Η πικάντικη χορτόπιτα-σουφλέ της καρδιάς μας

Τραγανή και με πικάντικη, ζουμερή καρδιά! Γεμάτη από αγαπημένα υλικά... άλλα περισσότερο κλασσικά κι άλλα λιγότερο κλασσικά όπως η ρόκα! Μια χορτόπιτα με δική της προσωπικότητα που με μερικές μπουκιές σε εθίζει στη γεύση της!
Ρόκα! Ένα λαχανικό από την οικογένεια των κραμβοειδών που είτε το λατρεύεις είτε το απεχθάνεσαι! Πάντως αδιάφορο δεν μπορεί να σε αφήσει!
Χειμωνιάτικο λαχανικό που όμως το βρίσκουμε σχεδόν όλο τον χρόνο, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, βιταμίνη Β, Κ, Α και C, φυλλικό οξύ, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και μέταλλα προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένη ρόκα έχει μόνον 5 θερμίδες κι όμως η υψηλή της περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθάει αποτελεσματικά την πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου.
Και μετά από τις λίγες αυτές πληροφορίες για τη ρόκα, επιστρέφω στην πίτα αυτή με το υπέροχο φύλλο, το καπνιστό ζαμπόν που ταιριάζει με όλα τα υπόλοιπα πράσινα λαχανικά. Αν αγαπάτε τις πίτες αλλά και τα σουφλέ αξίζει να τη φτιάξετε και να τη δοκιμάσετε! 
Συνήθως τα σουφλέ τρώγονται ζεστά ή χλιαρά... κι όμως αυτή η πίτα-σουφλέ τρώγεται ζεστή, χλιαρή, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος αλλά και κρύα από το ψυγείο με την ίδια ευχαρίστηση μια που η υφή της δεν αλλάζει! 
Κι αν ανήκετε στην κατηγορία όσων λατρεύουν τις πίτες και τις θεωρούν ένα κανονικότατο και υπερπλήρες γεύμα (όπως εγώ) τότε μη διστάσετε να βάλετε ένα ή δύο κομμάτια στο πιάτο σας, να κόψετε μια κατακόκκινη ντομάτα από δίπλα και μερικές, επίσης, κατακόκκινες, ψητές πιπεριές Φλωρίνης και να απολαύσετε ένα υπέροχο γεύμα στο σπίτι ή στο γραφείο!
Ναι, αυτή η πίτα έγινε η πίτα της καρδιάς μας και το αξίζει!! Μην αργήσετε να τη δοκιμάσετε γιατί θα χάσετε την υπέροχη γεύση της!!! 
Πάμε στη συνταγή μας;
ΥΛΙΚΑ για ταψί 25x35
1 πακέτο φύλλα κρούστας
Για τη γέμιση
400 γρ. σπανάκι κομμένο
1 ματσάκι ρόκα ψιλοκομμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο (το άσπρο και το πράσινο μέρος)
150 γρ. ζαμπόν καπνιστό χοντροτριμμένο
200 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένο
5 κ.σ. ελαιόλαδο για τη γέμιση + λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
Αλάτι και πιπέρι 
Για την επικάλυψη
3 αυγά μεγάλα
1 ποτήρι γάλα
1 ποτήρι σόδα (αναψυκτικό)
4 κσ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Βάζουμε το σπανάκι, τα κρεμμύδια, το πράσο και τα κρεμμυδάκια σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε ζεστό νερό.
Τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για 1 λεπτό, μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει το νερό να βράζει (κοχλάζει), για να ζεματιστούν.
Ρίχνουμε το νερό και προσθέτουμε το λάδι στο τηγάνι.
Προσθέτουμε τη ρόκα και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 3-4 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Αφού κρυώσουν, προσθέτουμε το ζαμπόν και το τυρί, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη την γέμιση.
Στρώνουμε την πίτα
Μετράμε τα φύλλα που έχει η συσκευασία των φύλλων κρούστας και τα χωρίζουμε σε τριάδες (αν περισσέψει ένα ή δύο σε κάποια σειρά βάζουμε 4 φύλλα αντί για 3). 
Συνήθως σε κάθε συσκευασία είναι 14-16 φύλλα.
Απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο στο ταψί.
Στρώνουμε ένα φύλλο έτσι ώστε να καλύπτει το ταψί.
Το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε ένα δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο, όπως κάνουμε στις κλασσικές πίτες.
Ύστερα παίρνουμε ένα φύλλο και το διπλώνουμε κάνοντάς το πλισέ (πιέτες) και το βάζουμε κατά μήκος της στενής πλευράς του ταψιού.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με ένα δεύτερο και μετά με ένα τρίτο (ή και τέταρτο φύλλο αν μας περισσεύουν).
Ρίχνουμε το 1/3 της γέμισης κατά διαστήματα, έτσι ώστε να υπάρχει παντού αλλά όχι πολύ.
Κάνουμε πάλι πλισέ 3 ή 4 φύλλα και τα στρώνουμε στο ταψί αλλά αυτή τη φορά κάθετα προς τα προηγούμενα (κατά μήκος της φαρδιάς πλευράς του ταψιού δηλαδή).
Ρίχνουμε άλλο 1/3 της γέμισης.
Επαναλαμβάνουμε ακόμα μια φορά τη διαδικασία με το πλισάρισμα και την τοποθέτηση των φύλλων και πάλι κάθετα προς την προηγούμενη στρώση, δηλαδή κατά μήκος της στενής πλευράς του ταψιού και πάλι.
Ρίχνουμε το τελευταίο 1/3 της γέμισης.
Πλισάρουμε τα τελευταία 3 ή 4 φύλλα και τα τοποθετούμε από πάνω, κατά μήκος της φαρδιάς πλευράς του ταψιού.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το γάλα και τη σόδα (αναψυκτικό).
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε με το μείγμα αυτό την πίτα.
Αφήνουμε την πίτα  για 30-40 λεπτά, στο ψυγείο έτσι ώστε να απορροφηθεί το υγρό μείγμα.
Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Ψήνουμε την πίτα στο μεσαίο διάζωμα για 45-50 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα και να έχει μια ωραία, τραγανή κρούστα φύλλου.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Μπισκοτάκια βουτύρου με καφέ και σοκολάτα

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! Βροχερή μέρα, φθινοπωρινή που μας θυμίζει ότι ο Σεπτέμβριος προχωρά προς το τέλος του. Η ψύχρα σήμερα αισθητή εδώ στη Θεσσαλονίκη κι αυτό με κάνει να αναζητώ ένα ζεστό καφέ... το πρώτο ρόφημα της νέας μέρας. 
Καθισμένη μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή το "ποτέ μη λες ποτέ" χορεύει στο νου!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Εθιστικά cupcakes σοκολάτας με κρέμα τυριού και σιρόπι σφενδάμου

Καλημέρα σε όλους! Αναμφισβήτητα η σοκολάτα είναι η βασίλισσα! Μια βασίλισσα στην οποία υποκύπτουν οι περισσότεροι ασχέτως ηλικίας! Είναι, όμως, και η καλύτερη σύντροφος στις καλές και στις κακές στιγμές της ζωής μας... κυρίως στις δεύτερες όταν οι περισσότεροι (κι εγώ ανήκω σ' αυτό το club!) την αποζητούμε βρίσκοντας εκεί ένα καταφύγιο!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Σαλάτα ρόκα με αβοκάντο και πορτοκάλι

Καλημέρα σας! Μπορεί το ψάρι να το αντιμετωπίζω με ...αμηχανία ειδικά αν βρεθεί στο πιάτο μου και όχι στην προθήκη κάποιου ψαρά ή κάποιου σούπερ μάρκετ αλλά με τα λαχανικά και τα φρούτα έχω μιαν άριστη σχέση και όχι μόνον... μια σχέση λατρείας θα έλεγα, ακριβολογώντας! Αν προσπαθήσω να σκεφτώ ποιά λαχανικά δεν τρώω... θα δυσκολευτώ πολύ έως πάρα πολύ!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Φιλέτο παγκάσιου με κάπαρη και λαχανικά

Άπλωσα το χέρι διστακτικά... ο νους και πάλι γεμάτος αμφιβολία. Μπορώ ή μήπως όχι και πάλι; Αλλά γιατί όχι;; Κάποτε μεγαλώνουμε με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό! Κι εγώ μεγάλωσα πια! Δεν θα έπρεπε οι μεγάλοι να έχουν τέτοια στεγανά... αυτό δεν ισχυρίζομαι και στα μικρά; 
Τράβηξα το χέρι πίσω, αλλά έμεινα εκεί ακίνητη με το βλέμμα καρφωμένο στον πάγκο! Πήρα μια βαθιά ανάσα... προάγγελος και ταυτόχρονα εξερεύνηση της ...κατάστασης!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Φλογέρες τυριών με σιρόπι μπύρας

Υπέροχες φλογέρες με νοστιμότατο συνδυασμό τυριών θα βρείτε σήμερα στο μπλογκοσπιτάκι μου! Μ' εκείνο το καταπληκτικό και κρατσανιστό φύλλο κρούστας που με την πρώτη δαγκωματιά το ακούς να θρυμματίζεται και αισθάνεσαι ότι τα δευτερόλεπτα διαρκούν έναν αιώνα μέχρι να νιώσεις τη νοστιμιά του. Κι ύστερα έρχεται η τυρένια γέμιση να κάνει τον ουρανίσκο και τους αδένες να χοροπηδάνε από γευστική ευτυχία. Αλλά πάλι... κάτι λείπει!! Τί είναι αυτό;; Μια στάλα μεθύσι και μάλιστα ...γλυκό μεθύσι!!
Και άντε τώρα εσύ να σκεφτείς ένα μεθύσι χρυσόξανθο, μελένιο και ελαφρώς παχύρρευστο! 
Διαβάστε Περισσότερα ...

Αυγά μάτια με σάλτσα μελιτζάνας

Κάποτε, πριν αρκετά χρόνια, σε μια κουζίνα αλλοτινής εποχής, σ' ένα τραπέζι στρωμένο με καρό μπλε και άσπρο τραπεζομάντηλο, ένα κοριτσάκι, δύσκολο στο φαγητό, δοκίμασε μια μικρή, τόση δα μπουκίτσα από κάποια αυγά μαγειρεμένα μέσα σε μια "περίεργη" σάλτσα... μια σάλτσα που δεν μπορούσε να αποφασίσει και να πιστέψει ή καλύτερα που δεν μπορούσε να παραδεχθεί φανερά ότι της είχε αρέσει! Όχι!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Ένα αλμυρό κέικ και Καλή Σχολική Χρονιά!!!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! Καλή χρονιά σήμερα για τα καλά μια και, εκτός από τον Αγιασμό, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί μπήκαν πια στις τάξεις τους! Εγώ, βέβαια, ακόμα τακτοποιώ το πρόγραμμα για να ξεκινήσουν και τα γαλλικά κανονικά από την ερχόμενη εβδομάδα.
Σήμερα, πήγα για πρώτη φορά τις λατρεμένες μου ανιψούλες και τις δύο στο ίδιο "μεγάλο" σχολείο.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Το Food Μόντρεαλ, η γνωριμία μου με τη Χαρά και μια συνταγή για poutine (Γ' μέρος)

Καλημέρα! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε μαθητές και καθηγητές μια και σήμερα χτυπάει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς για τον αγιασμό σε όλη την χώρα!!
Καλή αρχή στη μικρή μας Βασιλικούλα που φέτος περνά την πόρτα του μεγάλου σχολείου αλλά και στην μεγάλη μας Ιωάννα που έφτασε πια στην Ε' δημοτικού!
Το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος - οδοιπορικού στο αγαπημένο Μόντρεαλ θα το ξεκινήσω λέγοντάς σας για την γνωριμία μου με την φίλη foodblogger Χαρά (κατά κόσμον Carol Photiades) του αγαπημένου blog Cookandfeed. Ναι, η Χαρά μου έστειλε μήνυμα όταν ακόμη ήμουν στην Ελλάδα και είχα αναφέρει ότι θα επισκεφθώ το Μόντρεαλ και μου είπε να συναντηθούμε κάτι που, φυσικά, δέχθηκα με άπειρη χαρά. Έτσι κι έγινε!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Μόντρεαλ... η πόλη που λάτρεψα και μια συνταγή! (Β' μέρος)

Συνεχίζοντας τη βόλτα μας στο κέντρο του Μόντρεαλ, η παλιά πόλη είναι αυτή που μονοπωλεί το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Εκτός από τα υπέροχα κτίρια, που... είτε έχουν σύγχρονο στυλ είτε όχι, είτε είναι γοτθικού ρυθμού είτε απλώς σε ταξιδεύουν σε μιαν άλλη εποχή, μαγνητίζουν το βλέμμα, τα αγάλματα αλλά και η τέχνη που γενικότερα ενθουσιάζει τον επισκέπτη και τον κάνει να ερωτευθεί τρελλά αυτή την υπέροχη και ιδιαίτερη πόλη. Πάρτε μια γεύση...
Διαβάστε Περισσότερα ...

Μόντρεαλ... μια υπέροχη μεγαλούπολη με ήρεμους ρυθμούς ( Α' μέρος)

Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!! Νάμαι και πάλι στη βάση μου! 
Ήταν ένας προορισμός που ονειρευόμουν πολλά χρόνια! Ένα ταξίδι σε έναν κόσμο τόσο διαφορετικό! Τελικά εφέτος τον Αύγουστο, οι προετοιμασίες τόσων μηνών έγιναν πραγματικότητα παρά τις δυσκολίες. Ένα ταξίδι μεγάλο, μακρινό, τόσο ευχάριστο όσο και κουραστικό, μια εμπειρία ζωής που... πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο στο μέλλον και που συνοδεύτηκε από μια πολύ ευχάριστη γνωριμία με μια αγαπημένη foodblogger με την οποία μιλούσαμε εδώ και καιρό (αλλά αυτό σας το αφήνω για το τέλος αυτού του ταξιδιού).
Διαβάστε Περισσότερα ...