυριολεξία έτοιμη να πέσω κάτω από την κούραση του μπαζαρ με έβαλες στην ιδέα να πάρω αύριο μήλο να το φτιάξω μιας κι υπάρχει και " αδελφό " μπαζάρ το επόμενο Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κική μου πραγματικά γλυκάκι εξπρές και τόσο εμφανίσιμο!
    Φιλιά, καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΩΡΑΙΟ και με το εργαλείο θα "προετοιμάζεται" πολύ γρήγορα Κική μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κική μου όντως είναι ευκολο και γρήγορο γλυκό κατά τύχη έκανε η μάνα μου χθες βράδυ το ίδιο γλυκό έγινε πολύ ωραίο,εκείνη έβαλε φιρίκι.Καλή εβδομάδα σου εύχομαι φιλιά,Ροδάνθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σας! Καλή εβδομάδα!

    Ξανθή μου φαντάζομαι την κούρασή σου. Καλό κουράγιο...

    ΕΛΕΝΑ μου να είσαι καλά!

    Penelope η αλήθεια είναι ότι το εργαλείο χρειάζεται για να κάνεις τα μπαλάκια!

    Ροδάνθη τί σύμπτωση! Δεν έγινε πολύ ωραίο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενδιαφέρον Κική !!!!!

    Μπαίνει στα προσεχώς (ευτυχώς θα αργήσουν τα φύγουν τα μήλα).

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εύκολο, νόστιμο, γρήγορο και οικονομικό. Θα μου άρεσε με το βραδινό γιαουρτάκι μου!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Conna χαίρομαι που σου άρεσε!

    anthivolon τέλεια παρέα για το βραδινό γιαουρτάκι!

    Καλό σας βράδυ! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΙ ΥΠΕΡΟΧΗ ΙΔΕΑ!ΠΡΩΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΟΥΦΛΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΜΗΛΟΟΟΟΟ!ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΣΙΓΟΥΡΑ...ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ...ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΚΑΛΗ ΔΑΣΚΑΛΑΑΑΑ!
    ΦΙΛΙΑΑΑΑΑΑ Χ 2 ΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΙΣΙΡΛΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. φαίνεται πολύ λαχταριστό!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. πολύ ωραίο.... το έκανα και εγώ και αγαπήθηκε..... Αλήθεια που παρακολούθησες σεμινάρια?.. ηταν για γλυκά του κουταλιου? θέλω και γω αλλα δεν βρίσκω στη Θεσσαλονίκη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το γλυκό μήλο μετά σε υφή πως είναι; Είναι σκληρό; Είναι πολύ μαλακό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ωραία η συνταγή σου αλλά εχω μια απορία. τα μήλα δεν μαυρίζουν μέχρι να το φτιάξεις. τα βαζεις καπου με λεμόνι!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μήλα τα καθαρίζω την ώρα που βράζει το σιρόπι κι έτσι δεν προλαβαίνουν να μαυρίσουν. Εάν τα καθαρίσεις πιο πριν μπορείς να τα βάλεις μέσα σε νερό με το χυμό 1 λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Συνήθως όμως ακόμα και να μαυρίσουν με το βράσιμο ασπρίζουν πάλι!!!

      Διαγραφή
  16. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή , Κική μου !!! πρώτη φορά συναντω τα μήλα σε συνταγή για γλυκό κουταλιού !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ευχαριστουμε για την συνταγη αλλα θα ηθελα να ρωτησω κατι. οταν βρασει το σιροπι λετε οτι ριχνουμε τα μηλα και τα βραζουμε για 20 λεπτα. δεν θα γινουν πολυ μαλακα? απο οτι ξερω πρεπει να κραταει λιγο ο μηλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ευχαριστουμε πολυ για την συνταγη την εκανα με μια μικρη τροποποιηση...οταν εβαλα τα μηλα λεει η συνταγη να βρασουν για 20 λεπτα ηδη ειχαν μαλακωσει τα εβγαλα εδεσα το σιροπι και τα ξαναεβαλα και εγιναν τελεια... να σαι καλα για την υπεροχη συνταγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...