Λουκάνικα με αρωματική ζύμη μαγιάς

 
Ένα σνακ που αρέσει κυρίως στα παιδιά... λουκάνικα βραστά, τυλιγμένα σε μιαν αφράτη ζύμη μαγιάς με όλο το άρωμα της μουστάρδας. Πώς να αντισταθείς σε τέτοιον πειρασμό; Για σνακ, για μπουφέ σαν ορεκτικό, για πικ νικ... τώρα που θα φτιάξει ο καιρός και θα αρχίσουμε να χαιρόμαστε την εξοχή. 
Όσο για τις λωρίδες ζύμης που αγκαλιάζουν την λαχταριστή νοστιμιά... είναι φτιαγμένα με μιαν αφράτη ζύμη, αρωματική και ό,τι πρέπει για την περίσταση μια και μέσα της τρύπωσε η κατακίτρινη μουστάρδα. Εύκολη και γρήγορη στη διαδικασία, με το φούσκωμα στο μπεν μαρί είναι και ελάχιστα απαιτητική ως προς το χρόνο φουσκώματος. 
"Κυρία" με τα όλα της και στην κυριολεξία... καθόλου ιδιότροπη, φινετσάτη και με σεβασμό στις παραδόσεις μετατρέπει το αγαπημένο αλλαντικό όλων σε ... έργο γευστικής τέχνης που μπορεί να βρεθεί σε κάποιο φιλικό τραπέζι, στο πιάτο του δείπνου μπροστά στην τηλεόραση, σε παιδικό πιάτο ή ακόμα και ταπεράκι στην αυλή του σχολείου, στο ταπεράκι της δουλειάς (αν μυρμηγκοδουλεύετε ακόμα και τις δύσκολες ώρες που άλλοι τζιτζικοκάθονται) αλλά και στην εξοχή κι ακόμα... ακόμα σε κάποιο πάρτυ! Αξίζει το σεβασμό και την προσοχή μας... αυτό είναι σίγουρο! Εξάλλου, λίγα είναι τα άτομα που απεχθάνονται τα βραστά λουκάνικα και άρα λίγα είναι τα άτομα που θα πουν όχι σε τέτοιον πειρασμό!! 
Αν, λοιπόν, σκέφτεστε να τα δοκιμάσετε ...εκείνο που μπορώ να πω είναι, ότι...πολύ καλά θα πράξετε γιατί είμαι σίγουρη ότι δεν θα το μετανιώσετε! -:))
ΥΛΙΚΑ
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
8-9 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
50 γρ. ελαιόλαδο
210-220 ml νερό χλιαρό (περίπου)
1 αυγό μεσαίο
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.σ. μουστάρδα
12-15 λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε το χλιαρό νερό, το αυγό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και αρχίζουμε να χτυπάμε το μίγμα.
Προσθέτουμε το αυγό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και 3-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι.
Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί, βάζουμε τα εξαρτήματα για τη ζύμη και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζεύεται γύρω από τα εξαρτήματα και είναι μαλακή αλλά χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά με το χέρι.
Στο μεταξύ, έχουμε βάλει μια κατσαρόλα με λίγο νερό (κάτω από τη μέση για να μην ακουμπάει το μπολ) στη φωτιά και αφήνουμε το νερό να βράσει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βάζουμε σε αλευρωμένο μπολ τη ζύμη,  καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το τοποθετούμε επάνω στην κατσαρόλα με το ζεστό νερό (μπεν μαρί).
Το αφήνουμε εκεί μέχρι να φουσκώσει και να διαπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη (συνήθως χρειάζεται γύρω στα 20-30 λεπτά).
Στο χρονικό διάστημα μέχρι να φουσκώσει η ζύμη βράζουμε τα λουκάνικα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Όταν η ζύμη φουσκώσει, την ανοίγουμε σε φύλλο και το αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Κόβουμε σε λωρίδες και τυλίγουμε το κάθε λουκάνικο είτε φροντίζοντας η κάθε λωρίδα να μισοκαλύπτει την προηγούμενη είτε (όπως το τύλιξα εγώ) φροντίζοντας να υπάρχει ένα κενό ανάμεσα για να φαίνεται το λουκάνικο.
Τοποθετούμε σε λαμαρίνα φούρνου καλυμένη με αντικολλητική επιφάνεια ή αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε τα λουκανικοπιτάκια με λίγο ελαιόλαδο. 
Ανάβουμε τον φούρνο για να προθερμανθεί στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Τα αφήνουμε για μισή ώρα περίπου να ξαναφουσκώσουν και τα βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 15 λεπτά, περίπου ή μέχρι να αποκτήσουν ένα ανοιχτό καστανό χρώμα.

Πηγή συνταγής της ζύμης: Βιβλίο "η τέχνη της πίτας", της Σούλας Γηραλέα.

30 σχόλια:

  1. Καλημερα Κικη μου.
    Υπεροχη η προταση σου!
    Και ομορφο το σερβιρισμα!
    Φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου αρέσουν κι εσένα Κική μου τα λουκάνικα;;; Αν ναι, έτσι γίνονται τέλεια!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα, Κική μου!
    Μου άρεσε πολύ η ζύμη και θα τη δοκιμάσω. Το αποτέλεσμα λαχταριστό!
    Μου άρεσε πολύ ποτ έβαλες και αλεύρι καλαμποκιού!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την Ελένη μου ...είναι ωραία ζύμη!!! Το αλεύρι καλαμποκιού δίνει γλύκα στις ζύμες κατά τη γνώμη μου!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Ωωωωω! Δείχνουν πραγματικά λαχταριστά!!! Σούπερ ιδέα Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλημερα Κικιτσααα μου!!!
    Χμ...τα λουκανικα δεν βρισκονται πρωτα στις επιλογες μου (κατα περιεργο τροπο) αλλα ετσι οπως τα εφτιαξες ΕΣΥ φαινονται πολυ μα πολυ ωραια!! Η ζυμη, η οποια φαινεται κρατσανιστη τα κανει πολυ ελκυστικα! Ουτε που ηξερα οτι η ζυμη μπορει να φουσκωσει κατα τετοιον τροπο..αρα και εκπαιδευτικη η σημερινη συνταγουλα σου για εμενα!! Εισαι Super δασκαλα! :-)))))
    Φιλακια πολλα πολλα!
    Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ευούλα μου χρυσοχέρα γλυκιά!!!!
      Έχω μιαν ιδέα... αφού σου άρεσε η ζύμη αλλά όχι τα λουκάνικα γιατί δεν φτιάχνεις με την ίδια ζύμη μικρά ελιοπιτάκια ή ζαμπονοπιτακια;;; Τί λες;;; Ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σου λόγια!!!
      Φιλάκια πολλά και να περνάς καλά!

      Διαγραφή
  5. Συγνώμη που θα σε διορθώσω αλλά....αρέσει κυρίως και στους μεγάλους!!!χαχαχαχαχα
    Στείλε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο ... έκανα λάθος ...με συγχωρείς!!!!!!!!!!!!
      Στέλνω!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  6. Λουκανοπιτάκια?
    Τι μας κάνει βρε Κική με τα απαγορευμένα!
    Υποκλίνομαι για την τεχνική φουσκώματος της ζύμης!
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απαγορευμένα οκ αλλά ένα μπορούμε να απολαύσουμε ...έτσι δεν είναι Βάσω μου;;;; Εξάλλου, όταν κάτι είναι νόστιμο δεν χρειαζόμαστε ποσότητα για να χορτάσουμε!!
      Όσο για την τεχνική φουσκώματος... δοκίμασέ την ...αξίζει!!
      -:))

      Διαγραφή
  7. Δεν αντιστέκομαι με τίποτα σ' αυτό το λαχταριστό σνακ Κική μου!
    Φιλιά, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πολύ καλά κάνεις Έλενά μου!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Αχ Κικίτσα μου με τις νοστιμιές σου...Θα με κάνεις να βγω έξω να αγοράσω λουκάνικα τώρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου Λίλια κι αύριο μέρα είναι... να σου στείλω από τα έτοιμα;;;;; -:))

      Διαγραφή
  9. Στα παιδιά αρέσει, κυρίως???!!!
    Ναι καλά!!!
    Τα θέλω ΟΛΑ!!!
    ;-)
    Φιλάκιααααααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου τα στείλω Ιωάννα μου... το μόνο που δεν θέλω είναι να τα λιμπιζεσαι από μακριά!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Εδώ: "αν μυρμηγκοδουλεύετε ακόμα και τις δύσκολες ώρες που άλλοι τζιτζικοκάθονται" τα είπες ΟΛΑ!

    Εξαιρετική η πρόταση σου όσο και η τεχνική γι αυτή τη ζύμη, που με ιντριγκάρει να τη δοκιμάσω και θα τη δοκιμάσω...

    Φιλιά Βασιλική μου!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άδικο έχω Ζαμπία μου... κάπως έτσι δεν είναι τα πράγματα;;;
      Δοκίμασέ την αυτή τη ζύμη και την τεχνική φουσκώματος που εγώ πια τη χρησιμοποιω κατά κόρον!!!
      Φιλιά!! -:))

      Διαγραφή
  11. Πολύ όμορφη καί πρωτότυπη συνταγή Κική!!Μπαίνη στά υπ'οψιν γιά τά γεννέθλια τών εγγονιών μου!!Υπέροχη η φωτογραφική σου παρουσίαση!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για παιδικό πάρτυ είναι ό,τι ακριβώς λατρεύουν τα μικρά!!!
      Χαίρομαι που σου άρεσε η παρουσίαση!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  12. Μιαμ μιαμ, εχω τσακίσει 3 με το μάτι και μόνο!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τέλειο σνακ για όλες τις ώρες και όλες τις περιστάσεις!
    Και το φούσκωμα σε μπαιν μαρί, ομολογώ ότι δεν το είχα ξαναδεί, και μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον!
    Φιλιά Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Χρύσα... τέλειο!!! Όσο για το φούσκωμα έτσι... είναι απίστευτα γρήγορο και εύκολο!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  14. Τέλεια, δεν παίζεσαι!! Όλο και κάτι θα βρεις να μας ξεμυαλίσεις!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου αρέσει να σας φτιάχνω λιχουδιές και να σας ξεμυαλίζω!!! -:)))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  15. Μια ιδανική πρόταση για πάρτι! Νομίζω ότι θα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους!
    Η ροδοψημένη ζύμη σε συνδυασμό με τη μουστάρδα και το λουκάνικο με κάνουν απλά να πεινάω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Ερμιόνη μου είναι τέλεια για πάρτυ!!!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!