Παστουρμαδόπιτα ή πίτα Καισάρειας ή πίτα Καππαδοκίας μια λεπτή αλλά πολύ νόστιμη πίτα που την έφεραν στην Ελλάδα οι Πόντιοι και είναι ιδανική για ουζομεζές. Γίνεται  με χειροποίητο φύλλο, με φύλλο κρούστας αλλά εγώ την έκανα με ένα, επίσης ποντιακό υλικό, τα φύλλα περέκ.
Μια πίτα λεπτή, ιδιαίτερη, πικάντικη με έντονη ή όχι προσωπικότητα. Αν θέλεις την παστουρμαδόπιτά σου με ήπια γεύση δεν έχεις παρά να αφαιρέσεις το τσιμένι που βρίσκεται γύρω από το κρέας του παστουρμά. Αν, όμως, την θέλεις, μερακλίδικη και με ένταση στη γεύση και το άρωμα μην το αφαιρέσεις.
Προσωπικά εγώ, ακολούθησα τον μέσο δρόμο δηλαδή από κάποια κομμάτια αφαίρεσα το τσιμένι και από άλλα όχι. Η δεύτερη παρεμβολή μου στην παραδοσιακή συνταγή που γίνεται με κασέρι ήταν ότι χρησιμοποίησα mix τυριών (ναι έγινε λίγο fusion) κι έτσι όταν κρύωσε δεν έγινε στεγνή.
Τέλος, χρησιμοποίησα λίγο γιαούρτι (το είδα από τη συνταγή της Α.Μπαρμπαρίγου) έτσι ώστε να είναι ακομά πιο ζουμερή ακόμα και κρύα. Βέβαια, η συγκεκριμένη πίτα με το φύλλο περέκ είναι καλύτερη ζεστή ακόμα και τη δεύτερη μέρα.
Παστουρμαδόπιτα με φύλλα περέκ
Περιγραφή : Εύκολη, γρήγορη και ιδανική για μεζές
Μερίδες: 8  (ταψί 26 εκ.)
ΥΛΙΚΑ 
- 3 φύλλα περέκ μεγάλα
 - 1 κεσεδάκι γιαούρτι (ζωντανό)
 - 100 γρ. παστουρμά
 - 200 γρ. mix τυριών (ή κασέρι τριμμένο)
 - 1 μικρή ντομάτα σε ροδέλες
 - Λίγη ρίγανη ή λίγο κύμινο
 - 1/2 κίτρινη (ή κόκκινη) πιπεριά σε καρεδάκια
 - 30 γρ. βούτυρο λιωμένο
 - 100 γρ. ελαιόλαδο
 
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
 - Αναμιγνύουμε το λάδι με το βούτυρο και αλείφουμε το ταψί μας.
 - Παίρνουμε ένα φύλλο περέκ και το βρέχουμε γρήγορα κάτω από τη βρύση ώστε να μαλακώσει να να μπορέσουμε να το τοποθετήσουμε στο ταψί.
 - Αφού το τοποθετήσουμε το αλείφουμε με το μείγμα βούτυρου-ελαιολάδου.
 - Επαναλαμβάνουμε με ένα δεύτερο φύλλο την ίδια διαδικασία.
 - Πασπαλίζουμε με το μισό μείγμα τυριών.
 - Αφαιρούμε λίγο (όχι όλο) τσιμένι από τον παστουρμά εάν δεν θέλουμε να μυρίζει πολύ έντονα (μπορούμε και να το αφήσουμε) και τον απλώνουμε επάνω στο τυρί σε κομματάκια.
 - Προσθέτουμε τις ροδέλες ντομάτας, την πιπεριά και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη ή λίγο κύμινο.
 - Ανακατεύουμε το γιαούρτι έτσι ώστε να γίνει πιο αραιό και το ρίχνουμε από πάνω.
 - Ύστερα, προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί.
 - Τέλος, βρέχουμε (με τον ίδιο τρόπο) το τελευταίο φύλλο περέκ και το τοποθετούμε επάνω στη γέμιση.
 - Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου.
 - Βάζουμε την πίτα να ψηθεί στη μεσαία σχάρα του φούρνου στον αέρα στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά περίπου ή μέχρι η επιφάνειά της να αποκτήσει ένα καστανόξανθο χρώμα.
 - Προαιρετικά, μπορούμε να την πασπαλίσουμε με λίγο παπαρουνόσπορο ή σουσάμι (αν κι εγώ δεν το έκανα).
 







