Επιπλέον, το σερβίρισμα με το θρυμματισμένο μπλε τυρί (αν, φυσικά, σου αρέσει η ιδιαίτερη γεύση του) την απογειώνει κυριολεκτικά. Εγώ, αναγκαστικά, έβαλα λίγο έτσι ώστε να μπορούν να το αφαιρέσουν εύκολα όσοι στην οικογένεια δεν το συμπαθούν αλλά ταιριάζει απίστευτα γιατί χαρίζει σε μια νόστιμη αλλά ήπιας γεύσης τάρτα μια πιο πικάντικη νότα. Ξέρεις εσύ, ανήκει στην κατηγορία που λατρεύω και χαρακτηρίζει το "εύκολα, γρήγορα και πολύ νόστιμα".
Ιδανική για γεύμα μαζί με μια ντοματοσαλάτα, για το οικογενειακό τραπέζι αλλά και για το Πασχαλινό τραπέζι που οι πίτες παίζουν τον ρόλο τους μέχρι να ψηθεί ο οβελίας.
- 140 γρ. πολέντα (σιμιγδάλι καλαμποκιού)
- 480 γρ. νερό
- 1 αυγό L
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. μουστάρδα
- 3 κ.σ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
- Αλάτι - Πιπέρι - Πάπρικα γλυκιά
Για την γέμιση
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 350 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο ή ασπρομανίταρα, σε φέτες
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
- 100 γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη
- Λίγη ρίγανη και θυμάρι (προαιρετικά)
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι & Πιπέρι
- 50 γρ. μπλε τυρί θρυμματισμένο (προαιρετικά)
- Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, το αλάτι, το πιπέρι, τη μουστάρδα και την πάπρικα και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
- Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε την πολέντα ανακατεύοντας συνεχώς για 5-6 λεπτά μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα (σαν τον χαλβά).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε.
- Μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο και ανακατεύουμε ώστε να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο μια ταρτιέρα και βάζουμε την πολέντα, πιέζοντάς την για να σχηματιστεί η βάση και να υπερυψωθούν τα τοιχώματα (όπως κάνουμε για τα cheesecakes).
- Μόλις κρυώσει λίγο ακόμα η βάση πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη γραβιέρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
- Σε ζεστό, αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε τα μανιτάρια (χωρίς το ελαιόλαδο) και τα αφήνουμε να βγάλουν τα νερά τους.
- Μόλις στεγνώσουν, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και τα κρεμμύδια.
- Πασπαλίζουμε με ρίγανη, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να μαραθούν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, τα αφήνουμε για 5-6 λεπτά έτσι ώστε να κρυώσουν και τα προσθέτουμε στη βάση.
- Πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 40-45 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει πριν προσθέσουμε στην επιφάνεια το θρυμματισμένο μπλε τυρί και την σερβίρουμε.