Καλοκαίρι πια, οι ζέστες έσφιξαν κι αυτό που έχω πάντα κατά νου αυτή την εποχή είναι ότι πρέπει να προσέχω περισσότερο γιατί τα τρόφιμα αλλοιώνονται πολύ πιο εύκολα. Η σωστή αποθήκευση και ψύξη είναι απολύτως αναγκαίες αλλά και ο σωστός χειρισμός των ήδη μαγειρεμένων φαγητών. Και, παρόλο που οι περισσότεροι κανόνες που θα διαβάσεις παρακάτω ισχύουν για κάθε εποχή, το καλοκαίρι είναι αναγκαίο να τηρούνται υποχρεωτικά και πολύ σχολαστικά.
Γνωρίζεις όμως τι ακριβώς πρέπει να κάνεις; Θα σου πω τί κάνω εγώ, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, αρχίζοντας πρώτα πρώτα, από την αγορά των τροφίμων.
Α- Στο κατάστημα / σούπερ μάρκετ
1-'Οταν αγοράζω φρούτα, ελέγχω την ποιότητα και την κατάστασή τους. Τα φρούτα δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ μαλακά και να έχουν καφέ κηλίδες ή σημάδια ή μυρωδιά άσχημη. Όλα αυτά δείχνουν ότι είναι ήδη αλλοιωμένα/σάπια.
2- Όταν αγοράζω συσκευασμένα προϊόντα, ελέγχω πάντα την κατάσταση της συσκευασίας τους και την ημερομηνία λήξης αλλά και τις συνθήκες διατήρησής τους στο κατάστημα/μάρκετ.
- Αποφεύγω να αγοράζω τρόφιμα που στο κατάστημα είναι εκτεθειμένα σε ζέστη και σε ήλιο.
- Ακόμα κι όταν στην λήξη υπάρχει η ένδειξη "κατά προτίμηση", προτιμώ να αγοράσω κάποιο άλλο με μεγάλη ημερομηνία λήξης και χωρίς αλλοιωμένη συσκευασία.
3- 'Οταν αγοράζω προϊόντα ψύξης ή κατάψυξης που είναι και τα πιο ευαίσθητα, προσέχω και προσπαθώ να καταλάβω εάν τα ψυγεία/ και οι καταψύκτες του καταστήματος έχουν κανονική ψύξη. Μια απλή ένδειξη, είναι να αισθάνεσαι την ψύξη όταν ανοίγεις το ψυγείο που βρίσκονται. (Πόσες φορές δεν πηγαίνουμε σε κάποιο μάρκετ και βλέπουμε ψυγεία με πόρτα ανοιχτή ή βγαλμένη τελείως!!).
4- Όταν ψωνίζω τρόφιμα από διαφορετικά καταστήματα, φροντίζω να έχω μαζί μου ισοθερμικές σακούλες με παγοκύστες (μια για κρέατα και μια άλλη για γαλακτοκομικά και τυροκομικά) ώστε να τα διατηρώ σε καλή θερμοκρασία μέχρι να επιστρέψω στο σπίτι.
5- Όταν βγάζω τις σακούλες από το αυτοκίνητο, τις τοποθετώ σε μια καρέκλα ή στο πάτωμα της κουζίνας και αδειάζοντας τα συσκευασμένα τρόφιμα καθαρίζω τη συσκευασία τους με αντισηπτικά μαντηλάκια πριν τα βάλω στο ψυγείο ή στο ντουλάπι. Φυσικά, αδειάζω πρώτα τα πιο ευαίσθητα τρόφιμα και μετά αυτά που δεν αλλοιώνονται.
6- Όταν αγοράζω ψωμί από τον φούρνο έχω ειδική πάνινη τσάντα μόνον για το ψωμί και αφού πλύνω πρώτα πολύ καλά τα χέρια μου, το τοποθετώ σε πάνινη ή χάρτινη σακούλα στην ψωμιέρα. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, προτιμώ να το διατηρώ στην κατάψυξη σε φέτες για να καταναλώνω καθημερινά όσο χρειάζομαι κι έτσι να μην αναγκάζομαι να πηγαίνω κάθε μέρα στον φούρνο.
Β- Στο σπίτι
1- Όταν μεταφέρω τα τρόφιμα στο σπίτι, βγάζω τις σακούλες από το αυτοκίνητο, τις τοποθετώ σε μια καρέκλα ή στο πάτωμα της κουζίνας και αδειάζοντας τα συσκευασμένα τρόφιμα καθαρίζω τη συσκευασία τους με αντισηπτικά μαντηλάκια πριν τα βάλω στο ψυγείο ή στο ντουλάπι. Φυσικά, αδειάζω πρώτα τα πιο ευαίσθητα τρόφιμα και μετά αυτά που δεν αλλοιώνονται.
2- Διατηρώ πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδα, φρούτα που δεν θέλουν ψυγείο πάντα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος χωρίς υγρασία.
3- 'Οταν μαγειρεύω, φροντίζω να ψήνονται καλά τα τρόφιμα, φυτικά ή ζωικά. Ειδικά το κρέας πρέπει να είναι πάντα καλά μαγειρεμένο μέχρι μέσα και σ' αυτό μπορεί να βοηθήσει ένα θερμόμετρο ψησίματος.
4- Δεν αφήνω ποτέ τα μαγειρεμένα φαγητά περισσότερο από 1.5-2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου (και πάντα όχι εκτεθειμένα στον ήλιο) αλλά μόλις κρυώσουν τα βάζω σε μπολ και μετά στη συντήρηση ή την κατάψυξη του ψυγείου. Η ταχύτητα στην ψύξη τους είναι καθοριστικής σημασίας για την σωστή διατήρησή τους.
5- Για να ξεπαγώσω ένα φαγητό ή ένα τρόφιμο το βγάζω από την κατάψυξη αποβραδίς και το τοποθετώ στην συντήρηση του ψυγείου και όχι σε θερμοκρασία δωματίου.
6- Δεν ξαναπαγώνω ένα φαγητό που έχω ξεπαγώσει ακόμα κι αν δεν το έχω ζεστάνει.
7- Όταν ξαναζεσταίνω κάποιο φαγητό από το ψυγείο στον φούρνο, στα μικροκύματα, στο μάτι της κουζίνας ή στην φριτέζα αέρος (ιδανική για να ζεστάνω πίτα ή πίτσα χωρίς να μαλακώσουν) φροντίζω
- να ζεσταίνω μόνον την ποσότητα που θα καταναλώσω άμεσα γιατί, (το γράφω αν και είμαι σίγουρη ότι το γνωρίζεις) αν ζεστάνεις ένα φαγητό πάνω από μια φορά χάνει τη νοστιμιά του αλλά και υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν βακτήρια.
- το φαγητό να έχει αποκτήσει εσωτερική θερμοκρασία 72-75 βαθμούς για να είμαι σίγουρη ότι είναι ασφαλές.
Η συντήρηση πρέπει να λειτουργεί στους 3 / 4 βαθμούς, έτσι ώστε τα τρόφιμα να μην παγώνουν αλλά να διατηρούνται σωστά.
Η κατάψυξη πρέπει να λειτουργεί στους -18 / -20 βαθμούς έτσι ώστε τα τρόφιμα να διατηρούνται ασφαλή.
Ωστόσο για να διατηρηθεί η θερμοκρασία αυτή στο ψυγείο του σπιτιού μας πρέπει κι εγώ να...
- μην ανοιγοκλείνω συνεχώς την πόρτα του ώστε να διατηρείται η θερμοκρασία στο εσωτερικό του
- ελέγχω συχνά τα λάστιχα της πόρτας ώστε να μην υπάρχει απώλεια ψύξης
- μην το παραφορτώνω γιατί για να κυκλοφορεί άνετα ο ψυχρός αέρας πρέπει να υπάρχει χώρος ανάμεσα στα μπολ.
- τοποθετώ τα είδη που πρέπει να διατηρούνται πιο κρύα (π.χ. κρέας, τυροκομικά και γαλακτοκομικά) στο πίσω μέρος του ψυγείου ή όπου προτείνει ο κατασκευαστής του κάθε ψυγείου.
Αν θέλεις, γράψε μου στα σχόλια τη δική σου ρουτίνα για το θέμα αυτό.😊