Εξωτικό, αρωματικό, νηστίσιμο... ρυζόγαλο

Χάθηκα! Δυό εβδομάδες πέρασαν από την τελευταία μου ανάρτηση και ήταν η πρώτη φορά! Πρωτόγνωρο, λένε όσοι με γνωρίζουν και ξέρουν καλά τη μανία μου να είμαι τυπική παντού και πάντα, να τα προλαβαίνω όλα, να μην αφήνω τίποτα στην τύχη και να τηρώ το πρόγραμμά μου.
Καιρό τώρα το έβλεπα... ερχόταν! Η διάθεση στα ...πατώματα, η έμπνευση για ένα ομορφογραμμένο κείμενο βγαλμένο από την ψυχή ...εξαφανισμένη κι εγώ να ...τρέχω όλη την ημέρα από το ένα στο άλλο χωρίς να μπορώ να βρω τον κανονικό μου ρυθμό, με την αίσθηση ότι ο χρόνος περνά κι εγώ κάνω τα μισά απ' όσα θέλω και πρέπει. 
Μελαγχολική, πιεσμένη, προβληματισμένη για όλα κι ακόμα περισσότερο για το μέλλον και τί θα φέρει μαζί του διαπίστωνα ότι κάτι που τόσα χρόνια έκανα με μεγάλη χαρά τώρα μου φαινόταν ...ασήμαντο! Τύψεις, θλίψη, άγχος συνόδεψαν όλες αυτές τις μέρες. Οι γεύσεις πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, η φωτογραφική μηχανή κοντέψε να "πιάσει αράχνες" και η δύσκολη καθημερινότητα με τις άπειρες υποχρεώσεις κυριάρχησε για τα καλά.
Κι έφτασε η στιγμή που έπρεπε να κάνω κάτι...αν και, όχι... δεν τελείωσε ο τρελός ρυθμός της τωρινής καθημερινότητάς μου, με άπειρα τρεξίματα για συλλογή εγγράφων, υπογραφές, εξετάσεις επικαιροποίησης ξένων γλωσσών, μεταφράσεις εγγράφων και πολλά πολλά ακόμα που με ...αποσυντονίζουν μια και μεγαλώνουν το χαρτοβασίλειό μου που, έτσι κι αλλιώς, ήταν πάντα "αξιοσημείωτο". Όμως θα συνεχίσω... θέλω να ξαναβρώ το κέφι και τη χαρά της επικοινωνίας μου μαζί σας μια και μου λείψατε.
Το ρυζόγαλο που θα σας παρουσιάσω σήμερα ήταν μια ...ιδέα της στιγμής! Μια ιδέα τόσο προκλητική που με έκανε να αναζητήσω τη φωτογραφική μου μηχανή, να σκύψω με λαχτάρα πάνω από την κατσαρόλα και να ανυπομονώ να δοκιμάσω!
Χωρίς γάλα (ότι πρέπει για την εποχή), με λίγη ζάχαρη κι αυτή ζάχαρη καρύδας (είναι ιδανική γιατί έχει λιγότερες θερμίδες και δεν ανεβάζει ιδιαίτερα τον γλυκαιμικό δείκτη), το άρωμα του τζίντζερ είναι ιδανικό για πρωινό, κολατσιό αλλά και ένα μικροσκοπικό (πλην όμως χορταστικό) δείπνο με λίγες θερμίδες.
Λίγο το ότι το ρυζόγαλο είναι, έτσι κι αλλιώς, ένα "καθησυχαστικό" φαγητό, λίγο ότι το συγκεκριμένο ρυζόγαλο αλλάζει μορφή και αποκτά ένα εξωτικό ύφος, λίγο η προκλητική του ευκολία κι άλλο τόσο η ζάχαρη καρύδας που υπήρχε στο βάζο με έκαναν να ...ξυπνήσω, να ξαναξεκινήσω, να ξαναπροσπαθήσω να επανέλθω έστω και με λίγο μειωμένες εβδομαδιαίες αναρτήσεις για ένα ακόμα χρονικό διάστημα!
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
90 γρ. ρύζι γλασέ ή αρμπόριο
350 ml νερό
1 πρέζα αλάτι
1/3 κ.γλ. τζίντζερ
2 κ.σ. ζάχαρη καρύδας (ή 2 κ.σ. μέλι)
2 κοφτές κ.σ. κάστερ πάουντερ με άρωμα βανίλιας
4 κ.σ. ανάμεικτα κράνμπερις, σταφίδες, αμύγδαλα και κάσιους
400 ml γάλα καρύδας
Κανέλα για το πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ρύζι με το νερό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό.
Ελέγχουμε το ρύζι εάν έχει μαλακώσει όσο θέλουμε και αν όχι προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο.
Μόλις το ρύζι μαλακώσει, προσθέτουμε το τζίντζερ και την ζάχαρη καρύδας και ανακατεύουμε.
Διαλύουμε σε λίγο νερό το κάστερ πάουντερ.
Προσθέτουμε το γάλα και αφήνουμε το ρυζόγαλο σε σιγανή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει.
Ρίχνουμε μέσα το διαλυμένο κάστερ πάουντερ και αφήνουμε να σιγοβράσει ανακατεύοντας συνεχώς για 3-5 λεπτά ή μέχρις ότου το ρυζόγαλο "πήξει".
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το ρυζόγαλο να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρουμε σε μπολ.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και προσθέτουμε τα ξερά φρούτα και τα ξηροκάρπια.
Εάν θέλουμε... του ταιριάζει υπερβολικά και λίγη μπανάνα... έτσι για μια μπουκιά φρέσκου φρούτου.
Καλή σας μέρα! Να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα κι ελπίζω ότι θα τα πούμε την Παρασκευή!

41 σχόλια:

  1. Αλήθεια Κική μου ,σου λέω ότι δεν είσαι μόνη σου σ'αυτό τον κυκεώνα...απο τρέξιμο και διάφορες υποχρεώσεις,νομίζω ότι απασχολεί πολύ κόσμο.Τώρα για την διάθεση πολλές φορές την χάνω και εγω αλλά πάντα υπάρχει ένα παρθυράκι φωτεινό.Την συνταγή σου θα την κάνω μιας και μου αρέσει πολύ το ρυζόγαλο και φυσικά το τζίτζερ που είναι αγαπημένο αρωματικό...φιλάκια και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και χρόνια πολλά Μαρία μου! Είμαι σίγουρη ότι δεν είμαι η μόνη αλλά με ...ζορίζει!! Σταδιακά η ζωή μας έγινε απίστευτα δύσκολη και περίπλοκη!!!
      Όσο για το ρυζόγαλο αξίζει να το δοκιμάσεις γιατί είναι πολύ νόστιμο και αρωματικό!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Η διάθεση μας είναι περίπου ίδια, ας ελπίσουμε να φτιάξει σύντομα. Σου εύχομαι όλα να πάνε καλά ;)
    Το ρυζόγαλο που μας έφτιαξες εξαιρετικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ θέλω να ελπίζω ότι θα φτιάξει γρήγορα Μαρία μου!
      Ναι, αυτό το ρυζόγαλο είναι νοστιμότατο και πολύ αρωματικό!
      Την καλημέρα μου και χρόνια πολλά!

      Διαγραφή
  3. Αχ Κική μου νομίζω πως είμαστε πολλοί σε παρόμοια κατάσταση, ελπίζω να καταφέρουμε σύντομα να δούμε τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων (δεν μπορεί, θα υπάρχει κάπου!!!). Το ρυζογαλάκι σου πρέπει να είναι νοστιμότατο, θα το βάλω στα προσεχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και χρόνια πολλά Αμαλία μου... ελπίζω να βελτιωθεί η κατάσταση και μαζί η διάθεσή μας γιατί δεν αντέχω άλλο όλη αυτή τη μιζέρια και τα προβλήματα!!! Υπάρχει άραγε φωτεινή πλευρά των όσων ζούμε;;;
      Το ρυζογαλάκι αυτό είναι άκρως παρηγορητικό και πεντανόστιμο. Το εγγυώμαι!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Λατρευω ρυζογαλο και θα την δοκιμασω σιγουρα την εκδοχη σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να το δοκιμάσεις Μαρία γιατί είναι πεντανόστιμο!
      Καλημέρα και χρόνια πολλά!

      Διαγραφή
  5. Κι εμένα μου αρέσει πολύ το ρυζόγαλο και η δική σου εκδοχή ομολογώ με δελεάζει πολύ! Όσο για τη διάθεση εύχομαι να φτιάξει γρήγορα! Καλή εβδομάδα και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά κι όσο για το ρυζόγαλο... δοκίμασε αυτή την εκδοχή και θα ξετρελαθείς!
      Φιλιά και χρόνια πολλά!

      Διαγραφή
  6. Κική μου γεια σου
    Σε διάβασα προσεχτικά κι εύχομαι
    τώρα που αλλάζει ο καιρός να αλλάξει
    κι η διάθεση σου
    Όσο για το ρυζόγαλο χάρμα οφθαλμών
    και πιστεύω και γεύσης!!

    Καλή Άνοιξη με φιλί ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ελένη μου και χρόνια πολλά!
      Κι εγώ ελπίζω να φτιάξει η διάθεσή μου αλλά πάλι όσα ζούμε δεν είναι εύκολα!!!
      Το ρυζόγαλο αξίζει να το δοκιμάσεις γιατί είναι νοστιμότατο και αρωματικό!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Έμπαινα καθημερινά στο blog, για να βρω τις ωραίες αναρτήσεις σου κι, η αλήθεια είναι, οτι ανησύχησα, καθώς από τότε που το παρακολουθώ, τέτοιας διάρκειας απουσία δεν υπήρχε ξανά. Σίγουρα, η λειτουργία ενός blog έχει τις δικές της απαιτήσεις, που όταν προστίθενται σε εκείνες της πραγματικής ζωής (δουλειά, οικογένεια, υποχρεώσεις πολλών επιπέδων και ταχυτήτων), μπορεί να είναι ευχάριστη και δημιουργική, αλλά δεν μπορεί να είναι σε βάρος του εαυτού μας και της υγείας μας. Καλά έκανες και πήρες τις αποστάσεις σου κι, ενώ το τρέξιμο είναι δεδομένο, η αγωνία επίσης.. επέστρεψες με μια παρασκευή, όπως ακριβώς χρειαζόταν: ένα, πραγματικά, "καθησυχαστικό" τρόφιμο, που μαλακώνει και γλυκαίνει "το μέσα μας". Το ρυζόγαλο, που προτείνεις, με τα αρώματα που χρησιμοποιείς, είναι ιδιαίτερο και γίνεται δυο φορές δελεαστικό. Να είσαι καλά!http://tantekiki.blogspot.com/logout?d=https://www.blogger.com/logout-redirect.g?blogID%3D1074181100277683957%26postID%3D7042947010125374300

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και πράγματι ποτέ ξανά δεν είχα "λείψει" τόσες μέρες και μάλιστα χωρίς ενημέρωση αλλά αυτή τη φορά είναι όλα τόσο διαφορετικά! Όλες αυτές οι καθημερινές καταστάσεις που ζούμε κάποια μαζί με τις καθημερινές υποχρεώσεις κάποια στιγμή με ξεπέρασαν και η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν έχει ...τελειώσει.
      Χαίρομαι που σου άρεσε το ρυζόγαλο γιατί είναι πεντανόστιμο και πολύ αρωματικό!
      Και πάλι σ' ευχαριστώ για την παρουσία σου εδώ!
      Φιλιά καλημέρας και χρόνια πολλά!

      Διαγραφή
  8. Έμπαινα καθημερινά στο blog, για να βρω τις ωραίες αναρτήσεις σου κι, η αλήθεια είναι, οτι ανησύχησα, καθώς από τότε που το παρακολουθώ, τέτοιας διάρκειας απουσία δεν υπήρχε ξανά. Σίγουρα, η λειτουργία ενός blog έχει τις δικές της απαιτήσεις, που όταν προστίθενται σε εκείνες της πραγματικής ζωής (δουλειά, οικογένεια, υποχρεώσεις πολλών επιπέδων και ταχυτήτων), μπορεί να είναι ευχάριστη και δημιουργική, αλλά δεν μπορεί να είναι σε βάρος του εαυτού μας και της υγείας μας. Καλά έκανες και πήρες τις αποστάσεις σου κι, ενώ το τρέξιμο είναι δεδομένο, η αγωνία επίσης.. επέστρεψες με μια παρασκευή, όπως ακριβώς χρειαζόταν: ένα, πραγματικά, "καθησυχαστικό" τρόφιμο, που μαλακώνει και γλυκαίνει "το μέσα μας". Το ρυζόγαλο, που προτείνεις, με τα αρώματα που χρησιμοποιείς, είναι ιδιαίτερο και γίνεται δυο φορές δελεαστικό. Να είσαι καλά!http://tantekiki.blogspot.com/logout?d=https://www.blogger.com/logout-redirect.g?blogID%3D1074181100277683957%26postID%3D7042947010125374300

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η διάθεση μου τους τελευταίους μήνες του νέου χρόνου είναι όπως τα περιγράφεις!!
    Προσπαθώ και εγώ να βρίσκω το φωτεινό παραθυράκι που με βγάζει πάλι χαρούμενη σε αυτά που κάνω!!
    Το νηστίσιμο ρυζόγαλο είναι υπέροχο σε ευχαριστούμε για την συνταγή!
    Να είσαι καλά, πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς να μην είναι έτσι Μάχη μου;;; Όλα όσα ζούμε είναι ακραία!! Κι εγώ αυτό προσπαθώ ανάμεσα και στις αυξημένες υποχρεώσεις της καθημερινότητας αλλά ...δυσκολεύομαι λίγο!
      Το ρυζόγαλο αυτό αξίζει να το δοκιμάσεις!!!
      Φιλιά καλημέρας και χρόνια πολλά!

      Διαγραφή
  10. Δεν ήξερα καν πως υπάρχει ζάχαρη καρύδας! Πολύ με ιντριγκάρει η πρότασή σου!
    Κική μου, τελικά πολλοί είμαστε στην ίδια φάση... Ελπίζω να βρεις το κέφι σου γιατί και σε εμάς είχες λείψει, βρε!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, κούκλα μου! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τυχαία την βρήκα σε κατάστημα με υγιεινές τροφές αλλά αξίζει η γεύση της και ο χαμηλός γλυκαιμικός της δείκτης.
      Να είσαι καλά Ιωαννίτσα μου!! Πού θα πάει θα το ξαναβρώ το κέφι μου!!
      Πολλά φιλιά και χρόνια πολλά για σήμερα!

      Διαγραφή
  11. Τόσο όμορφη παρουσίαση και τόσο ενδιαφέρουσα συνταγή! Η ζάχαρη καρύδας είναι πεντανόστιμη!
    Ευχαριστούμε πολύ Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Άρη ...ευχαριστώ!! Κι εγώ τη λάτρεψα τη ζάχαρη καρύδας... τώρα ψάχνω το αλεύρι καρύδας!!
      Καλημέρα και χρόνια πολλά για σήμερα!

      Διαγραφή
  12. Για το ρυζόγαλο τι να πω !! Οπως όλα υπέροχο!! Μα θα σταθώ σε όλες εκείνες τις πτώσεις , την έλλειψη διάθεσης, τα ατέλειωτα τρεξίματα και σε καταλαβαίνω τόσο Κική μου !! Ομως η Ανοιξη είναι εδώ , μείνε κοντά μας μαζί πολλά μπορούμε να παραμερίσουμε !! Μια μεγάλη αγκαλιά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε αυτό το ρυζόγαλο γιατί είναι πολύ αρωματικό Νικόλ μου! Πόσο δίκιο έχεις ...τα λόγια σου βάλσαμο στη δύσκολη καθημερινότητα!!!
      Φιλιά καλημέρας και χρόνια πολλά για σήμερα!

      Διαγραφή
  13. Μπορει να αργησες οπως λες , κατι που τελευταια κανουμε πολύ αλλά επέστρεψες με μία ιδανική συνταγη για την εποχή. Σε ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά... πράγματι το ρυζόγαλο αυτό είναι υπέροχο!!!
      Καλημέρα και χρόνια πολλά!

      Διαγραφή
  14. Πολύ λαχταριστό το ρυζόγαλο Κικίτσα! Ελπίζω να ξαναβρείς το ρυθμό σου και να μπορέσεις να ολοκληρώσεις τις εκκρεμότητες...Καλή εβδομάδα και καλή συνέχεια, πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ αυτό εύχομαι Χαρά!!! Θυμάμαι καθημερινά κάποια από τα λόγια που ειπώθηκαν όταν βρεθήκαμε και προσπαθώ να κάνω γρήγορα το καλύτερο!!
      Να είσαι καλά, φιλιά και χρόνια πολλά για σήμερα!

      Διαγραφή
  15. Μάλλον είναι κολλητικό ή δεν ξέρω τι, το θέμα με την διάθεση! Τώρα όμως μπαίνει η άνοιξη και το κέφι επανέρχεται!
    Δεν είμαι φαν του ρυζόγαλο αλλά μια τέτοια εκδοχή σίγουρα θα την τιμούσα!
    Καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κολλητικό δεν λες τίποτα αλλά με όσα ζούμε πώς μπορείς να έχεις καλή διάθεση;;;;
      Είναι μια ελαφριά και πολύ αρωματική εκδοχή του ρυζόγαλου!!
      Την καλημέρα μου!!

      Διαγραφή
  16. υπέροχο!!!! και πολύ δροσερό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιδιαίτερα αρωματικό και νόστιμο... αξίζει να το δοκιμάσεις!!!
      Καλημέρα και χρόνια πολλά!!

      Διαγραφή
  17. Αυτό με την διάθεση είναι σαν ίωση Κική μου.. κολλάνε όλοι.. με τόσα που γίνονται που να βρεις διάθεση.
    Αλλά δεν το βάζουμε κάτω.

    Πολύ ωραίο ρυζόγαλο και μου άρεσει που έβαλες ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Μάριον... η αλήθεια είναι ότι δεν προλαβαίνεις να ...προβληματίζεσαι!!! Κάθε μέρα και κάτι άσχημο συμβαίνει!!!
      Χαίρομαι που σου άρεσε το ρυζόγαλο αυτό γιατί είναι υπέροχο!!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  18. Παρα πολύ ομορφες φωτογραφιες!

    Καλό 3ημερο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κική μου, εδώ και πάρα πολύ καιρό είμαι στη φάση που περιγράφεις, οπότε πίστεψε με μπορώ να καταλάβω σχεδόν απόλυτα αυτά που γράφεις :)
    Έρχονται μέρες που το blogging μου φαίνεται πολύ δευτερεύουσας σημασίας και άλλες μέρες που σκέφτομαι πόσο πολύ μου αρέσει και πόσο πολύ αναζωογονημένη νιώθω όταν ασχολούμαι με δραστηριότητες που με ευχαριστούν.
    Νομίζω πως απλά πρέπει να δεχτούμε ότι με αυτούς τους ρυθμούς καθημερινότητας δεν θα προλαβαίνουμε να κάνουμε ούτε τα μισά από αυτά που πρέπει (και δεν συζητώ καν για αυτά που θέλουμε).
    Οπότε χρειαζόμαστε σωστές προτεραιότητες και προσωπικό χρόνο.
    Μου αρέσει πολύ η παρουσίαση του ρυζόγαλου! Δείχνει πολύ πληθωρικό και λαχταριστό!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ερμιόνη μου έχεις δίκιο... κι εγώ είχα ανάγκη αυτόν τον προσωπικό χρόνο για να καταφέρω να χαλαρώσω και να ασχοληθώ με άλλα που προέχουν αυτή τη στιγμή!!
      Το ρυζόγαλο αυτό είναι πολύ ωραίο και ελαφρύ!!!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  20. Κική μου, λατρεύω το ρυζόγαλο και την σημερινή σου πρόταση την δέχτηκα με μεγάλη χαρά!
    Υπέροχες και λαχταριστές οι φωτογραφίες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Μάγδα μου γιατί είναι πεντανόστιμο!!
      Να είσαι καλά!!

      Διαγραφή
  21. παρα πολύ νόστιμο μου φαίνεται το ρυζόγαλο !!!!
    θα το φτιάξω μια μέρα είναι και εύκολο ...
    καλό τριήμερο ... φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύκολο και πεντανόστιμο. Αξίζει να το δοκιμάσεις!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!