Δυναμωτική, χειμωνιάτικη, πολύχρωμα λαχταριστή και σίγουρα νόστιμη με όλα όσα απαιτεί ένα πιάτο θαλπωρής απαραίτητο μέσα στο κρύο. Αυτός, νομίζω, ότι θα μπορούσε να είναι ο ορισμός της κρεατόσουπας με λαχανικά. Η γιαγιά και η μαμά μου την έλεγαν "βραστό κρέας με λαχανικά" ίσως γιατί εμείς τα παιδιά πολλές φορές αντιδρούσαμε στο άκουσμα και μόνον της σούπας. Κι όταν αντιδρούσαμε το πιάτο μας γέμιζε με κρέας και λαχανικά αλλά πολύ λιγότερο ζωμό, έτσι ώστε να μην φαίνεται ότι ήταν σούπα. Αυτά όταν ήμουν μικρή γιατί αργότερα, μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα την αξία ενός τέτοιου comfort πιάτου, ιδιαίτερα μέσα στο χειμώνα.
Και μπορεί να είμαστε πια στην αρχή της άνοιξης αλλά μια τέτοια σούπα δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη... εξάλλου ακόμα θέλεις τη ζεστασιά της κι εκείνη την μαμαδίστικη αίσθηση που ακολουθεί κάθε τέτοιο πιάτο. Ένα τέτοιο βραστό, εξάλλου, μπορεί να γίνει και με λιγότερο ζουμάκι και να το απολαύσουμε χλιαρό και όχι ζεστό. Πλούσιο πιάτο γεμάτο υπέροχα, πολύχρωμα λαχανικά που το κάνουν ιδανικό για μικρούς και μεγάλους.
Τί πρέπει να προσέξουμε για να έχουμε ένα πολύ νόστιμο αποτέλεσμα;
- Το κρέας που θα ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας να είναι το κομμάτι που λέγεται "ποντίκι" δηλαδή ένα κομμάτι ιδιαίτερα μαλακό, από τα μπροστινά πόδια του μοσχαριού. Είναι αυτό που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε τις πρώτες κρεατόσουπες για τα παιδιά και επειδή είναι πλούσιο σε κολλαγόνο (συνδετικό ιστό) κάνει τη σούπα πολύ νόστιμη.
- Τα λαχανικά να είναι κομμένα σε μεγάλα κομμάτια γιατί δεν θέλουμε να λιώσουν κατά το βράσιμο.
- Ο χυμός λεμονιού στο φαγητό κατά τη διάρκεια του βρασίματος συμβάλλει στο να μην λιώσουν τα λαχανικά αλλά και να γίνει ακόμα πιο νόστιμο το κρέας. Προσθέτοντας το χυμό ενός μικρού ή μέτριου λεμονιού η σούπα μας δεν γίνεται ξινή.
- Το νερό που θα χρειαστούμε για να διαλύσουμε μέσα τον κύβο για ζωμό κότας είναι περίπου 1.200 ml. Ωστόσο επειδή σε όλες οι χύτρες ταχύτητας δεν εξατμίζεται η ίδια ποσότητα νερού κατά το βράσιμο, κανονίζουμε ανάλογα με την χύτρα μας.
Βραστό μοσχαρίσιο κρέας με λαχανικά
Περιγραφή : Μια σούπα πλούσια σε λαχανικά αλλά και τρυφερό μοσχαρίσιο κρέας "ποντίκι".
Μερίδες: 6
ΥΛΙΚΑ
- 750 γρ. "ποντίκι", κομμένο σε μερίδες
- 2 ξερά κρεμμύδια μέτρια, κομμένα σε φέτες
- 2 κολοκυθάκια, κομμένα σε ροδέλες
- 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 1 ντομάτα μέτρια, κομμένη στη μέση
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε ροδέλες
- 2 πατάτες, κομμένες σε κύβους
- 1 πράσο (μόνον το άσπρο μέρος)
- 1 μικρή σελινόριζα, κομμένη σε τέσσερα ή έξι κομμάτια
- 1 κλωνάρι σέλινο με φύλλα, ψιλοκομμένο
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 1 σφηνάκι λευκό κρασί
- 1 κύβο ζωμό κότας (χωρίς αλάτι κατά προτίμηση)
- 1.200 ml ζεστό νερό (περίπου)
- Αλάτι - Πιπέρι - Θυμάρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Πλένουμε σε τρεχούμενο νερό το κρέας και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
- Ετοιμάζουμε (κόβουμε) όλα τα λαχανικά.
- Βάζουμε στη χύτρα ταχύτητας το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τις μερίδες του κρέατος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Αφήνουμε το κρέας να σωταριστεί από κάθε πλευρά του έτσι ώστε να θωρακιστεί.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ύστερα προσθέτουμε τα κομμένα λαχανικά, το χυμό λεμονιού και το θυμάρι.
- Διαλύουμε τον κύβο από ζωμό κότας στο ζεστό νερό και τον προσθέτουμε στη χύτρα.
- Κλείνουμε τη χύτρα και βάζουμε τη βαλβίδα στη θέση για το βράσιμο κρέατος.
- Μόλις η βαλβίδα αρχίσει να σφυρίζει, χαμηλώνουμε τη χύτρα στο 5 (με τελικό το 9) και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 45 λεπτά.
- Μετά, αποσύρουμε από τη φωτιά και γυρίζουμε τη βαλβίδα στη θέση για αποσυμπίεση του ατμού.
- Μόλις ο ατμός βγεί και η χύτρα ανοίξει, η σούπα μας είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
- Μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με ψωμί που έχουμε ρίξει ελαιόλαδο, ρίγανη, λίγη φέτα και το έχουμε φρυγανίσει, ψωμί που του έχουμε προσθέσει τριμμένη γραβιέρα και το έχουμε ζεστάνει για να λιώσει η γραβιέρα ή και κρουτόν από σκορδόψωμο.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
* Προαιρετικά, στην κρεατόσουπά μας μπορούμε να προσθέσουμε...
α. 1-2 φέτες από μοσχαρίσιο κότσι με το κόκκαλο
β. αυγολέμονο
* Αν θελήσουμε να κάνουμε τη σούπα σε απλή κατσαρόλα, η διαδικασία αλλάζει γιατί βράζουμε πρώτα μόνο του το κρέας για 1,5-2 ώρες ώστε να μαλακώσει και μετά προσθέτουμε τα λαχανικά που θέλουν άλλα 20-30 λεπτά βράσιμο μαζί με το κρέας.